ה-OECD לממשלה: לא לקצץ בחינוך וברווחה
בארגון ממליצים להימנע מקיצוץ בתקציבים אלו, שממילא נמוכים בהשוואה בינלאומית. צופים כי המשק הישראלי יצמח בשנתיים הקרובות, אבל מזהירים מפני הידרדרות נוספת במצב הביטחוני וירידה חדה במחירי הדירות. שגריר ישראל ב-OECD, כרמל שאמה-הכהן: יש דאגה מפורשת מבועת הנדל"ן
בארגון לשיתוף פעולה ופיתוח כלכלי (OECD) צופים כי כלכלת ישראל תתאושש בשנתיים הקרובות, וכי המשק יצמח ב-3% ב-2015 וב-3.5% ב-2016. מנגד, כלכלני הארגון חוזרים ומזהירים מפני התפוצצות של בועת נדל"ן בישראל ומפני עלייה נוספת של המחירים בשל הריבית הנמוכה.
- מיתון? האבטלה ירדה באוקטובר ל-5.7%
- לראשונה מאז 2009: צמיחה שלילית
- המדדים במשק בירידה: ישראל בדרך למיתון
הדברים נכתבו במסגרת סקירה שנתית של מספר מדינות החברות בארגון שהוצגה היום (ג'). בפרק הנוגע לישראל צוין, כי "הצריכה הפרטית שצפויה להתחזק שוב לאחר המבצע בעזה, השיפור הצפוי במצב הכלכלה העולמית וההיחלשות האחרונה של השקל צפויים לתמוך בפעילות הכלכלית בישראל, יחד עם הריבית הנמוכה וההפוגה בגזירות הכלכליות בתקציב 2015".
בנוגע לריבית בנק ישראל, שנמצאת כיום ברמה הנמוכה ביותר אי פעם, מציינים בארגון כי היא אכן תומכת ביציאה ממיתון אך יש להיזהר מנטייתה "לחמם את שוק הדיור יתר על המידה". כלכלני הארגון מציינים כי הם תומכים בהכרזות של ממשלת ישראל על כך שהיא תחזור למתווה של קיצוצים והעלאות מסים בהיקף נרחב החל משנת 2016. אולם, הם מציינים כי יש להקפיד שהקיצוצים הללו לא יחולו על תקציבי החינוך והרווחה, שהם גם ככה נמוכים בהשוואה בינלאומית.
את רמת הגירעון הגבוהה יחסית בתקציב 2015, 3.4% תוצר, מייחסים בארגון לתוספת התקציבית ה"חד-פעמית" למשרד הביטחון, בשיעור של 4.3 מיליארד שקל, ולהטבת מע"מ 0%, שצפויה לגרוע כ-2 מיליארד שקל מקופת מדינה ב-2015. לטענת כלכלני ה-OECD ההאטה במשק הישראלי ב-2014 נבעה ממספר גורמים, שחלקם השפיעו על הכלכלה במחצית הראשונה וחלקם במחצית השנייה של השנה.
במחצית הראשונה, נבעה ההאטה הכלכלית מהתחזקות השקל בעקבות הציפיות לפיתוח מאגר הגז "לוויתן" שאמור לספק גז למדינות זרות, בהאטה בהשקעות זרות עקב חוסר הוודאות בנוגע לשיעורי המס הצפויים על נדל"ן ורכוש ומחולשה כללית בכלכלה העולמית. במחצית השנייה של השנה, הירידה בצריכה הפרטית ובתיירות בעקבות מבצע "צוק איתן" הייתה הגורם העיקרי להאטה כלכלית. זאת, בדיוק כשהשקל כבר החל להיחלש והאי וודאות סביב שיעורי המס התפוגגה.
בארגון צופים, כאמור, כי החל משנת 2015 יחזור המשק לצמוח, לאחר שהשפעת "צוק איתן" תתפוגג וכאשר הגורמים להאטה מתחילת שנת 2014 כבר אינם פועלים על המשק. עם זאת, מזהירים בארגון כי התאוששות כלכלית בישראל תלויה במידה רבה בביצועי הכלכלה העולמית ובהיקף הסחר העולמי. אם אלו לא ימשיכו במגמת ההתאוששות שמאפיינת אותם בחודשים האחרונים, הצמיחה בישראל לא תחזור לרמתה המקובלת של כ-3% בשנה.
גורמים נוספים שמוזכרים ככאלה שעשויים לפגוע בהתאוששות הכלכלית הם הידרדרות נוספת במצב הביטחוני וירידה חדה ומהירה של מחירי הדירות, שעשויה לפגיעה פיננסית קשה בבנקים וכתוצאה מכך במשק כולו.
השגריר: הארגון מתנסח בעדינות בנוגע לבועת הנדל"ן
שגריר ישראל לארגון ה-OECD, כרמל שאמה-הכהן, התייחס לתוכנה של הסקירה ואמר בתגובה כי: "אחד מתפקידיו של הארגון הוא לשמש ראי אובייקטיבי, סופר מקצועי ונטול שיקולים פוליטיים פנימיים. לכן עלינו לאמץ ולהפנים את המחמאות, התחזיות החיוביות ואת ההערות והסיכונים המופיעים בסקירה באותה מידה. החזרה לצמיחה הולכת וגוברת היא מבורכת אך יחד עם זאת הארגון מביע דאגה מפורשת מבועת מחירי דיור ומתנסח בעדינות ובזהירות רבה ביחס לנתונים שבידיו".
עוד ציין שאמה-הכהן כי "הארגון בחר לציין את יוזמת 0% מע"מ ביחס לגירעון המתרחב ולא כגורם ממתן לבעיית מחירי הדיור". לדבריו, "כדי שהתחזית האופטימית תהפוך למציאות נדרשות אחריות תקציבית, ויציבות ביטחונית ופוליטית, וכמובן שלא כל הנתונים האלו בשליטת הכלכלה הישראלית. בחודשים אלו אנו עובדים יחד עם מומחי הארגון על הכנת הדו"ח הדו-שנתי שיפורסם בשנה הבאה. שם תתפרש תמונה הרבה יותר רחבה, עמוקה וברזולוציה הרבה יותר גבוהה".