הגיע הזמן להחליף את התמונה
תקיפה מינית אינה אירוע, תמונה אחת. היא סרט, רצף אירועים, עם שלבים, התפתחות והסלמה. התוקפים בטוחים שנקפא, שנשתוק, או שנתפרע לכל כיוון. אבל, כל אקט שלנו שלא צפו גורם להם לאיבוד שליטה, לערעור התכנית שהייתה להם, ולכן לחולשה. ואנחנו יכולות להשתמש בזה כדי להגן על עצמנו. ביום המאבק באלימות נגד נשים, תמר פריאל, מדריכה להגנה עצמית, כותבת
בתור מדריכת הגנה עצמית לנשים*, לעתים קרובות אני שואלת אנשים "איך נראית תקיפה מינית?". לרוב אני שומעת על אותה "אישה המותקפת בחניון נטוש, בידי גבר זר, נתונה לחסדי אפלת הלילה...". התגובה שלי היא תמיד "זה לא נכון". הגיע הזמן להחליף את התמונה.
ברוב המקרים ככה לא נראית תקיפה מינית. ביותר מ- 83% מהמקרים התוקף מוכר לנתקפת. תקיפה בידי אדם מוכר לא מתחילה בלפיתה מאחור או בתפיסה אלימה ביד. איך זה נראה? אדם שאני מכירה, מרגישה עימו נוחות מסוימת, קרוב משפחה, חבר של חבר, גבר בעבודה, אדם מהשכונה. בבית של חברים, בעבודה, במרכז הקהילתי, בדייט. הוא מדבר איתי, מתקרב בהדרגה, מלטף, מחבק, תופח על השכם. הוא משבח, מחמיא, מאיים – למעשה, אני לא בטוחה מה מהם. "אולי אני מדמיינת", "זה לא נעים להגיד משהו", "אין מצב שהוא יעשה משהו כזה. נכון?".
אני מבולבלת. והנה הוא קרוב יותר, המילים שלו מאיימות יותר, המגע תקיף יותר. ודברים מתפתחים. נבלעים בערפל הבלבול. תקיפה מינית אינה אירוע, תמונה אחת. היא סרט, רצף אירועים, עם שלבים, התפתחות והסלמה.
הגיע הזמן להחליף את התמונה. גם את התמונה שבראש שלנו. תוקפים מיניים הם לא סופרמנים, לא אנשים יוצאי דופן שכל מה שהם מתכננים קורה רק מכוח רצונם. בואו נדמיין אותם: תוקפים מיניים לא רוצים להוכיח שהם חזקים מאיתנו פיזית, הם רוצים לפגוע בנו מינית. כלומר- אם הם יעמדו וילפתו אותנו בחוזקה הם לא ישיגו את המטרה שלהם. כדי לעשות את זה הם יצטרכו לעשות משהו שיהפוך אותם לחלשים יותר: להוריד בגדים, להרפות אחיזה, לחשוף אזורים פגיעים.
אנו מסוגלות ללמוד במהירות פעולות יעילות ופשוטות
המצב הטעון ממלא אותם באדרנלין ובהתרגשות ולכן החושים שלהם אינם חדים והתגובות שלהם לא ממוקדות. הם ניזונים מהרצון לשלוט, וכאשר מי שמולם עושה משהו שהם לא צפו – הם מתבלבלים. הם יהירים כל כך, עד שהם לא סופרים אותנו – הם בטוחים שנקפא, שנשתוק, או שנתפרע לכל כיוון. אבל, כל אקט שלנו שלא צפו גורם להם לאיבוד שליטה, לערעור התכנית שהייתה להם בראש, ולכן לחולשה. ואנחנו יכולות להשתמש בזה כדי להגן על עצמנו.
אנחנו יכולות להכיר את שלבי ההתפתחות של פגיעה מינית ולזהות בכל שלב את חולשות התוקף למול הכוחות שבנו המאפשרים לנו להגן על עצמנו. אנו מסוגלות ללמוד במהירות פעולות יעילות ופשוטות להגנה עצמית שהוכחו בשטח כעוצרות או מנטרלות את המצב, מונעות את הסלמתו.
אפשר לאזן את הכוחות
הגנה עצמית מעצימה, שנוצרה בידי נשים למען נשים, מכירה בטבעיות שבקיפאון, וביכולת שלנו לאמן עצמנו לקפוא ואז לפעול. הגנה עצמית ייחודית זו מכירה בכך שחונכנו להאמין שהגוף שלנו חלש, אך למעשה יש לנו אזורים חזקים, בדיוק כמו שלגברים יש אזורים חלשים: אפשר לאזן את הכוחות.
לפעמים אני שואלת אנשים "איך נראית אישה שמגנה על עצמה". אחדים חוזרים אל אותה אישה באפלה, מפליאה בבעיטות קראטה מדויקות. אחרים מזכירים אישה חסונה, גיבורת על. הרוב אומרים שאין דבר כזה. התמונה שיש להם בראש היא של אישה שקופאת ומובסת למול גבר חזק. זה לא נכון. כל אחת יכולה להגן על עצמה: בכל גיל, בכל מצב גופני, בכל גובה, משקל ורמת כושר.
אנחנו לא צריכות להיות אמניות לחימה או גיבורות על. כלים יעילים להגנה עצמית מובנים בביולוגיה של הגוף הנשי, מחכים להתגלות בפסיכולוגיה, באינטואיציות ובקול של כל אישה, נוכחים ביכולת שלנו להיות מודעות לסביבה ולדינאמיקה של פגיעה מינית. הגיע הזמן להחליף את התמונה.
ביותר מ- 70% מהמקרים, שימוש מסוים בקול ובשפת גוף מאפשרים לעצור תקיפה בשלביה הראשונים. אמירת "לא!" בצורה אסרטיבית, דיבור בלשון ציווי, אימוץ שפת גוף והבעות פנים מסוימים. ואם יש צורך – בגוף הנשי יש כלים חזקים המאפשרים אופנים נוספים של הגנה עצמית.
לאורך ההיסטוריה הדימוי של נשים היה של חולשה ושל חוסר אונים, זקוקות להגנה של גבר או של מערכת חיצונית. גם כיום, כחברה, אנו
מסרבים להכיר בנשיות אחרת- חזקה ומסוגלת. אנו לא נותנים מספיק לילדות, לנערות ולנשים שבקרבנו את האפשרות להכיר כלים שונים לשמירה על ביטחונן האישי.
נשים לא יכולות להגן על עצמן למול פגיעה מינית בחברה שמונעת מהן לרכוש בצורה מוסדרת כלים להגנה עצמית, להאמין שהן יכולות להשתמש בהם בהצלחה, ולחוש לגיטימציה להפעילם. אין תחליף לשינוי מערכתי רחב היקף וארוך טווח על מנת לשנות מציאות חברתית של אלימות מינית. שינוי זה צריך לכלול השקעה בחינוך, חקיקה וענישה. ובו בזמן – עד שזה יקרה, מגיעה לנשים האפשרות לחיות את החיים בביטחון, בחופש ובמימוש עצמי. זה אפשרי- אם רק נעז להחליף את התמונה.
- הכותבת היא מדריכת הגנה עצמית ב"שיטת אל הלב": הגנה עצמית מעצימה ברוח פמיניסטית, שנוצרה בידי נשים למען נשים. "שיטת אל הלב" נמצאת בבסיס הפעילות של עמותת "אל הלב " לצמצום אלימות, העצמת נשים ושינוי חברתי תוך שימוש בכלים הוליסטיים מעולם אמנויות הלחימה.
- לפרטים נוספים היכנסו לדף הפייסבוק
.