שתף קטע נבחר

 

רה"מ יתקפל? מו"מ לדחיית ההצבעה בכנסת

חוק הלאום אושר בממשלה אחרי דיון סוער וצעקות, אבל השבוע הגורלי של הממשלה רק החל. לפיד ולבני הודיעו כי לא יתמכו אם החוק יעלה להצבעה בכנסת ביום ד', ונתניהו עשוי לדחות אותה - כדי לשמור על הקואליציה שלמה. צפו במשדר מיוחד ב-ynet

שניים מראשי סיעות הקואליציה הודיעו אמש (יום א') שלא יתמכו בחוק הלאום כפי שאושר בממשלה, וראש הממשלה בנימין נתניהו עשוי בעקבות זאת לדחות את ההצבעה שתוכננה ליום רביעי - כדי לשמור על הקואליציה שלו שרירה וקיימת. לאחר אישור החוק בממשלה, למרות התנגדות יש עתיד והתנועה, החל משא ומתן קדחתני למציאת פשרה בחוק שמפלג את הקואליציה.

 

גורמים בכירים אמרו כי נבדקת האפשרות לדחות את ההצבעה שתוכננה ליום רביעי ולא לקיימה עד אשר נתניהו ישלים את הנוסח המרוכך שיזם כחוק, ושעליו ניתן יהיה לגייס הסכמה רחבה יותר מהחוקים המובאים כיום. עם זאת, ולמרות הניסיונות למציאת פשרה, הבהירו גורמים ביש עתיד ובתנועה: "אם יגררו אותנו לשם, אנחנו לא מפחדים מבחירות. לא נצביע נגד מצפוננו ובעד הצעות חוק גזעניות שפוגעות במיעוטים". 

 

נתניהו מדבר על חוק הלאום בישיבת הממשלה    (צילום: אורי דוידוביץ')

נתניהו מדבר על חוק הלאום בישיבת הממשלה    (צילום: אורי דוידוביץ')

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

לפיד, אתמול. לא יתמוך בנוסח המוצע (צילום: מוטי קמחי) (צילום: מוטי קמחי)
לפיד, אתמול. לא יתמוך בנוסח המוצע(צילום: מוטי קמחי)

מאז הסתיימה ישיבת הממשלה הסוערת מתנהלים מגעים רציפים במטרה לפתור את אחד המשברים הגדולים שידעה הממשלה הנוכחית. אתמול בערב הבהיר יו"ר יש עתיד יאיר לפיד כי מפלגתו לא תתמוך בחוק בנוסה זה במליאה, מסר דומה העבירה גם יו"ר התנועה ציפי לבני - ועל רקע זה מתקיימות אותן שיחות בניסיון להגיע לפשרה מוסכמת, לפני ההצבעה הדרמטית השבוע במליאה.

 

בליכוד עוד ניסו להבהיר אתמול בצהריים כי אישור חוק הלאום בממשלה משמעותו הצבעה לפי המשמעת הקואליציונית בקריאה טרומית במליאה, אולם המסרים החד משמעיים שהגיעו משתי השותפות הקואליציוניות חידדו את שתי האפשרויות העומדות על הפרק: מציאת פשרה או פירוק הקואליציה.

 

החוק שאמור היה לעלות להצבעה ביום רביעי מעמיד את הקואליציה כעת בנקודת מבחן קריטית. נוסח קיצוני יחסית שגובש על ידי יו"ר הקואליציה, ח"כ זאב אלקין, ונוגע בכל הנושאים הנפיצים ביותר, הוביל לישיבת ממשלה סוערת, צעקות רמות ועל פי בכירים בקואליציה אף הכניס את המערכת הפוליטית ל-48 שעות קריטיות סביב שאלת הישרדותה של הממשלה.

נתניהו בישיבת הממשלה. הואשם ביצירת אזרחים סוג ב' (צילום: אוהד צויגנברג) (צילום: אוהד צויגנברג)
נתניהו בישיבת הממשלה. הואשם ביצירת אזרחים סוג ב'(צילום: אוהד צויגנברג)

לבני. "לא מפחדים מבחירות", אומרים במפלגתה (צילום: אוהד צויגנברג) (צילום: אוהד צויגנברג)
לבני. "לא מפחדים מבחירות", אומרים במפלגתה(צילום: אוהד צויגנברג)
 

מאז הסתיימה הישיבה, שבה הטיחו שרי יש עתיד ושרת המשפטים לבני דברים קשים בנתניהו וטענו כי הוא מקדם הצעת חוק שהופכת חלקים באוכלוסייה לאזרחים סוג ב' ופוגעת באופן בוטה בדמוקרטיה, החלו מאמצים גדולים למציאת פשרה. גורמים בסיעות השונות אישרו כי נבדקת אפשרות לדחיית ההצבעה. מתן חופש הצבעה, הבהירו גורמים בליכוד, לא עומד על הפרק היות שמשמעותו היא הפלת החוק בשל הקושי בגיוס רוב.

 

באופוזיציה, בינתיים, מתבוננים בהנאה במהומה הקואליציונית - ומערימים קשיים נוספים על אישור החוק מעורר המחלוקת. אם יובא החוק להצבעה ביום רביעי תכריז האופוזיציה על "חרם קיזוזים" ולא תאפשר להתקזז עם אף שר או ח"כ שיבקשו להיעדר מההצבעה מסיבות שונות. לפיכך, אם אכן יובא החוק להצבעה בקריאה טרומית, תידרש הקואליציה להיערכות מיוחדת של גיוס חברי כנסת ושרים, משימה קשה במיוחד בעת הזו, בנוסח הזה.

 

"יהדות המדינה כבר מעוגנת בשורת חוקים"

אישור חוק הלאום עורר מחדש את תחושת הקיפוח והאפליה של הערבים. במכתב שחיברו באגודה לזכויות האזרח מפורטות כמה דוגמאות הממחישות כיצד חוק הלאום יפגע באוכלוסייה הערבית. בין השאר מצוין כי החוק מעגן בתוכו אפליה גזענית במגורים ומוריד את מעמדה של השפה הערבית. בממשלה עברה הצעת המחליטים שכללה את כלל הצעות החוק, אך אם יגיעו הצדדים לפשרה, ככל הנראה מעמד השפה לא ייכלל בחוק.

 

"הצעת החוק מבקשת לבטל את תפיסת הדמוקרטיה בתיאור המדינה ובהגדרתה", נכתב במכתב שחיברו עורכי הדין דבי גילד-חיו ודן יקיר, מהאגודה לזכויות האזרח. הם ציינו כי בהצעת החוק אין התייחסות לשוויון זכויות לאומי: "המשמעות האפשרית חמורה ביותר, ויש בה בכדי להוות איום על זכויות האדם של כלל אזרחי המדינה".

 

ד"ר מוהנד מוסטפא, מהמרכז ללימודים אקדמיים באור יהודה ובאוניברסיטת חיפה, אמר בשיחה עם ynet כי מדובר בשלב מסוכן שמטרתו להגביל את אזרחותם של ערביי ישראל. "אין צורך בחוק הזה על מנת לעגן את יהדותה של המדינה", טען. "יהדותה מעוגנת בשורה ארוכה של חוקים, וגם בחוקי יסוד, שם מודגש שישראל היא מדינה יהודית ודמוקרטית. חוק זה הוא עוד כרסום בממדיה הדמוקרטיים של ישראל ומטרה לתחם אזרחותם של האוכלוסייה הערבית בגבולות מאוד צרים ולעוות את זכויותיהם".

 

הוא ציין כי החוק החדש מבטא עליית מדרגה ביחס בין המדינה לאזרחיה הערבים: "הפוליטיקאים שמנסים להעביר את החוק הזה מטיפים לנו על היותה של ישראל הדמוקרטיה היחידה בתוך מדינות שמתבססות על חוקי השריעה. יש הבדל בין החוק הזה לבין חוקות של מדינות ערביות שמבססות את החקיקה על ההלכה? לפחות שהם לא יטיפו לנו על דמוקרטיה ומשמעותה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אלכס קולומויסקי
נתניהו
צילום: אלכס קולומויסקי
מומלצים