כך רפורמת ההגירה תסייע לישראלים בארה"ב
ישראלים השוהים באופן לא חוקי בארה"ב נושמים לרווחה: שינוי במדיניות ההגירה צפוי לאפשר להם לקבל מעמד. התנאים: מי שהגיע למדינה מ-2010 והפך להורה עד ל-2014. הקלות בקבלת אשרות גם ליזמי היי-טק
נשיא ארצות הברית ברק אובמה התייצב בלילה שבין חמישי לשישי מול האומה האמריקנית והודיע על תוכנית נשיאותית שתביא לשינויים מרחיקי לכת במדיניות ההגירה. חלק מהתוכנית תטיב גם עם אלפי שוהים בלתי חוקיים ישראלים, בעיקר אלה שהם הורים לילדים אמריקנים. אולם הברכה הגדולה האמיתית, מהזווית הישראלית, היא הקלות חדשניות בתחום האשרות ליזמים ולחברות היי-טק.
גרין קארד על בסיס האינטרס הלאומי של ארה"ב: תוכנית אובמה מנחה את שירות ההגירה להוציא הנחיות חדשות המאפשרות הן לבעלי תואר שני בתחומי המדע והטכנולוגיה והן לבעלי יכולת יוצאת דופן בתחומים הללו לקבל גרין קארד באופן עצמאי ומואץ, כלומר ללא הצורך בקבלת חסות מצד גורם אמריקני.
לפי הנשיא אובמה, מתן גרין קארד לאנשים בקטגוריות האלה מיועד למנוע "בריחת מוחות" של אזרחים זרים מוכשרים הלומדים או העובדים באופן זמני בארה"ב. כעת צפוי תהליך של כמה חודשים עד שיגובשו התקנות המיישמות סעיף זה.
כניסה "על תנאי" ליזמי חברות הזנק (סטארט-אפ): כיום יזמי חברות הזנק סובלים קשות ממחסור באשרות עבודה. אין אשרה שהיא ידידותית לסטארט-אפים. כתוצאה מכך, לא מעט יזמי חברות הזנק אינם יכולים לעמוד בציפיות המשקיעים שיבואו לבוסטון או לסן-פרנסיסקו כדי להבטיח את הצלחת המיזמים שלהם. במהלך יצירתי ביותר, תוכנית אובמה מורה לשירות ההגירה לאפשר ליזמי חברות הזנק להיכנס לארה"ב ולקבל אשרות עבודה תחת סעיף בחוק המיועד למקרים הומניטריים דחופים.
הנשיא אובמה מצדיק את השימוש בסעיף זה בטענה שיש לארה"ב עניין לאומי לפתוח את החסמים לכניסתם של יזמים זרים, עניין שאינו קריטי פחות מהאינטרס האמריקני לאפשר כניסה לאנשים בגין מצב הומניטרי. עו"ד ליעם שוורץ, המתמחה בדיני ההגירה לארה"ב, הסביר כי בפועל הזכאות לכניסה על פי סעיף זה תתמקד כנראה בשתי קבוצות של יזמים: אלה שכבר זכו להשקעות מהותיות ממשקיעים אמריקניים, ואלה שטרם קיבלו השקעות אבל פיתחו טכנולוגיות העשויות לייצר מקומות עבודה בארה"ב.
השינויים שמוביל אובמה ייטיבו גם עם שוהים בלתי חוקיים ישראלים בארה"ב. אמנם מספרם בארה"ב אינו ידוע באופן מדויק, אך ההערכה היא שמדובר בכ-3,000 עד 4,000 בני אדם. השב"חים הישראלים סובלים הן מאי-יכולתם להשיג אשרת עבודה, והן מהפחד המתמיד מפני גירוש מארה"ב. אולם הדבר המעיק ביותר מבחינת השב"חים הישראלים הוא אי-יכולתם לשוב ארצה – למשל להלוויות הוריהם, בר מצוות ילדיהם ועוד – מתוך ידיעה שאם עוזבים את ארה"ב אין דרך חזרה.
תוכנית אובמה תקל ולו במעט את המצוקה. שב"ח ישראלי אשר נמצא בארה"ב מ-1.1.2010 יוכל להשיג אשרת עבודה וכנראה גם היתר נסיעות – בתנאי שנולד לו ילד בארה"ב עד למועד הקבוע בתוכנית, שהוא 20.11.2014.
ועוד הקלה בתוכנית אובמה, בעיקר לאותם ישראלים שהיו ילדים כשהגיעו עם הוריהם לארה"ב על אשרת תייר לשישה חודשים ומעולם לא עזבו. מעתה אף ילד כזה לא יגורש מארה"ב, ואף יזכה לאשרת עבודה, בתנאי שהגיע לפני גיל 16 וששוהה בארה"ב מאז 1.1.2010. לדברי עו"ד שוורץ, לפי תפיסתו של הנשיא אובמה אין זה הוגן לגרש אנשים שגדלו בארה"ב. למעשה מדובר בחנינה לאנשים שאמנם נמצאים בארה"ב באופן לא חוקי בשל חטאי הוריהם אבל גדלו בתור אמריקנים והרואים את עצמם אמריקנים לכל דבר ועניין.
אשרות עבודה לסטודנטים זרים: נכון להיום סטודנטים זרים יכולים, לאחר סיום הלימודים, לעסוק בהכשרה מעשית הכרוכה בעבודה לתקופה מוגבלת. תוכנית אובמה מרחיבה את משך הזמן הניתן לעבוד בארה"ב לאחר סיום הלימודים, ובפרט לאנשים שסיימו לימודים במדעים, טכנולוגיה, הנדסה או מתמטיקה. על פי נתונים שהתפרסמו השבוע, אשתקד למדו בארה"ב 2,457 ישראלים, מהם 55% היו מועמדים לתואר שני ומעלה. אשרות עבודה על פי תוכנית אובמה עשויות לאפשר לסטודנטים ישראלים לפתוח חברות הזנק עם תום לימודיהם.
אשרות L-1 (ידע ייחודי): אשרת עבודה מסוג L-1 היא האשרה העיקרית כיום להעברת עובדים ישראלים לארה"ב. אשרה חשובה אחרת כמעט ואיננה זמינה בשל מכסות, וחלום האשרה למשקיע הולך ומתרחק. ההיי-טק הישראלי נוכח לדעת בשנים האחרונות כי קיים תסכול רב בהקשר של אשרת L-1 ובעיקר כשמבקשים להעביר מהנדסים ועובדים אחרים בעלי ידע ייחודי לארה"ב. הסיבה: לא קיימות הנחיות ברורות המנחות את פקידי ההגירה כיצד לפרש את המונח "ידע ייחודי".
בעבור מעסיקים ישראלים, התוצאה היא חוסר עקביות חריף בהחלטות ביחס לבקשות לקבלת האשרה, וחוסר ודאות בקשר ליכולתם לאייש פרויקטים ותוכניות פיתוח בארה"ב. תוכנית אובמה דורשת מהנהגת שירות ההגירה האמריקני להוציא הנחיות חדשות אשר יבהירו אחת ולתמיד "ידע ייחודי" מהו.
לדברי שוורץ, שירות ההגירה יוציא את ההנחיות החדשות האלה תוך זמן קצר. כיום, חוסר הוודאות הקשור לפירוש המונח "ידע ייחודי" גורם נזק אדיר לחברות ישראליות. לדוגמה, לעתים קרובות חייבים להציב מפתחי תוכנה בארה"ב על-מנת להבטיח את הצלחת השקת המוצר שם. לפי השכל הישר, המפתחים מהווים דוגמה קלסית ל"עובד בעל ידע ייחודי" – אבל לצערנו לא מעט חברות היי-טק ישראליות נכשלות בניסיון להשיג אשרת L-1 מטעם עובדים אלה, בשל הבלבול וחוסר העקביות הקשורים לטיפול מצד שירות ההגירה. זהו מצב בלתי אפשרי, וההנחיות החדשות עשויות להביא להקלות משמעותיות ומשמחות להיי-טק הישראלי.
עו"ד פרי נובוטני מרמת גן, חבר לשכת עורכי הדין בישראל ובניו יורק שמתמחה בדיני ההגירה לארה"ב, אמר: "הנשיא אובמה מצטרף לממשלים קודמים שביצעו רפורמות בתחום ההגירה ותוך כך למעשה 'הלבינו' מהגרים בלתי חוקיים בתנאים מסוימים. אין ספק כי תוכנית אובמה צפויה להקל מאוד על ישראלים השוהים באופן בלתי חוקי בארה"ב, אבל הבשורה הגדולה מגיעה כמובן מאותן הקלות שצפויות להקל על יזמים ועובדים מוכשרים, בהם ישראלים רבים אשר סבלו מאוד בשנים האחרונות ממכסות ומקשיים אחרים בתחום ההגירה, בשורה שצפויה כמובן לסייע גם לכלכלה של ארה"ב".