דמעות בכנסת: "מדברת על ילדיי כדי שנשנה"
לקראת יום המאבק באלימות נגד נשים הגיעה לכנסת קרן לוי, שילדיה שרה וישי נרצחו הקיץ בישרש על ידי בעלה לשעבר: "נכנסתי לבור עמוק, אבל עכשיו אני כאן". באת כוחה: "האלימות לא מסתיימת בפסק דין של גירושים"
כך אמרה היום (ב') בקול רועד קרן לוי, ששני ילדיה נרצחו ביוני האחרון במושב ישרש בידי אביהם, בעלה לשעבר, אבי לוי. היא הגיעה מביתה בארה"ב והופיעה בדיון שקיימה הוועדה לקידום מעמד האישה של הכנסת לקראת יום המאבק באלימות נגד נשים שיצוין מחר.
שרה וישי לוי גרו עם אמם בארה"ב ונרצחו כשהגיעו לישראל לחופשה אצל אביהם. "כששמעתי מה הוא עשה לילדים שלנו נכנסתי לבור כל כך עמוק וחשוך עד שחשבתי שגם אני עומדת למות", המשיכה לוי בזמן שרבים מהנוכחים בוועדה הזילו דמעות מולה. "אבל אני כאן עכשיו. אם אני עומדת כאן ומדברת על הילדים שלי אז נוכל לעשות שינוי".
במקביל לדיון, שעסק בשימוש ופגיעה בילדים כביטוי לאלימות כלפי נשים, הוצגו נתונים מתוך מחקר של מרכז המידע של הכנסת, שמהם עולה כי ב-2014 התקבלו במקלטים לנשים נפגעות אלימות 658 פניות של נשים אך 54 מהם נדחו בשל חוסר מקום.
נתוני רצח נשים בידי בני זוגן או על רקע משפחתי: במהלך 2012 נרצחו 13 נשים; ב-2013 נרצחו 15 נשים; עד אוקטובר 2014 נרצחו 9 נשים. לפי המחקר, ב-2013 נפתחו 22,695 תיקים בגין תלונות על אלימות במשפחה, מהן 14,601 (64%) היו של נשים.
יו"ר הוועדה, ח"כ עליזה לביא, הציגה נתונים שלפיהם בעשור האחרון נרצחו 42 ילדים בידי קרובי משפחה, מהם 19 בנים ו-23 בנות. "אסור להסתנוור מהנתונים שמצביעים על ירידה במספר הנשים הנרצחות", הוסיפה. "עבור הקורבן, הסטטיסטיקה אינה משנה. כל מקרה הוא עולם ומלואו. המדינה צריכה לחזק את היצע הסיוע לקורבנות אלימות ולהגדיל את מספר המקלטים ונותני השירות במשטרה וברווחה. זו אחריות חברתית של כולנו. אל לנו להיות אדישים למקרי אלימות או הטרדה שקורים סביבנו. ההתייחסות להטרדות ולאלימות חייבת להיות מוחלטת, בלי פשרות. חובה עלינו לדווח".
עו"ד עדי רז ממרכז רקמן, שמייצגת את קרן לוי: "הרצח לא הגיע כרעם ביום בהיר. האלימות הייתה, ואלימות, מטבעה, זה משהו שעולה ויורד. אסור להזניח את המשפחות הללו. זוג מסיים את יחסיו בהסכם בבית משפט, אבל האלימות לא באמת מסתיימת. בעקבות המקרה של קרן הגיעו פניות רבות נשים שאמרו 'אני רואה את הכתובת על הקיר, אני לא רוצה להיות המקרה הבא'".
יו"ר מרצ זהבה גלאון, שיזמה את הדיון יחד עם ארגון "אישה לאישה", אמרה: "אמנם מקרי הרצח של ילדים הם מקרה קיצון, אך הם מאירים על תופעה נרחבת שבה נעשה שימוש בילדים כאמצעי נקמה והענשה כלפי האימהות. בדיונים בוועדות העוסקות באלימות במשפחה בשירותי הרווחה חייבים לשתף את כל הגורמים בחברה האזרחית שעוסקים בנשים מוכות כדי לקבל תמונה כוללת שתמנע מקרי רצח מזעזעים שכאלה כמו במקרה של קרן לוי".