שתף קטע נבחר
 

סובלים מכאב גב תחתון? הטיפול שימנע כאבים

כאבי גב תחתון הם מהנפוצים ביותר. לא תמיד טיפול פולשני הוא הפתרון, וקרוב לוודאי שטיפול שמרני יעזור יותר לשמור על הגב ולהמשיך לתפקד. נסו 10 טיפים שיעזרו לכם לשמור על בריאות הגב ולהימנע מכאבים

כאב גב תחתון הינה תלונה שכיחה מאוד באוכלוסייה. כ- 80% מהאוכלוסייה יסבלו במהלך החיים מאירוע כשלהו של כאב גב תחתון, היכול להופיע עם או ללא הקרנה לאורך הרגל - מה שידוע בהגדרה העממית כסיאטיקה.

 

עוד סיפורים חמים - בפייסבוק שלנו

 

ללא כל ספק, הרפואה עד עצם יום זה, נכשלה הן בריפוי מחלה זו והן במניעתה. למרות המאמצים המחקריים הרבים והידע הנרחב, היארעות התלונה לא השתנתה ואחוזי השכיחות הינם עדיין כמעט ללא שינוי.

 

להתמודד עם כאבי גב

תרגילים מצולמים שאפשר לעשות בבית

מזרן קשה לא עוזר. 13 עובדות על כאבי גב

כאבי גב: מה עדיף - רופא משפחה או אורתופד?

 

שני מקורות לכאבי הגב

את הסובלים מכאב גב תחתון חשוב לקטלג בשתי קבוצות שונות.

הקבוצה הראשונה כוללת את אותם האנשים הסובלים מפגיעה עצבית הגורמת לכאב לאורך הרגל לרבות ליקוי בתחושה, בכוח, ברפלקסים או בשליטה על הסוגרים. חולים מסוג זה מתבקשים להפסיק מיד לקרוא את הכתבה הזו ולפנות לרופא מטפל.

 

הקבוצה השנייה כוללת את אותם האנשים הסובלים מכאב גב תחתון והקרנה לרגל אך ללא מעורבות של פגיעה נוירולוגית כלשהי ועל כן קבוצה זו מוזמנת להמשיך לקרוא מאמר זה, על מנת ללמוד כיצד להתמודד עם הבעיה באופן יותר מושכל.

 

מרבית הסובלים מכאב גב תחתון משתייכים לקבוצה השנייה.

 

לכאב גב תחתון יש שני היבטים: ההיבט המכאני וההיבט הפסיכו סוציאלי. לרוב, הכאב הוא שילוב של שני ההיבטים כאשר נתח התרומה של כל החבט מייצר את התמונה הקלינית השונה בין האנשים הסובלים.

 

הפקטור המכאני של הכאב מגיב באופן ברור לתנועות עמוד השדרה כאשר תנועה לכיוון מסויים תחמיר את הכאב וכיוון אחר יקל על הכאב. לדוגמה בפריצת דיסק.

 

אל הפקטור השני התורם לתחושת הכאב, אותו היבט פסיכו סוציאלי, יש להתייחס בכובד ראש. דוגמא נפוצה יכולה להיות אדם אשר חווה כאב גב תחתון מכאני בשל ישיבה ממושכת על כסא ביום עבודה.

 

עובדה זו אובייקטיבית מעמיסה על הגב התחתון, אך החוויה שלו של הכאב, יכולה להיות חריפה בהרבה מזאת של אדם אחר שמתפקד במשך היום בדיוק כמוהו, בגלל שהוא אינו שבע רצון ממקום עבודתו.

 

יתרה מזאת, אדם כזה שייקח חופשת מחלה מהעבודה עשוי להחמיר יותר כאשר ישוב לעבודה בתום ימי המחלה ואף עלול להגיע למצב של ניתוח גב מיותר.

 

האלמנט הפסיכו סוציאלי, אפילו בתת מודע, משפיע בסיטואציה זו על דרגת ועוצמת הכאב באופן משמעותי. דוגמה קלאסית נוספת שמעורבות ההבט הפסיכוסוציאלי גבוהה בו הינה הימנעות מתנועה בשל פחד מהכאב שמלווה תנועה זו.

 

אדם אשר יחווה כאב גב חריף יפחד לנוע לרוב ממשכבו, לעתים לזמן יחסית ממושך, כאשר עובדה זו שלעצמה תגרום להחמרה והחרפה של הכאב. כיום, הספרות הרפואית מלמדת אותנו שבמצבים כאלה צריך לנסות לזוז כמה שיותר במקביל לטיפול תרופתי ראשוני וטיפול פיזיותרפי אקטיבי, אחרת נוצר מעגל כאב שקשה מאד לשבור אותו. 

 

מה מקור הכאב?

המבנה האנטומי של עמוד השדרה בנוי מחוליות, דיסק בין חוליתי שהינו סחוסי, מפרקים, רצועות, שרירים וגידים. כל אחד מהאלמנטים האלו מעוצבב ויכול להיות הגורם לכאב הגב. במידה וקיימת מעורבות עצבית הכאב יהיה כאב מוקרן לאורך הרגל על פי האנטומיה והמסלול של העצב.

 

כאשר אנו זוכים באבחנה של "כאב גב תחתון" או "סיאטיקה", אנו לרוב חושבים לעצמינו במה חידש לנו בעצם הרופא. הסיבה שביקרתם את הרופא הינה לאבחן שאכן מדובר בבעיה השכיחה ביותר שהיא כאב גב תחתון עם או ללא הקרנה על רקע בעיה מכאנית, ולבצע אבחנה מבדלת שלא מדובר במחלה אחרת העלולה לגרום לכאב גב תחתון ( כגון גידול, מחלות פנימיות או זהום) או בפגיעה בשורש עצב הדורשת התערבות ניתוחית.

 

כעת, נותרנו כאובים, מבולבלים ומאובחנים באבחנה שכיחה, פשוטה אך בעצם מורכבת. במידה ומדובר בכאב גב תחתון בלבד ללא הקרנה, היכולת האבחנתית שלנו להצביע על המקור האנטומי של הכאב יחסית מוגבלת אך זה לא פוגע ביכולת הטיפולית שלנו.

 

עם זאת, הגורם הנפוץ ביותר לכאב גב תחתון הינו בלט או פריצת דיסק. המשמעות היא שאותו נוזל דיסקוגני בולט אל תוך גבולות הטבעת הסיבית שמקיפה אותו ובכך נגרם לחץ על מבנים מעוצבבים וביטויו כאב מקומי.

 

כאשר הפריצה של גבולות הטבעת היא מלאה ולוחצת על שורשי עצב הביטוי יהיה של כאב לאורך כל הגפה תחתונה ולעיתים על כף הרגל.

 

כשמדובר בכאב גב על רקע בעיה מכאנית, כאב הגב ו/או ההקרנה לאורך הגפה התחתונה יגיבו לתנועות שונות. יתכן וכאשר נתכופף לפנים הכאב יוקל זמנית בלבד כיוון שבמצב של בלט או פריצת דיסק מנגנון זה יגרום לשחרור הלחץ מהדיסק, ותנועה לאחור תגביר את הכאב כיוון שתיווצר מאין צביטה של הדיסק ומערכת העצבוב.

 

בטיפול השמרני דווקא נעסוק בזהירות באותה תנועה המגבירה את הכאב על מנת למרכז את הדיסק למקומו ונלמד להימנע מהתנועה המקלה, הכיפוף, על מנת שלא נעודד ונחמיר את הבלט או הפריצה.

 

במצב כזה, כשתנועות חוזרניות של כיפוף או ישיבה ממושכת יגבירו את רמת הכאב לעומת הליכה או תנועת ישור אשר תפחית ותשפר את המצב. הרעיון מאחורי הטיפול השמרני הינו מירכוז דיסקוגני וזיהוי אותן תנועות אשר מקלות על הכאב.

 

ומה לגבי פעילות?

אין מה לחשוש מלבצע. אל תפחדו לשחות, ללכת ואפילו לרוץ. אל תמנעו מהאימון הקבוע בחדר הכושר החביב עליכם. תעשו כל דבר שאינו מחמיר אתכם באופן ודאי. כן רצוי להמנע במצב כזה מתרגול הרמת משקלים בישיבה כיוון שידוע שבתנוחה זו העומס על הגב הוא רב.

 

השתדלו להמנע ממכשירים שההתנגדות שלהם גדולה בעת ביצוע כיפוף לפנים כמו מכשירי בטן מתוחכמים למיניהם. את חיזוק הגב והבטן רצוי לבצע בשכיבה ובעמידה בדרכים שונות, למשל על משטח נע כמו בוסו.

 

בנושא אופן חיזוק מייצבי הגוו, רצוי להתייעץ עם הפיזיותרפיסט המטפל. בכל מקרה, השורה התחתונה היא שגם אם נדמה לכם שאינכם מסוגלים להתאמן, תזכרו שההמלצה המבוססת מחקר היום הינה כן לעשות פעילות ספורטיבית מתונה גם אם כואב או רק סתם נדמה שכואב.

 

חיזוק שרירים וייצוב הגוף

כאב גב תחתון הינה תלונה שכיחה באוכלוסייה ולא כדאי להילחץ ממנה. במידה ומדובר בכאב שאינו מערב תופעות עצביות חריגות כגון חולשת שרירים או חלילה וחס אובדן שליטה על סוגרים, הפתרון יהיה להמשיך ולנוע בכיוון הנכון.

 

את הכיוון הנכון של התנועה הרצויה, יכול להכתיב לכם פיזיותרפיסט אשר יבצע בדיקה קלינית יסודית ומדוקדקת. תרופות ניתן לקחת בהמלצת רופא בלבד בשלב האקוטי. במידה ולא מדובר בכאב אשר מעיר אתכם בלילה או שאינו מופיע במנוחה, תרופות אנטי דלקתיות הן לא הפתרון הנכון.

 

תוכנית הטיפול השמרני תכלול הורדת כאב באמצעים שונים כגון אלקטרותרפיה, דיקור מערבי, קינזיוטייפינג, עיסוי, והכי חשוב תנועתיות ומנחים של עמוד השדרה. בנוסף, התכנית חייבת לכלול חיזוק שרירים של מייצבי מרכז הגוף ושיפור היציבה.

 

תיקון היציבה, שיפור המנח הביומכאני של האגן והגפיים התחתונות, המלצות למדרסים ונעליים מתאימות, משתלבות אף הן בתוכנית טיפולית אופטימלית במידה וקיים צורך.

 

אסור לשכוח שמרבית העבודה של שיקום הגב ומניעה שניונית של הכאב, נמצאת בידיים שלכם. תירגול נכון, הימנעות מתנועות כיפוף חוזרניות, שיפור ותיקון ארגונומי של סביבת העבודה שלכם וכמובן שמירה על גוף בריא.

 

איך תשמרו על גב בריא? 10 עצות

1. הימנעו מישיבה רצופה מעל 30 דקות. פשוט קומו והתהלכו מעט. שבו על כיסא יציב עם תמיכת גב טובה, כשקשת הגב התחתון נתמכת על־ידי גליל או מגבת גדולה מגולגלת.

 

 ( ) ( )

 

2. בצעו הקשתה אחורית של הגב התחתון בעמידה כשהידיים מונחות על אחורי האגן. שהו שלוש שניות וחזרו על כך עשר פעמים. בצעו זאת לפחות שלוש פעמים ביום, ובייחוד לאחר ישיבה ממושכת. התרגול הזה מאזן את העומס היומיומי בכיפוף של הגב

 

 ( ) ( )

 

3. בסוף יום העבודה שכבו על הבטן כשאתם נשענים על המרפקים כחצי שעה כדי לשמר את הקשת המותנית ולמרכז את חומר הגרעין של הדיסק. (איור: מורן כץ)

 

 ( ) ( )

 

4. אם עליכם להרים חפץ כבד, קרבו אותו לגופכם תוך כיפוף הברכיים ושמרו על גב זקוף. (איור: מורן כץ)

 

 ( ) ( )

 

5. ודאו שהגב והצוואר נתמכים היטב בזמן השינה. בחרו מזרן קשה בהתאם למשקל גופכם וכרית שמאפשרת מנח של הראש בקו ישר עם עמוד השדרה. (איור: מורן כץ)

 

 ( ) ( )

 

6. הימנעו מכיפוף מוגבר ומתמשך, במיוחד בשעת הבוקר. בשעות אלה הדיסק מלא יותר בנוזלים, הלחץ בו גבוה יותר והוא רגיש יותר לפגיעה. (איור: מורן כץ)

 

 ( ) ( )

 

7. תזונה נכונה חשובה מאוד לשמירה על בריאות הרקמות של הגב: ויטמין D (מהשמש) וסידן (מוצרי חלב, ברוקולי, תרד וירקות ירוקים) מחזקים את הגב. הפירות והירקות בכלל חשובים לרקמת העצב. אומגה 3, גלוקוזמין סולפט וכונדרואטין סולפט תורמים

 

 ( ) ( )

8. שתיית מים מונעת הצטברות רעלנים, הגורמים לתשישות ולעייפות שרירים. 8־10 כוסות מים ביום ימנעו זאת. (איור: מורן כץ)

 

 ( ) ( )

 

9. פעילות ספורטיבית בעומסים נמוכים ותנועה הכרחיות לשמירה על הגב. הפעילויות המומלצות הן שחייה, הליכה, התעמלות בהנחיית פיזיותרפיסט, וטכניקות אימון כמו פילאטיס, יוגה, שיטת אלכסנדר, מחשבת הגוף ופלדנקרייז. (איור: מורן כץ)

 

 ( ) ( )

 

10. כאב קל הוא אות אזהרה אך עדיין אינו נזק בהכרח. המשיכו לתפקד כרגיל תוך דגש על תרגול ושמירה על החוקים שהוזכרו. מנוחה במיטה אינה מומלצת. במקרה של כאב אקוטי פנו מיד לאורתופד או לפיזיותרפיסט. (איור: מורן כץ)

 

 ( ) ( )

 

סאם חמיס MSc.PT, אילנית אברון MSc.PT, איימקס - המרכז הישראלי לניתוח תנועה וספורט

 

 



 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
80% מהאוכלוסייה יסבלו מכאב גב
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים