מאבד גובה: מחיר הנפט ימשיך בדרכו מטה?
הירידה המתמשכת במחירי הנפט לא עוצרת והשוק ממתין בדריכות לוועידת אופ"ק שתתכנס השבוע. האם הארגון יזדרז להוריד את תפוקת הנפט במטרה להביא לעליית מחירים והאם מחיר הנפט יצליח להתאושש במציאות שבה רמת ההיצע בעולם רק עולה והביקוש רק יורד?
האם ארגון אופ"ק יקבל השבוע החלטה שתעצור את הירידה במחירי הנפט? זו השאלה שמסקרנת עכשיו את המשקיעים בעולם שנמצאים בהמתנה דרוכה לקראת התכנסות הארגון לפגישה מכרעת השבוע. מדובר באחת מוועידות אופ"ק המשמעותיות ביותר בחמש השנים האחרונות.
לכתבות נוספות בנושא:
>> גם אתם יכולים להשקיע בקלות - הערוץ שלכם לעולם שוק ההון
הנפט המשיך השבוע להיסחר מתחת לרמה של 80 דולר לחבית. מחירה של חבית נפט מסוג Brent עומד על 76.34 דולר. חבית נפט מסוג WTI נסחרת במחיר של 79.68 דולר. נציין כי חבית נפט הנסחרת בניו-יורק איבדה מערכה למעלה מ-20% בחמשת החודשים האחרונים.
הצרה של אופ"ק
בוול סטריט נראה כי המשקיעים חלוקים בדעתם לגבי הכיוון שבו יחליט ללכת ארגון אופ"ק. מסקירת האנרגיה השבועית של לאומי שוקי הון עולה כי בשבועיים האחרונים חלה תנועה ערה בשתי תעודות תעודות סל - האחת חשופה לעליית מחירי הנפט והשנייה חשופה לירידה במחירי הנפט, שתי פוזיציות הפוכות שמשקפות היטב את עמדת ההמתנה שבו השוק נמצא ואת חוסר תמימות הדעים לגבי ההחלטה שתתקבל ע"י אופ"ק.
השאלה הגדולה היא האם ארגון יצואניות הנפט הגדולות יקבל החלטה להוריד את תפוקת הנפט במטרה להביא לעליית מחירים. אוהד חיים, אנליסט ני"ע זרים בלאומי שוקי הון מעריך כי התגובה של ארגון אופ"ק לירידה המתמשכת במחירי הנפט יכולה לבוא לידי ביטוי בכמה אפשרויות, אחת מהן היא שלפני שהמדינות יחליטו להוריד את התפוקה (להוריד את היצע הנפט בעולם), הן יחליטו קודם לשמור בקפדנות על המכסה הרשמית של הארגון ולא לחרוג ממנה. כיום מכסת התפוקה הרשמית של הארגון עומדת על 30 מיליון חביות נפט ליום (בשנה האחרונה המכסה הזו נעקפה לא מעט פעמים).
הדילמה של המדינות החברות באופ"ק נובעת בעיקר מהחשש שנתח השוק של החברות באופ"ק בייצור הנפט בעולם הולך ומצטמצם בעיקר בגלל ייצור הנפט בארה"ב. משרד האנרגיה האמריקני דיווח השבוע על עלייה של 2.6 מיליון חביות נפט ובמלאי הנפט באוקלהומה נרשמה עלייה של 0.71 מיליון חביות נפט.
ככל שארה"ב מתקדמת ומגדילה את ייצור הנפט שלה, היא מאיימת יותר על אופ"ק בהפיכתה מצרכנית הנפט ויבואנית הנפט הגדולה בעולם ליצואנית נפט, מה שצפוי לקרות בטווח הארוך ובכך ארה"ב תגדיל את נתח השוק שלה בייצור הנפט העולמי. לכן, ייתכן וייצור הנפט האמריקני יהווה שיקול מרכזי בהחלטות שיתקבלו באופ"ק. לערב הסעודית יש אינטרס ברור לשמור על נתח השוק שלה ולהביא לצמצום תפוקת הנפט האמריקני.
יותר נפט, פחות ביקוש
לצד היצע הנפט המתרחב, נרשמת בעיה דווקא מצד הביקושים – מה שגורר ירידה במחירים. . "מחיר הנפט ימשיך לרדת בטווח הבינוני-ארוך היות וההיצע העולמי גדל בקצב מהיר הרבה יותר מעליית הביקושים", כך מעריכים במחלקת המחקר של בית ההשקעות יוטרייד.
אז מה גורם לירידה בביקושים? ביוטרייד מסבירים כי סין זקוקה היום לפחות נפט בהשוואות ה לעבר בגלל הירידה בקצב ההשקעות ובניית התשתיות. בנוסף, ארה"ב, צרכנית הנפט הגדולה בעולם, כבר יכולה לספק חלק לא מבוטל מהצריכה העצמית שלה. "אין גורם ביקוש משמעותי שיתמוך במחירי הנפט בטווח הארוך", כך מסכמים.
במציאות שבה ההיצע של הנפט גדל והביקושים יורדים, אי אפשר להתעלם מעוד מרכיב נוסף שעשוי להשפיע על היקף ההיצע של הנפט העולמי – סוגיית הנפט האיראני. סוגיה שמהווה עוד אופציה לעלייה ברמת ההיצע הנפט בעולם, "בתרחיש בו שיחות הגרעין עם איראן יעלו על המסלול הנכון, היצע הנפט מאיראן צפוי לגדול", מציינים בלאומי שוקי הון.