סימני מתיחה ובצקות: למה לצפות בשליש השלישי להריון
החל מהשבוע ה-28 ועד השבוע ה-40 (לפחות), מה שנקרא הטרימסטר השלישי, הגוף מתחיל להתכונן ללידה הצפויה - וחוסר הנוחות שלך מגיע לשיא. מה עושים עם הבצקות והדליות ומדוע ייתכן ותסבלי מקוצר נשימה? מדריך הריון - החלק השלישי
<<כל החדשות, הטורים, המדריכים והכתבות בעמוד הפייסבוק של ynet הורים >>
הכל על הריון ולידה - באנציקלופדיה שלנו
הכרת השינויים וסיבת הופעתם, מסייעת בהתמודדות עם הקושי ובהפחתת החרדות במהלך ההריון. יחד עם טל עברי, מיילדת מבית החולים "ליס" ליולדות שבמרכז הרפואי תל אביב, בדקנו מה עובר על גופך במהלך השליש השלישי, מהשבוע ה-28 להריון ועד השבוע ה-40:
1. הרחם וצוואר הרחם
בשבועות האחרונים להריון צירי "ברקסטון היקס" יכולים להתגבר ולהיות סדירים, ובסוף ההריון הם אף גורמים לעתים לאי נוחות רבה.
הפקק הרירי מופיע בתעלת צוואר הרחם בתחילת ההריון, וסמוך ללידה, עם פתיחת הצוואר, הוא משתחרר ויכול להופיע כהפרשה רירית ומעט דמית הנקראת "בלודי שואו" (Bloody Show).
2. מערכת הלב והדם
לחץ הדם הנמוך, גורם לעתים לתחושה של כמעט התעלפות ואף התעלפות. בשכיבה על הגב ייתכן לחץ על כלי הדם המספקים דם לרחם, ולכן מומלצת שכיבה על הצד בהמשך ההריון, במיוחד על צד שמאל.
דליות בורידים ייתכנו בעיקר ברגליים, בפי הטבעת (טחורים) ובפות. מומלץ להשתמש בגרביים אלסטיות ולהקפיד על תנוחה מוגבהת של הגפה.
3. מערכת הנשימה
קוצר נשימה אופייני בהריון, כתוצאה מלחץ של הסרעפת על ידי הרחם. בתחילת ההריון ישנה ירידה בתנגודת דרכי הנשימה בהשפעה הורמונלית, הגורמת למאמץ הנשימתי. מחלות נשימה הקיימות טרם ההריון יכולות להחמיר במהלך ההריון.4. מערכת העיכול
זמן ריקון הקיבה והמעיים יורד, ונגרמת צרבת עקב שינויים בלחצים בושט ובקיבה. ניתן להיוועץ ברופא לגבי תכשירים נוגדי חומצה להקלה על הצרבת. הירידה בתנועתיות המעי גורמת לעצירות. מומלץ להקפיד על אכילת מנות קטנות בתדירות גבוהה, שתייה מרובה, פעילות גופנית ותזונה המשלבת פרות, ירקות וסיבים תזונתיים.
5. מערכת השתן
עם גדילת הרחם ודחיקת שלפוחית השתן, ישנו גירוי של השלפוחית, הגורם למתן שתן תכוף. עקב השינויים בפינוי הכלייתי, תיתכן בצקת במהלך היום בעיקר באזור הגפיים התחתונות. בלילה, עקב השכיבה, עולה הצורך להשתנה לילית תכופה.
6. מערכת השלד והשרירים
שינויים במרכז הכובד, גורמים לכאבי גב ולנפילות בהריון. מתרחשים שינויים במפרקי האגן, שלעתים כרוכים באי נוחות ואף בכאב. נשים רבות מתלוננות על כאבים ולחצים במפשעה בעיקר בהליכה. כדאי להימנע מהליכה רבה ועמידה ממושכת.
ייתכנו כאבים באזור הצוואר ומתיחת חגורת הכתפיים. פעילות גופנית מפחיתה בצורה משמעותית כאבי גב, במיוחד בגב תחתון. הפעילות המומלצת ביותר היא שחייה.
7. מערכת העור
השינויים בעור נובעים מהיפרפיגמנטציה, עקב עלייה בהרומון האסטרוגן בהריון. ישנה התכהות של אזור הפטמות, הטבור ופי הטבעת.
שכיחה הופעת קו לאורך הבטן, מאזור הערווה לכיוון הטבור, הנוטה להתבהר לאחר הלידה. תיתכן הופעת כתמים באזור הפנים, השפה העליונה והלחיים.
סימני מתיחה בעור הבטן, השדיים והירכיים, מופיעים אצל מחצית מהנשים ההרות, עקב מתיחת העור. לעתים הם אף מלווים בגרד. ישנם קרמים שונים ושמנים למניעה, אך לא הוכחה יעילותם.
אילו בדיקות עליך לעבור בשליש השלישי?
שבועות 28 עד 31: בדיקת אולטרה סאונד הריוני: הערכת משקל וכמות מי שפיר. בהריון עם סיכון: מעקב צמוד יותר עם ניטור ואולטראסאונד שבועי.
שבועות 32 עד 35: בדיקת אולטרה סאונד הריוני: הערכת משקל וכמות מי שפיר.
שבועות 36 עד 39: בדיקת אולטרה סאונד הריוני: הערכת משקל וכמות מי שפיר. יעוץ במרפאת ההריון לגבי אופן הלידה.
שבועות 40 עד 42: מעקב הריון עודף הכולל ניטור, בדיקת רופא ואולטרה סאונד כל יומיים.