יומיים לדד-ליין: איראן רוצה הסרת סנקציות מיד
אחרי שנה של הארכות, ביום שני הקרוב אמור להסתיים פרק הזמן שהוקצה למשא ומתן בין טהרן למעצמות על הגרעין: האם המזרח התיכון בדרך להסכם היסטורי או להתחדשות דיבורי המלחמה? האיראנים דורשים שהסנקציות יוסרו מיד עם כניסת ההסכם לתוקף, אובמה מתנגד נחרצות
עוד יומיים נותרו לפקיעת הדד-ליין שהוצב לשיחות הגרעין בין איראן למעצמות, והדרך להסכם היסטורי נראית עדיין הרבה יותר ארוכה מדרך של 48 שעות בלבד. בין הצדדים יש עדיין פערים גדולים, ובמסדרונות כבר מלחששים על הארכה נוספת של המשא ומתן (שהיה אמור להסתיים כבר באמצע 2014) - הפעם עד לחודש מרס.
מקורות במערב אמרו הלילה (שבת) כי אחד מגורמי המחלוקת העיקריים הוא דרישתה של איראן שהסנקציות המוטלות עליה יוסרו כבר בשלב הראשון של חתימת ההסכם בינה לבין שש המעצמות (ארה"ב, רוסיה, בריטניה, גרמניה, סין וצרפת). לשני הצדדים ברור שוויתורים איראניים גדולים בתוכנית הגרעין יבוצעו רק בתמורה להסרת הסנקציות החונקות את הכלכלה האיראנית, אבל בעוד איראן דורשת שההסרה תהיה כמעט מיידית - בבית הלבן מבהירים כי אין סיכוי שכך יהיה.
נשיא ארה"ב, ברק אובמה, עומד על כך שהקפאה חלקית של הסנקציות תיעשה באופן מדורג ובמקביל למעקב אחרי האופן שבו איראן מקיימת את הסכם הגרעין העתידי. כך או כך, יכולתו של אובמה להסיר סנקציות אמריקניות על איראן מוגבלת: הוא עצמו יכול להקפיא חלק מהעיצומים בצו נשיאותי, אבל רק הקונגרס יכול לבטל את הסנקציות שחבריו חוקקו. בשני בתי הקונגרס יש התנגדות של רפובליקנים ודמוקרטים להסכם שבמסגרתו תושאר בידי איראן האפשרות להעשיר אורניום בכמות כלשהי, ובשניהם מדברים כעת, אם כבר, לא על הסרה של סנקציות על איראן - אלא על הקשחתן.
אף שהתקדמות בכל זאת הושגה במשא ומתן בין איראן למעצמות בחודשים האחרונים, הצדדים מבינים שהזמן קצר מדי להשגת הסכם ביום שני הקרוב כפי שנקבע. מאחורי הקלעים כבר החל למעשה המשא ומתן על הארכת השיחות בחודש, ולפי גורמים מסוימים - בארבעה חודשים. באופן פומבי מצהירים האמריקנים, ובראשם מזכיר המדינה ג'ון קרי, כי הם פועלים לסיים את השיחות כבר ביום שני.
קרי ועמיתו האיראני מוחמד ג'וואד זריף נפגשו אמש שוב, פגישה שלישית תוך 24 שעות. הפגישה נערכה שעות לאחר שדווח כי השניים עזבו את אוסטריה, זריף לטהרן וקרי לפריז, אך דברים השתנו. גורמים המעורים בשיחות טענו כי קרי וזריף מגבשים הצעה חדשה שאותה יציגו לשלטונות במדינותיהם. לדברי הגורמים, ההצעה נועדה להסיר את המחסומים סביב המבוי הסתום במשא ומתן בין הצדדים.
שיחות הגרעין בווינה, נזכיר, מתקיימות אחרי שבשנה שעברה הושג הסכם ביניים עם איראן בז'נבה, ובמסגרתו היא הסכימה להשעות את
תוכנית הגרעין שלה בתמורה להקלה מסוימת בסנקציות, ולהיכנס למשא ומתן בן חצי שנה על הסדר קבע סביב תוכנית הגרעין. משלא הושג הסכם כזה מוקדם יותר השנה הוארכו השיחות - והדד-ליין החדש שלהן נקבע ל-24 בנובמבר, כלומר מחרתיים.
ממשלת ישראל יצאה נגד הסכם הביניים והקלת הסנקציות על איראן, וטענה כי מדובר בצעד הונאה איראני. גם כעת מזהירה ישראל כל העת מ"הסכם רע" שישאיר את איראן כמדינת סף גרעינית.