בוחן כליות ולב: מעורב ירושלמי בגרסה ביתית
בנה בכורה של מיכל וקסמן חוגג בר מצווה והיא מתרגשת. סיפור וגם מדריך לבבי להכנת מעורב ירושלמי בגרסה ביתית
המתבגר שלי הגיע למצוות. אני לא אשה דתייה ומצוות יהודיות הן בשבילי בעיקר עניין של מסורת, רגשות משותפים וחיבור משפחתי. אבל כשהילד שלי עולה לתורה זה גורם לי לחשוב מחשבות ולהזיל דמעה של התרגשות.
עוד מתכונים בערוץ האוכל:
אפשר להסתכל על טקס בר המצווה מכל מיני זוויות. להתחבר יותר או פחות לסממנים חיצוניים כמו התעטפות ראשונה בטלית ובתפילין, שבועות של לימוד טעמי מקרא מפי הרב, התעמקות בפסוקי התורה של הפרשה הרלוונטית ודיונים בעניין נשיאת ספר התורה מהארון אל הבמה וחזרה.
אפיקורסית שכמותי מביטה בכל אלה מהצד בחשדנות מסוימת, נקרעת בין רציונל לרגש. הנה סבא וסבתא משקיעים בקניית תפילין מהודר כתוב ביד וארוז בקופסת כסף. גם הטלית רקומה וארוגה במלאכת מחשבת ידנית, ושמו של המתבגר שלי חרוט באותיות קידוש לבנה על גבי הנרתיק בתוכו היא ארוזה. הגברים במשפחה, לא חשוב מאיזו עדה ומה קרבתם לדת, מתרגשים ומשחזרים פסוקים ותחושות מטקסי בר המצווה שלהם. מדורת השבט מיטיבה לבעור ואיתה ניצת הניצוץ גם בליבי.
אני מסתכלת על הילד שלי וחושבת ביני לביני: כמה חוכמה ודיוק יש בה ביהדות, שהיטיבה כל כך להגדיר את הרגע הזה בחיים שבו הילד הופך לנער ומוכן לעשות את הצעד הראשון אל עולם המבוגרים. כמה מהר גדל הילד שלי והפך לנער יפה גוף ונפש.
ארוך כמו שרוך, קולו מתעבה והולך, הגילוח הראשון כבר מאחוריו. אין לי מושג מה יעשה כשיהיה גדול, איך ואיפה יבחר לנהל את חייו, אבל אני יודעת כבר עכשיו שאם עשיתי משהו נכון וטוב בחיים שלי - הרי הוא ניצב עכשיו לנגד עיניי: זקוף, גבוה, יפה, רגיש, יצירתי, ברוך כשרונות, מהיר מחשבה, מתבטא ברהיטות, בעל לשון חדה ולב חם שיודע ומבין שמשפחה זה תמצית הכל.
מעורב ירושלמי בטחינה - גרסה ביתית
איברים פנימיים יש. הרבה בצל יש. שמן זית יש. תבלינים כל מיני יש. פיתה וטחינה - אם רוצים. והרי לכם צלחת ריחנית ומשמחת של מעורב בגירסה ביתית ולא מסובכת.
סלט עגבניות ובצל, קצת עמבה וחריף ליד, אולי חמוצים ביתיים. גם כוס בירה או עראק לא יזיקו. רוח חורפית, רעמים וברקים, קצת אפרוריות גשומה - כל אלה יהיו תפאורה מצוינת לארוחה של מעורבים.
ועוד משהו: חלק מהתבלינים היבשים החלפתי בטריים. ממליצה מאוד לנסות ולסגל כהרגל, בעיקר כשמדובר בכורכום. אפשר כמובן לשחק ולגוון בתיבול, או לעקוב אחרי הבחירה שלי.
המרכיבים:
לבצל:
2 בצלים גדולים, חתוכים לקוביות גדולות
קורט סוכר
קורט מלח ים
1/4 כוס שמן זית
לחלקי הפנים:
500 גרם כבדי עוף טריים, בהירים ונקיים מגידים
500 גרם לבבות עוף טריים, נקיים משומן
1 צ'ילי אדום טרי, קצוץ קטן
1 כפית ג'ינג'ר טרי, מקולף ומגורר בפומפיה
1 כפית גדושה כורכום טרי, מקולף ומגורר בפומפיה - אם אין, אפשר להשתמש ב-1/2 כפית כורכום יבש במקום
1 שן שום קטנה מגוררת או כתושה
2 תרמילי הל כתושים בעלי ומכתש
קורט פלפל שחור טחון טרי
קורט קינמון טחון
מלח ים לפי הטעם
3 כפות שמן זית לטיגון
להגשה:
טחינה סמיכה יחסית שערבבתם בעצמכם מטחינה גולמית עם לימון, מלח ומים, ללא תיבול נוסף
פיתה או חלה טרייה
עלי פטרוזיליה קצוצים
צ'ילי אדום קצוץ קטן - לא חובה
אופן ההכנה:
- מכינים את הבצל: שמים בצל, סוכר, מלח ו-1/4 כוס שמן זית במחבת ברזל רחבה. מחממים מעל להבה גדולה ביותר ומטגנים עד שמתחיל להשחים, מערבבים מדי פעם. מעבירים את הבצל המטוגן לצלחת ושומרים בצד.
- מכינים את המעורב: חותכים את הלבבות לחצי לרוחבם. חותכים כל אונת כבד ל-3-4 חתיכות. לאותה מחבת בה טוגן הבצל מוסיפים 3 כפות שמן ואת כל התבלינים: ג'ינג'ר, כורכום, שום, צ'ילי, הל, קינמון, פלפל שחור ומלח.
- מטגנים תוך כדי ערבוב מעל להבה גדולה במשך כחצי דקה, עד שהשמן חם והתבלינים צובעים את המחבת ומשחררים ניחוחות שאי אפשר לעמוד בפניהם.
- מוסיפים את חלקי הפנים החתוכים, ומטגנים תוך כדי ערבוב מעל להבה גדולה ביותר עד שהם נצלים ומשחימים (זהירות לא לצלות יותר מדי, שלא יתייבשו). אם אתם לא בטוחים במידת הצלייה - פשוט תטעמו חתיכה ותחליטו אם דרוש עוד זמן. אם המחבת שלכם אינה רחבה מספיק כדי להכיל את חלקי הפנים בשכבה אחת, טגנו אותם בשתי נגלות. אם תעמיסו יותר מדי בשר על המחבת - הוא יתאדה ויתבשל במקום להיצלות ולהשחים. כשהבשר כמעט מוכן מחזירים את הבצל למחבת, ומערבבים אותו לתוך הבשר.
- מגישים את המעורב: יוצקים שלולית של טחינה לתוך קערית עמוקה ורחבה (הכינו מספר קעריות כאלה כמספר הסועדים).
- במרכזה מניחים כמה כפות נדיבות של מעורב.מפזרים צ'ילי ופטרוזיליה, ואוכלים מיד עם פיתה או חלה טריה. אפשר כמובן גם למלא פיתה בטחינה ומעורב, ולוותר על שלב הצלחת.
- כך או כך - יעבוד נהדר עם מלפפון חמוץ מכבישה ביתית, בצל חי, הרבה חריף וכוס נדיבה של עראק או בקבוק בירה קרה. לשטוף הכל ולפנות מקום לעוד ביס.
- לבלוג האוכל של
מיכל וקסמן, מחברת רבי המכר "ארוחת ילדים" ו"טעמים ראשונים"
- לכל הטורים של מיכל וקסמן