מחקר: שתיית חלב מעלה את ספיגת הוויטמינים בילדים
על פי המחקר האוסטרלי ילדים ששותים חלב באופן קבוע מקבלים יותר רכיבי תזונה מילדים שאינם שותים חלב כלל. בין הרכיבים: סידן, זרחן, מגנזיום, יוד ואשלגן - כולם חיוניים להתפתחותם התקינה של הילדים
למרות שפע המזון בעולם הערבי, שמוביל לנתונים קשים על השמנת הילדים, מחקרים רבים שנעשו מצאו כי ישנם ילדים, גם כאלו בעלי משקל עודף, הסובלים ממחסור חמור ברכיבי תזונה חיוניים. אך מחקר אוסטרלי מגלה כי צריכת משקאות חלב, גם כאלו המומתקים בסוכר, מסייעת לילדים לצרוך כמות מספקת של רכיבי תזונה - ובראשם סידן.
החוקרים האוסטרלים בדקו במחקר את נתוניהם של 4,500 ילדים בגילאי שנתיים עד 16, מתוך סקר לאומי העוסק תזונה ופעילות גופנית במדינה. הלדים חולקו לארבע קבוצות, על פי נתוני צריכת החלב שלהם: ילדים ששותים חלב רגיל, ילדים ששותים חלב רגיל וחלב בטעמים, ילדישם שלא שותים חלב כמשקה וילדים שלא צורכים חלב כלל (גם לא כחלק מהמזונות אותם הם אוכלים). בנוסף נבדקו צריכת הקלוריות של הילדים, רכיבי התזונה אותם הם צורכים, אינדקס מסת הגוף (BMI) והיקף המתניים.
תוצאות המחקר הראו כי הילדים בשתי הקבוצות של אלו ששותים חלב (רגיל ובטעמים) צרכו יותר סידן, זרחן, מגנזיום, יוד ואשלגן, יחסית לקבוצות הילדים שלא שתו חלב כמשקה ולא צורכים בכלל מוצרי חלב. אחוז גבוה יותר מהילדים בקבוצות ששותים חלב הגיעו להמלצה היומית לצריכת סידן, יחסית לאלו שלא שותים חלב. עוד נמצא כי האחוז הגבוה ביותר של ילדים המגיעים להמלצה היומית לסידן היה בקבוצת שבהן שותים חלב רגיל ובטעמים, ואחריהם בקבוצת הילדים ששותים חלב רגיל. בקרב ילדים בגילאי תשע עד 16 ששותים חלב (רגיל ובטעמים) היה סיכוי גבוה פי 1.7 להגיע לצריכת הסידן היומית המומלצת, יחסית לאלו ששותים חלב רגיל.
הנתון המפתיע במחקר התייחס להשמנת הילדים ששותים חלב, וכן אלו ששותים חלב בטעמים, כלומר משקאות חלב אליהם הוסף סוכר. למרות ששותי החלב בטעמים צרכו יותר סוכר וקלוריות יחסית לשותי החלב הרגיל או הנמנעים ממנו, לא נמצא הבדל בין ארבעת הקבוצות באינדקס מסת הגוף, היקף המותניים או רמת הפעילות הגופנית.
החוקרים הסיקו כי שתיית חלב (רגיל ובטעמים) קשורה לצריכה גבוהה יותר של רכיבי תזונה חיוניים וכי צריכת חלב רגיל וחלב בטעמים יכולה לסייע לילדים להשיג את צריכת הסידן היומית המומלצת, בלי השפעה שלילית על מדדי משקל הגוף.
חשיבות הסידן בתזונת הילדים
צריכת הסידן המומלצת לילדים ובני נוער עומדת על 1300-800 מ"ג ביום (!). מדובר בכמות סידן לא קטנה הדורשת הקפדה יומיומית על שילוב מוצרי מזון עשירים בסידן בתפריט הילדים.
חשוב לדעת שלסידן יש עוד תפקידים רבים בגוף חוץ מבניית העצמות. כך, למשל, יש לו השפעה על מערכת העצבים, שמירה על איזון חשמלי בתוך התא ואף השפעה על תפקוד השרירים ומניעת כיווצי שרירים וכאבי שרירים עבור העוסקים בספורט.
מקורות הסידן במזון הינם:
חלב ומוצריו: גבינה לבנה, קוטג', בולגרית, צפתית, מוצרלה, מעדני חלב, חלב, גבינה צהובה, ריקוטה ועוד.
ירקות ירוקי עלים: ברוקולי, כרוב, תרד.
מאכלים המתבססים על סויה: במידה והם מועשרים בסידן.
עצמות רכות של דגים: נמצאות, למשל, בסרדינים.
טחינה: במיוחד טחינה מלאה, חלבה ושומשום מלא.