דירוג החברות המזהמות: פז בראש הרשימה
המשרד להגנת הסביבה מפרסם לראשונה את רשימת החברות הישראליות המזהמות ביותר. בראש הרשימה - פז וקבוצת דלק, שמאות מתחנות הדלק שלהן לא ביצעו בדיקות למניעת זיהום ומניעת דליפות, וחברת החשמל, האחראית לפליטות מזהמים עצומות. הרשימה המלאה
המשרד להגנת הסביבה מפרסם הבוקר לראשונה את דירוג החברות הישראליות המזהמות ביותר, במדד סביבתי-כלכלי המודד את רמת פוטנציאל המסוכנות של פעילות החברות לציבור. המדד משקלל את המזהמים שנפלטו בפועל מהמפעלים בשנת 2013 והפרת החוקים והדינים הסביבתיים בשנים 2011-2013.
לרשימת המזהמות המלאה - לחצו כאן
כתבות נוספות בערוץ הכלכלה הירוקה
מטרת הדירוג היא לתת מענה על צורך חיוני של משקיעים בישראל ובעולם במידע מהימן ונגיש. מידע זה יכול לשפוך אור על מצבן הסביבתי של חברות ציבוריות ולשמש משקיעים להערכת הסיכונים של החברה. הדירוג אף מנגיש את המידע החשוב לציבור ומעיד על התנהגותן הסביבתית של חברות גדולות ומוכרות. פרסום מידע זה יסייע בהנעת החברות הציבוריות לפעול להקטנת השפעתן על הסביבה, ולתרום לשיפור המצב הסביבתי בישראל. זהו צעד נוסף בהגברת השקיפות הסביבתית שמוביל המשרד להגנת הסביבה.
בראש הרשימה האדומה עומדת קבוצת פז. על פי נתוני המשרד, 146 מתחנות הדלק של החברה לא ביצעו בדיקות למניעת זיהום קרקע או שאיחרו בהשלמת הבדיקות החוזרות. 28 מתחנות החברה אף הורשעו פלילית בשנת 2013 בכתב אישום שהגיש המשרד בנושא.
בנוסף, במהלך שנת 2013 בעקבות תקלה באחד ממתקני הייצור של בית הזיקוק של פז באשדוד, הזרימה החברה במשך חודשים שפכים חריגים לים ללא דיווח. בעקבות האירוע נפתחה חקירה פלילית והתיק בבחינה להגשת כתב אישום על ידי המשרד להגנת הסביבה.
תחנת הכוח המזהמת ביותר: רוטנברג באשקלון
קבוצת דלק הגיעה למקום השני בדירוג, לאחר ש-135 תחנות שבבעלותה לא ביצעו בדיקות למניעת דליפות בתחנה או שאיחרו בהשלמת הבדיקות החוזרות. 24 מתחנות החברה הורשעו פלילית בשנת 2013 בעקבות זאת. במקום השלישי נמצאת חברת החשמל – בשל פליטות המזהמים העצומות שלה לסביבה. תחנת הכוח המזהמת ביותר היא התחנה הפחמית רוטנברג באשקלון. יצוין שהחברה מתעכבת בהתקנת הסולקנים שנדרשו על ידי המשרד ושאמורים להפחית את הזיהום הנפלט מארובותיה בכ-90%.
הדירוג מבוסס על המדד הנהוג באירופה ולשם יישומו בישראל, הסתייעו אנשי המשרד במומחים מהאיחוד האירופי. לכל החברות ניתנה הזכות להגיש השגות לגבי דירוגן ולגבי מתודולוגית הדירוג, אשר פורסמה באתר האינטרנט של המשרד באופן בולט להערות הציבור.
מנכ"ל המשרד להגנת הסביבה, דוד לפלר: "זהו צעד נוסף של הגברת שקיפות סביבתית. לראשונה המדד משלב גם את כמות פליטות המזהמים וגם את מידת הציות של החברה לדינים הסביבתיים וכך כל אזרח ומשקיע יכול לקבל תמונה מלאה על החברה ולראות בדיוק מה מידת המסוכנות הסביבתית של החברה בה הוא משקיע את חסכונותיו".
מחברת החשמל נמסר בתגובה לפרסום המדד: "חברת החשמל הפחיתה באופן משמעותי את הפליטות המזהמות בשנתיים האחרונות, עם המעבר לייצור מאסיבי באמצעות גז טבעי. במקביל, החברה משקיעה 8 מיליארד ש״ח בפרויקט להתקנת סולנים להפחתת הפליטות בתחנות המייצרות חשמל באמצעות פחם. החברה מפרסמת באופן וולונטרי דוחות סביבתיים וכן דוח אחריות תאגידית המציגים ,בשקיפות מלאה , תמונת מצב של הפליטות המזהמות ואירועים סביבתיים".
"אי לכך לא ברור לנו מדוע בחר המשרד להגנת הסביבה להעביר לנו את ממצאיו באמצעות כלי התקשורת ולא כמקובל , טרום פרסום. אין כל קשר בין מדד ההשפעה הסביבתי לבין התפקוד הסביבתי של מפעלים ותעשיות ואנו מצרים על כך שמפורסם מדד מגמתי ומטעה".
בקבוצת דלק ובחברת פז סירבו למסור תגובה
יוסי אריה, מנכ"ל המכון הישראלי לאנרגיה וסביבה אמר כי: "המדד לא אמין ומנותק מהמציאות. חברות האנרגיה המתמודדות עם היקפי רגולציה שלא קיימים בעולם משקיעות בשנים האחרונות מיליוני שקלים כדי להיענות לדרישות סביבתיות ועדיין המשרד מעדיף פופוליזם וכותרת על פני פעילות מקצועית ואחראית".