הכשרה מקצועית כתנאי להעלאה בשכר. דעה
מתלבטים אם להעלות את שכר העובדים? קודם עדיף לשלוח אותם לתוכניות לימוד והעשרות מקצועיות שיקדמו את יכולותיהם האישיות כחלק ממנגנון ההתדמות שלהם בעבודה. דעה
רוב העובדים רואים בשכר כמרכיב החשוב ביותר במקום העבודה שלהם, ואכן מרכיב השכר הוא כלי חשוב בתמרוץ עובדים. עם זאת, מה שהמעסיקים זקוקים לו הם עובדים טובים שילכו וישתפרו עם הזמן, וכאשר מנגנוני העלאת השכר ממצים את עצמם, הם מסתכנים בעובדים שתוגמלו כלכלית, אך לא התקדמו באותה מידה מבחינה מקצועית ובתרומה שלהם לחברה.
במקביל לתגמול הכספי, האינטרס של המעסיק הוא ליצור מנגנון התקדמות מקצועי ושיפור יכולות העובד שיתקיים בקנה אחד לצד העלייה בשכר. כך ירוויחו המעסיקים פעמיים: הם ימשיכו לעשות שימוש במנגנון הכספי כדי לתמרץ את העובדים ולשמור אותם בארגון, ובמקביל ייהנו מעובדים טובים יותר.
אחד הפיתרונות האפשריים במקרה הזה הינו תוכניות לימוד והעשרות מקצועיות לעובדים. באפשרות המעסיק לשלוח את את העובד לקורס מקצועי שרלוונטי לתחום עיסוקו ויקדם את יכולותיו האישיות, כחלק ממנגנון שיפור השכר שלו במקום העבודה. הליך זה יהווה חלק בלתי נפרד ממנגנון ההתקדמות של העובד שעד כה התבסס בעיקר על שיפור שכרו ותו לא.
העלאה כתמריץ
במגזר הציבורי קיימת כבר שנים רבות האפשרות של לימודי גמול השתלמות כתנאי לעלייה בשכר. במגזר הפרטי לעומת זאת, הדבר אינו נהוג באותה מידה. אמנם יש מעסיקים ששולחים את העובדים שלהם להכשרות מקצועיות, אך לא בהכרח מחברים זאת לשלבי ההתקדמות המקצועית והכלכלית שלהם במקום העבודה.
העלאה בשכר יכולה וצריכה לעבוד במקרה זה כתמריץ שהמעסיק נותן לעובד כדי לעודד אותו לעשות קפיצת מדרגה מקצועית שאינה תלויה רק בניסיון שצבר, אלא דוחפת אותו לרכוש כלים נוספים שיסייעו לו בתפקידו.
מיותר לציין שהעובד יכול ליהנות מההכשרה המקצועית בהמשך הקריירה התעסוקתית שלו, גם אם עתידו הרחוק לא יהיה באותו מקום עבודה. יתרה מזאת, ההכשרות מקצועיות לעובדים הן אחד המאפיינים היחידים שמהווים מרכיב חשוב במקום העבודה גם לעובד וגם למעסיק ולכן זהו הינו תהליך טבעי ליצור את החיבור בין השניים.
ארגונים המעוניינים לצמוח חייבים לקחת בחשבון את עובדיהם ואת גרף עקומת הצמיחה המקצועית שלהם. עובדים מקצועיים ומרוצים הינם משתנה הכרחי להיותו של ארגון משגשג ומצליח. עובד שיישאר בתוך גבולות הגזרה המקצועית שלו במשך זמן רב, ללא התקדמות מקצועית אמיתית, לא בהכרח תורם יותר לארגון, אך ורק בשל הוותק שלו.
בעידן שבו עובדים קופצים ממקום עבודה אחד למשנהו בתדירות גבוהה, בין השאר עקב תחושות מיצוי ולא רק מתוך רצון להתקדם כלכלית, השילוב בין הכשרה מקצועית שתפתח בפני העובד מחוזות מקצועיים חדשים, תרענן את תחושותיו האישיות ושביעות רצונו ממקום העבודה, תחזק את החיבור שלו לארגון ותימנע מהצורך של מעסיקים לגייס עובדים חדשים בתדירות גבוהה ולהקטין את חבלי הלידה הכרוכים בכך.
הכותב הינו מנכ"ל העמותות לקידום מקצועי חברתי מבית הסתדרות המעו"ף