אמבטיה לתינוק: עדיף בבוקר או בערב?
מאיפה מתחילים, מהראש או הרגליים? האם הראש של התינוק צריך להיכנס למים? ומה עושים אם הוא בוכה? שעת הרחצה של תינוקות רכים היא לא תמיד פשוטה. אתי ליטיג מסבירה כיצד תהפכו אותה לזמן איכות - לכם ולתינוק
הלידה עברה, גם ימי האשפוז הסתיימו, והגעתם לשלב שבו אתם יוצאים לחיים עצמאיים בבית. לחתל, להרים, להיניק ולחבק למדתם כבר בימי השהייה במחלקת היולדות, אולם אחת הפעולות שלא עשיתם בעצמכם ביחד עם תינוקכם היא אמבטיה.
חשוב ללמוד כיצד לעשות אמבטיה לתינוק בצורה הנכונה, ובכך לגרום לחוויה מפנקת ונעימה, לכם וגם לו. עבור תינוקות רבים החוויה, לפחות בימים הראשונים, אינה פשוטה, וגם עבור ההורה המפגש עם הגוף הקטנטן והחשוף של התינוק חסר האונים או הבכי שעלול להתלוות לתהליך ההפשטה גורמים לחץ וסטרס.
<<כל החדשות, הטורים, המדריכים והכתבות בעמוד הפייסבוק של ynet הורים >>
עוד על עיסוי תינוקות בערוץ הורים :
מדריך וידאו: כך תרדימו את התינוק
עסו זאת בעצמכם: עיסוי לתינוקות מצוננים
מדריך וידאו: עיסוי תינוקות לכאבי בטן
לפניכם כמה נקודות שיהפכו את שעת האמבטיה לנעימה יותר.
מתי הזמן המתאים לעשות אמבטיה לתינוק?
את האמבטיה אני ממליצה לעשות פעם ביום, עדיף בשעות הערב, אך תמיד לפני הארוחה. יש הטוענים שאמבטיה בשעות הערב אף עוזרת לישון טוב יותר בלילה. מעבר לחשיבות הגדולה שיש ברחצה ישנה חשיבות גם לסדר היום של התינוק. ככל שתקפידו יותר על סדר בו מתקלחים, אוכלים, הולכים לישון, כך יסגל התינוק גם הוא את הסדר ויתאים את עצמו.
מה חשוב להכין מראש?
הכינו מראש על משטח ההחתלה סט טיפולים ובו סבון, מגבת, קרם גוף לתינוק, צמר גפן, אלכוהול 70%, מסרק/מברשת, בגדים להחלפה,לא פינוק:
מדוע המגע חשוב לתינוקות רכים
בלומה רט
הוא תורם לשינה טובה, מפחית כאבי גזים ואפילו מסייע בגדילה של המוח: המגע עבור תינוקות חשוב לא פחות מאכילה ונשימה. הפיזיותרפיסטית בלומה רט מסבירה מדוע הצורך של תינוק בוכה להיות מוחזק על הידיים אינו פינוק, אלא צורך של ממש
הכינו את האמבטיה לפני שאתם מביאים למרום את התינוק. הקפידו על מידת חום המים. ניתן לבדוק את מידת חום המים על ידי הכנסת מרפק למים, וניתן גם להיעזר במד חום המיועד לכך. המים צריכים להיות נעימים למגע (טמפרטורת המים הרצויה: 36 מעלות). בחורף יש לדאוג לחימום החדר ל-24 מעלות.
מהו סדר הרחצה של התינוק?
הפשיטו את התינוק מבגדיו. במידה ועשה את צרכיו, נגבו ונקו אותו עם מגבונים. תינוקות אינם אוהבים להיות עירומים ולכן ניתן להכניס אותו לאמבט כשהוא עטוף בחיתול בד ואחר כך להסירו.על מנת למנוע את זמן הבכי בין ההפשטה לכניסה לאמבטיה, מומלץ להפשיט בתוך חדר האמבטיה. אם אין אפשרות להפשיט בתוך האמבטיה - הפשיטו בחדר השינה וקחו את את התינוק כשהוא עטוף במגבת או בחיתול בד לחדר האמבטיה.
לאורך כל זמן הרחצה דברו עם התינוק והסבירו לו מה נעשה והכי חשוב שמרו על מגע ממושך בינכם, על מנת שידע שאתם נמצאים לידו על אף שאתם מחזיקים אותו. כמובן שאין להשאיר תינוקות וילדים לבד בזמן הרחצה.
הכניסו את התינוק לאט למים כדי שיתרגל. החזיקו אותו, בצורה בטוחה, כאשר ראשו וגבו מונחים על ידכם ואצבעות ידכם חובקות את זרועו, כך שהיד השנייה פנויה לרחוץ את התינוק. המשיכו כך לאורך כל הרחצה. רצוי, אבל לא חובה, להכניס קודם את הרגלים ולאט להכניס את כל הגוף. החזיקו את התינוק באופן שנוח ומרגיש לכם בטוח. כשאתם תרגישו בטוחים התינוק ירגיש בטוח ונינוח גם הוא.
רחצו מהראש לכיוון האזור התחתון של הגוף. יש לנקות את איזור הקפלים - בעיקר מתחת לצוואר, מרפק, ברך ומפשעות. הקפידו שהמים יכסו את התינוק עד איזור בית השחי, כך שהוא ירגיש תחושה מוכרת, מימי השהות ברחם בהם היה עטוף כולו במים. וכמובן, לצורך חימום גופו.
חשוב: ראש התינוק צריך להיות תמיד מחוץ למים!
כמה זמן צריכה להימשך הרחצה?
אם התינוק רגוע והמים עוד חמימים, אפשר להמשיך ולהשאיר אותו ליהנות מהמים. זאת הזדמנות נהדרת לחיזוק הקשר ביניכם: שירו לו, דברו איתו ושימרו על קשר עין.אם התינוק לא רגוע, רחצו אותו והוציאו אותו. אין סיבה להשאיר תינוק במים אם הוא לא נהנה מהפעילות והיא גורמת לו לחוסר נוחות. כשיגדל, בוודאי יהיה לכם קשה להוציא אותו מהאמבטיה.
ברגע שהסתיימה הרחצה הוציאו את התינוק מהמים (אחרי שהסברתם לו מילולית שזמן האמבטיה הסתיים וכעת יוצאים. אפשר אפילו לשיר לו שיר קבוע בכל פעם שזמן היציאה מהאמבטיה מתקרב). עטפו אותו מיד עם היציאה מהאמבטיה במגבת והעבירו אותו למשטח החתלה. הקפידו לנגב היטב את גופו וראשו, ובמיוחד באזור הקפלים והמפרקים. במידה והטבור טרם נשר יש לנקות את האזור באלכוהול 70% בעזרת מקל אוזניים או צמר גפן ובעדינות.
אם התינוק רגוע, ניתן למרוח אותו בקרם גוף על ידי עיסוי. לפני מריחת הקרם שפשפו את כפות הידיים לצורך חימום הקרם. הלבישו אותו לפי חודשי העונה. ושיהיו חלומות פז.
הכותבת היא אחות אחראית בפגייה, בית החולים לניאדו בנתניה
אמבטיה לתינוק. יכולה להיות שעה נעימה - גם לכם
צילום: shutterstock
מומלצים