שלטון אחד, שני חוקים: דיני הגדה המערבית
ההפרדה המעמדית ברחבי הגדה - חוק אזרחי לישראלים, דין צבאי לפלסטינים - מבדילה בין אוכלוסיות האזור ויוצרת, על פי דו"ח האגודה לזכויות האזרח, אפליה ממוסדת
אפליה שיטתית וארוכת שנים, תוצר לוואי של "שתי מערכות חוק נפרדות" - אזרחית לישראלים וצבאית לפלסטינים - מבדילה בין תושבי הגדה המערבית, כך עולה מדו"ח האגודה לזכויות האזרח. תחת הכותרת "שלטון אחד, שתי מערכות חוק", טוענת האגודה כי ההפרדה המעמדית אינה מסתכמת בעניינים ביטחוניים או פליליים, אלא נוגעת כמעט לכל תחומי החיים.
צווים, תיקוני חקיקה ופסיקות הביאו במהלך השנים להחלת מערכת החוק והמשפט הישראלית על תושבי הגדה. אלו יכולים להצביע לכנסת, למשל, וכפופים גם לחוק שירות ביטחון, פקודת מס הכנסה, תקנות התעבורה ועוד. בג"ץ קבע כי כל הזכויות המעוגנות בחוקי היסוד חלות גם עליהם, אף שאינם נמצאים בשטחה הריבוני של ישראל. חלק ניכר מהחוקים הישראליים חלים בשטחים אלה גם על "יהודים זכאי חוק השבות", שאינם אזרחי המדינה.
לעומתם, האוכלוסייה הפלסטינית כפופה לחוק הצבאי - צווי אלוף מ-1967. החוקים החלים על הפלסטינים מחמירים הרבה יותר, ובכפוף להם הם נשפטים בבית משפט צבאי גם על עבירות תנועה למשל.
"שני אנשים תושבי אזור חברון מתקוטטים בתוך שטח הגדה ונעצרים", נכתב כדוגמה בדו"ח. "אחד המעורבים, יהודי
תושב קריית ארבע, מובא לתחנת משטרה קרובה, נחקר מיד בידי שוטר ומובא תוך 24 שעות לדיון בבית משפט שלום בירושלים. בית המשפט מחליט להורות על שחרורו בתנאי ערובה. אין מדובר בתיק חמור במיוחד, והנאשם טוען להגנה עצמית". באשר למתקוטט השני, ממשיך הדו"ח, "תושב חברון נעצר למשך 96 שעות לפני הבאתו בפני שופט צבאי. הוא נחקר רק פעם אחת במהלך תקופה זו בחשד לתקיפה על רקע לאומני, הנחשבת לעבירת ביטחון, מואשם ונשפט בפני בית משפט צבאי, ושם הוא צפוי לעונש מאסר ממושך".
"האפליה בין ישראלים לפלסטינים, החיים באותו שטח ותחת אותו שלטון, אינה עניין נקודתי כי אם אפליה ממוסדת", אמרה עו"ד תמר פלדמן, מנהלת מחלקת זכויות האדם בשטחים הכבושים באגודה. "היא חלה גם על תחומים שאין להם נגיעה ביטחונית. החברה הישראלית צריכה להכיר מציאות זו".