סרטן ריאות: הגילוי והטיפולים המתאימים
פרופ' ניר פלד, מהיחידה לסרטן הריאה, מרכז דוידוף לסרטן בביה"ח בילינסון, וד"ר שני שילה, ממנכ"לית ומייסדת העמותה הראשונה לחולי סרטן ריאה בישראל, מתארחים באולפן ynet כדי לדבר על המחלה וההתמודדות עמה. צפו בדיון
סרטן ריאות הוא סוג הסרטן השכיח והקטלני ביותר בעולם. כ-1.4 מיליון נשים וגברים מתים ממנו בשנה בכל שנה. באירופה, הוא מהווה כ-391,000 מקרים חדשים של סרטן מדי שנה, וגורם ל-342,000 מיתות מדי שנה.
עוד סיפורים חמים - בפייסבוק שלנו
בישראל מאובחנים מידי שנה כ-2000 חולי סרטן ריאה. בקרב גברים בישראל זהו הסרטן הקטלני ביותר (21.8% מכלל מקרי המוות מסרטן) ובנשים מהווה 11.5% מכלל מקרי המוות מסרטן.
עוד על סרטן ריאות:
סרטן ריאות: האתגרים והחידושים בטיפול
רק מעשנים חולים בסרטן ריאות? 9 מיתוסים
מחקר: תוצאות מעודדות לתרופה לסרטן הריאות
סרטן ריאה: לא למעשנים בלבד
סרטן ריאות אינו נחלת המעשנים בלבד, כ-15% מהחולים בסרטן ריאות לא עישנו מעולם, ורובם יחלו בסרטן ריאות מסוג NSCLC (Non-Small Cell Lung Cancer).
ישנם סוגים שונים של סרטן ריאה, כאשר סרטן ריאה של התאים מסוג NSCLC הוא הביטוי הנפוץ ביותר ומהווה כ-85% מכל הדיאגנוזות. שלושת הסוגים העיקריים של סרטן ריאה של התאים מסוג הם: קרצינומה של תאי קשקש, קרצינומה של תאים גדולים ואדנוקרצינומה.
אדנוקרצינומה הינה סוג הסרטן השכיח ביותר של סרטן ריאות, כאשר יותר משני שליש מהחולים מאובחנים כחולים בה בשלב מתקדם. למרות העובדה שמרבית המטופלים יחוו התקדמות של המחלה לאחר טיפול בכימותרפיה כטיפול קו ראשון.
"יש עדיין צורך משמעותי שאינו בא לידי סיפוקו לטיפול קו שני חדש לחולים באדנוקרצינומה מתקדמת. כמו כן, אדנוקרצינומה של הריאה היא סוג הקרצינומה השכיחה ביותר אצל נשים ואצל לא מעשנים.
ד"ר שני שילה, מייסדת העמותה הראשונה בישראל לחולי סרטן ריאה, שבעלה חלה במחלה מספרת: "בעלי אובחן לפני שלוש וחצי שנים בסרטן ריאה מסוג אדנוקרצינומה, שלב 4. והוא לא עישן אפילו לא יום אחד בחייו".
תמיכה עבור החולים: רפואית ונפשית
סרטן ריאה הינה מחלה אשר החולים בה, במרבית המקרים, לא ישרדו מעבר לחמש שנים. חולים אלו, שעולמם מתהפך בין רגע, מוצאים עצמם מתמודדים עם המחלה אל מול מערכות מידע ותמיכה נפשית דלות, ומצומצמות, עד שנוכחותן כלל אינה מורגשת.
בני משפחותיהם הם במרבית המקרים, אלה שנמצאים שם ועוזרים להם להתמודד עם המחלה, תוך תהליך הסתגלות אישי ומשפחתי עמוס בכאב, אינפורמציה מרובה וחדשה ופחדים רבים הכרוכים בשינוי המהותי שחל בחיי המשפחה כולה.
שילה, שהקימה את העמותה לחולי סרטן ריאה בישראל (לתרומות: בנק לאומי, סניף 930, חשבון 23280099) מסבירה: "עם המסע שעברנו, וזה מסע לא פשוט, מאוד קשה לחולה וגם למי שלידו.
"יש דברים חשובים שצריך לקדם, בתחום המידע והטיפולים, ובעלי הוא דוגמא לסיפור הצלחה כאשר בזכות חקירה ובדיקת מידע, גילו שיש לו מוטציה ביולוגית עם טיפול ביולוגי".
כיום, ישנם סוגי טיפולים חדשים, המאפשרים הארכת ההישרדות הכוללת של החולים ושיפור ניכר באיכות חייהם. המגוון כיום שניתן להציע לחולים בטיפולים עם זיהוי ממוקד של המחלה, כולל טיפולים נוגדי יצירת כלי דם, גם חסמים של מסלולים ספציפיים שאנו מזהים כתלות במוטציה של סרטן הריאה וגם טיפולים נוספים בהתאם לתתי הסוגים של הסרטן.
פרופ' פלד מסביר: "בעבר טופלו כל החולים עם כימותרפיה די דומה, היום אנחנו מתאימים טיפולים לפי התת-סוג של המחלה, וגם טיפולים ביולוגיים לפי האבחון המדויק המולקולארי של המחלה. בעזרת טיפולים אלה הצלחנו להביא חלק נכבד מאוכלוסיית החולים להישרדות של כמעט פי 3 ממה שהיה מקובל עד לא מזמן".
שילה מוסיפה כי "השנה מוצעות שלוש תרופות חדשות לסרטן הריאה, וחשוב במדינה שלנו להנגיש לכל החולים את כל הטיפולים האפשריים. בזכות העמותה, כעת לסרטן הריאה יהיו פנים ועכשיו גם קול, כך שנוכל להתמקד בטיפול התומך כי לחולים יש טיפולים שונים וחדשים ויש הישרדות ארוכה יותר של החולים, לצד תמיכה נפשית, שהכרחית במחלה כזו קשה".
לפניות לעמותה הישראלית לחולי סרטן ריאה