שתף קטע נבחר

הצעירים שחולצו מנחל אוג יזומנו למשטרה: "מעשה לא אחראי"

במשטרה יזמנו את הנערים והוריהם לבירור הנסיבות שהובילו לאירוע, לאחר שלא תיאמו את הגעתם לנחל אוג ונסחפו. בינתיים, המערכת החורפית מתקרבת לסיומה. מי שיאנית המשקעים עד כה? איזה מזג אוויר מחכה בסוף השבוע? ומהיכן מגיעים מים לכנרת?

במחוז ש"י של המשטרה יזמנו את הצעירים שנסחפו וחולצו אמש (ד') מנחל אוג לבירור במשטרה, במטרה לבדוק את הנסיבות שהובילו לאירוע. מפקד המחוז, ניצב קובי כהן, שיבח את המתנדבים על עבודתם המסורה אך יחד עם זאת הדגיש כי מדובר במעשה לא אחראי של הנערים, בני 22 ו-23, אשר הגיעו למקום ללא תיאום מראש וזאת בתנאי מזג האוויר קשים ביותר. הוא הורה לבדוק את הנסיבות של האירוע כולו ולזמן אותם למשטרה לצורך כך. אחד המחלצים סיפר: "הם חששו ונתנו לנו תחילה שמות בדויים".

לאחר שעות של חרדה חולצו אמש (יום ד') שני הצעירים, שנתקעו בשיטפון בנחל אוג בצפון ים המלח, על ידי לוחמי יחידת 669 שבאו לחלץ אותם באמצעות מסוק. בפעולות השתתפו גם מתנדבי יחידת החילוץ מגילות. שני המחולצים פונו לבית החולים קפלן ברחובות במצב טוב, וכבר שוחררו לביתם. "היו חלקים ששחינו, היו חלקים שחצינו, הגענו לשלב שנפלנו למים והתחלנו להיסחף ואז זזנו הצידה. התקדמנו והגענו לשלב שאי אפשר לעבור רק בתוך המים. אנחנו לפני הסימון השחור", אמר אחד משני הנסחפים בשיחת הטלפון הראשונה ליחידת החילוץ מגילות.  

אחד המחולצים, שהתקשר ליחידת החילוץ מגילות, אמר בשיחת הטלפון כי השניים יצאו לטיול ב-13:00 ממצפה יריחו. "התחלנו את המסלול שם ברגל", הוא אמר בשעות הערב. "עד לפני 20 דקות הלכנו הליכה מהירה בתוך המים". הוא הוסיף: "כל ההמשך כולו מים בגובה של מטר וחצי. אנחנו לא ברכב, אנחנו לבד. אנחנו בהליכה. הלכנו ממצפה יריחו. אנחנו כבר שלוש שעות ממשיכים בנחל. המשכנו עכשיו והגענו לשלב של סיבוב. לא רואים המשך והמים מגיעים לגובה מטר וחצי. מה לחזור? התחלנו לעלות על קיר שיפוע, אבל אנחנו לא יכולים לעלות עליו". בשלב מסוים בשיחה הוא הציע להישאר במקום בלילה: "תשמע, אני אגיד לך את האמת כבר שעת לילה, אין כוח. אני לא יכול להישאר פה ללילה. אני עשיתי את המסלול הזה כבר שבע פעמים אני מכיר את התוואי. אם אתה רוצה להסתובב אז אני צריך לצאת מהמים כי אנחנו יכולים להיסחף בזרם. אין כאן אבנים שאני יכול להיתמך בהם".

אנשי הצוות לאחר החילוץ (צילום: יחל״צ מגילות מ״י מחוז ש״י) (צילום: יחל״צ מגילות מ״י מחוז ש״י)
אנשי הצוות לאחר החילוץ(צילום: יחל״צ מגילות מ״י מחוז ש״י)
 

נועם אלדן, מפקד יחידת חילוץ מגילות שנכנס לערוץ הנחל, סיפר: "סיימנו חילוץ מורכב ומסובך, כאשר הנחל זורם בעוצמה ושני חבר'ה מצאו עצמם באמצע הנחל. צוות ירד לנחל וניסה לחלץ את השניים שהיו תקועים על אי. היינו 20 מטר מהם ותקשרנו באמצעות צעקות. הם צעקו שקר להם, שהם בסדר והם רוצים אוכל. החילוץ היה מורכב וקשה והוא סיכן את האנשים שלנו. אז לבסוף מגיע מסוק עם לוחם 669 שחובר אליהם, קושר אותם, ומחלצים אותם".

 

 
ההתכתבות בין אחד המחלצים לצעירים ()
ההתכתבות בין אחד המחלצים לצעירים
 (צילום: גיל יוחנן) (צילום: גיל יוחנן)
(צילום: גיל יוחנן)
יונתן קליף, שהיה בתוך ערוץ הנחל, סיפר על החילוץ הדרמטי: "היינו צוות שסרק אחר המטיילים, זיהינו אותם באמצעות משחק של פנסים בתוך הנחל. בדרך-לא-דרך הגענו עד לנקודה של כמה מטרים מעליהם. הייתה זרימה חזקה ולכן אי-אפשר היה לדלג אליהם או לדבר איתם בגלל הרעש של הזרימה. ניסינו לחלץ אותם באמצעות סירה ריקה ששלחנו אליהם, אבל היא התהפכה. ניסינו גם להעביר ביגוד חם ומכשיר קשר, אבל השטף לא אפשר. לכן אז נכנס המסוק לפעולה". הוא הוסיף כי בתוך הנחל היה רעש חזק מאוד. "ירד גשם והיינו רטובים מכף רגל ועד ראש", אמר המחלץ.
 (צילום: גיל יוחנן) (צילום: גיל יוחנן)
(צילום: גיל יוחנן)

 (צילום: Google Maps) (צילום: Google Maps)
(צילום: Google Maps)

ומה עם מזג האוויר? שיא המערכת החורפית שפקדה את ישראל בימים האחרונים חלף היום, וביממה הקרובה צפויים הגשמים והרוחות להיחלש בהדרגה עד שייפסקו לחלוטין במהלך יום שישי. "אנחנו עכשיו בשלב השני של המערכת הזאת", אומר חזאי "מטאו-טק" נחום מליק. "אם עד כה הגשמים אופיינו בעוצמה חזקה ובמקצבים קצרים יחסית עם הפוגות, הרי שמעכשיו צפויים גשמים ממושכים אבל חזקים פחות". בשירות המטאורולוגי הוסיפו כי כמויות גדולות כאלה של גשם עד סוף חודש נובמבר נרשמו רק בשנים 1964, 1986 ו-1994.

 

בצפון לא ירדו גשמים רבים באזור ביחס למרכז ולדרום. נשברו שיאי ספיקה לנחלי המרכז בנובמבר: בנחל איילון: 105 מ"ק/שנייה, בלכיש (ליד אשדוד) 35 מ"ק/שנייה ובשורק 20 מ"ק/שנייה. ההסבר לעלייה המינורית ביחס לעצמת מערכת הגשמים הוא שנחלי הצפון עדיין לא זורמים בעוצמה, והעלייה במפלס הכנרת נובעת בעיקר מגשם ישיר היורד על האגם.

 

מאחר שהאדמה עדיין רטובה וספוגה במים, גם גשמים חלשים עלולים לגרום להצפות, בעיקר במישור החוף, באזור ים המלח ובצפון הנגב. הכמויות הגדולות של הגשם ירדו ביממה שבין שלישי לרביעי בעיקר במרכז הארץ ובשפלה הדרומית, שם ירדו כמויות כמעט כפולות מהממוצע לחודש נובמבר.

 

כמות המשקעים מ-20:00 יום שלישי ל-20:00 ביום רביעי:

רמת הגולן - 43 מ"מ

כנרת - 25 מ"מ

צפת - 44 מ"מ

עמק יזרעאל - 26 מ"מ

נתניה - 12 מ"מ

תל אביב - 24 מ"מ

ראשון לציון - 55 מ"מ

אשדוד - 71 מ"מ

גדרה - 109 מ"מ

ירושלים - 114 מ"מ

קריית גת - 44 מ"מ

פתח תקווה - 100 מ"מ

 

קשת בהר כמון (צילום: ימי הורנשטיין) (צילום: ימי הורנשטיין)
קשת בהר כמון(צילום: ימי הורנשטיין)

תל אביב בסערה (צילום: רן זיסוביץ) (צילום: רן זיסוביץ)
תל אביב בסערה(צילום: רן זיסוביץ)

 (צילום: יניב ברמן) (צילום: יניב ברמן)
(צילום: יניב ברמן)

הטמפרטורות החזויות להלילה ולהיום: קריית שמונה 15-11, קצרין 11-9, צפת 11-8, טבריה 18-13, נצרת 16-12, חיפה 19-13, תל אביב 18-13, ירושלים 10-8, אשקלון 18-13, עין גדי 22-16, באר שבע 18-11, ערד 14-11, מצפה רמון 13-9, אילת 21-15.

 

היום תנשב רוח דרום מערבית עד צפון מערבית במהירות 40-20 קמ"ש. הים התיכון יהיה סוער עם גלים בגובה 3.5-2 מטרים. ביום שישי יהיה מעונן חלקית ותחול עלייה קלה בטמפרטורות. עד הצהריים ייתכן גשם מקומי קל. בשבת יהיה מעונן חלקית עד בהיר עם עלייה קלה נוספת בטמפרטורות. ביום ראשון יהיה מעונן חלקית עם התחממות קלה נוספת.

עץ שקרס בצפת (צילום: דוברות עיריית צפת) (צילום: דוברות עיריית צפת)
עץ שקרס בצפת(צילום: דוברות עיריית צפת)

קיר שקרס על מכונית בתל אביב (צילום: ניר כהן) (צילום: ניר כהן)
קיר שקרס על מכונית בתל אביב(צילום: ניר כהן)
 

נחל אוג (צילום: איתי פוגל) (צילום: איתי פוגל)
נחל אוג(צילום: איתי פוגל)

 (צילום: ירון ברנר) (צילום: ירון ברנר)
(צילום: ירון ברנר)

 (צילום: עידו ארז) (צילום: עידו ארז)
(צילום: עידו ארז)

בעצם אנחנו כמו לונדון

"עוצמות הגשם בימים האחרונים אינן מפתיעות והן תואמות את המצב באזורי אקלים סוב-טרופי כמו שלנו", מסביר דיקן הפקולטה להנדסה במכללה האקדמית כנרת, מהנדס המים פרופ' נח גליל. לדבריו,

למצב הטבעי של עוצמות גשם חזקות באזור מתווספים שינויים גלובליים באקלים.

 

פרופ' גליל: "העובדה המדעית היא שכמות הגשם הרב-שנתית הממוצעת שיורדת באזור הצפוני לחיפה בשנה דומה לכמות השנתית בלונדון. ההבדל הוא בעוצמות, מה שגורם לכך שהבריטי ייצא מדי יום עם מטרייה מהבית ו'ייהנה' מגשם יותר מ-200 יום בשנה, ואילו אצלנו יורדת אותה כמות בערך ב-25 יום".

 

לדבריו, ההבדלים בין עוצמת הגשם באזורנו לזו שבאזורי אקלים ממוזגים משפיעים מבחינה תכנונית על מערכת הניקוז: "אצלנו חייבים לבנות שתי מערכות נפרדות, לביוב ולניקוז, ובכל עיר יש מערכת ניקוז תת-קרקעית שחייבת להיות מהירה ויעילה. ברוב הערים באירופה הניקוז מבוצע באמצעות מערכת הביוב. מבחינת ישראל, הקמת שתי המערכות יקרה יותר, אבל הצד החיובי הוא שעקרונית ניתן לנצל את מי הגשמים לאגירה או להחדרתם למי התהום, כפי שהדבר נעשה בהצלחה בהרי מנשה".


פורסם לראשונה 26/11/2014 23:33

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: גיל יוחנן
המתנדבים בנחל אוג
צילום: גיל יוחנן
צילום: עידו ארז
החורף בחוף נתניה
צילום: עידו ארז
מומלצים