אילנה קרטיש נאבקת עד הסוף
המתאבקת, שמועמדת לפרס בטקס המצוינות בספורט, עשתה הסבה מג'ודו, זכתה בשלוש מדליות ומכוונת חזק לאולימפיאדת ריו: "אני רואה את עצמי בטופ 5 בעולם"
במובן מסוים אילנה קרטיש מחזיקה את כל ענף ההיאבקות הישראלי על הכתפיים שלה. ככה זה כשבגיל 24 יש לך 3 מדליות (מדליית כסף באליפות אירופה בטביליסי ב־2013, מדליית כסף נוספת באליפות אירופה בפינלנד ב־2014 ומדליית זהב בגולדן גראנד־פרי באיטליה ב־2013), אבל מעט מדי קולגות ברמה שלך.
קרטיש, המועמדת לפרס המצוינות בספורט ע"ש יעקב חודורוב, החלה את דרכה בענף הג'ודו עליו גדלה בבית (אביה הוא מאמן ג'ודו ואחיה הוא ג'ודוקא). "זה תמיד היה במשפחה וגם אני הרגשתי שאני חייבת לנסות", מספרת אילנה, "עד גיל 21־20 זכיתי פה ושם במדליות, הייתי אלופת ישראל, חמישית באירופה והיו לי תוצאות טובות בג'ודו. באיזשהו שלב היו הרבה שינויים בחוקה, היה לי קשה לחזור מפציעה ואז החלטתי לנסות משהו אחר.
"באיגוד באו אליי בידיים פתוחות והציעו לי לנסות להיות מתאבקת. הלכתי לתחרות ראשונה בלטביה, בלי לדעת את החוקים, ובום - ניצחתי ולקחתי מדליה בתחרות הראשונה שלי בענף. אמרתי, 'טוב, אם אני אהיה רצינית אולי אתקדם'. אחרי שלוש שנים אני יכולה להגיד שאני מרוצה מאוד מהבחירה שלי".
אילו תגובות את מקבלת מאנשים ששומעים שעומדת מולם מתאבקת?
"הרבה מופתעים מזה. כשאני מכירה מישהו, תמיד אומרים לי 'את נראית ספורטאית, במה את עוסקת?' אני מבקשת שינחשו, אבל עוד אף פעם לא ניחשו. אומרים ג'ודו, שחייה או טניס. כשמגלים שאני מתאבקת, התגובה הראשונה היא תמיד, 'את מסוגלת להפיל אותי, את יכולה לכסח אותי?'. אני מנסה להיות ליידי, אבל בסופו של דבר כן, אני כן יכולה להפיל אותך ואם אתה רוצה, אז בכיף (צוחקת). אני בחורה שפשוט עוסקת בהיאבקות, אבל אני עדיין בחורה וכשיש לי הזדמנות לצאת עם החברים, אז כן אני מתלבשת כמו שכל בחורה אחרת מתלבשת. הספורט לא עושה אותי יותר גברית. עוד אף אחד לא נבהל אחרי שגילה מה אני עושה, להיפך, מתעניינים ואפילו מתלהבים".
קרטיש מתאמנת רוב הזמן בקנדה אצל ויקטור זילברמן שגילה אותה לפני שנתיים. אחרי זכייתה במדליית הכסף בפינלנד, זכו המאמן והספורטאית במענק
מיוחד בסך 35 אלף שקל מהקרן המשותפת לוועד האולימפי בישראל, מינהל הספורט והמועצה להסדר ההימורים בספורט.
וכמו תמיד בענפים האולימפיים, גם הסכום הזה לא ממש מספיק לספורטאית הצעירה שצריכה לטוס לקנדה, לשכור שם דירה וכו'. למרות הקשיים, קרטיש סימנה את היעד הבא: אליפות העולם בספטמבר בלאס וגאס. אם היא תיכנס לחמישייה הראשונה באליפות, תשיג בכך המתאבקת את הקריטריון לאולימפיאדת ריו 2016: "אחרי אליפות אירופה הייתי רביעית בעולם בדירוג, היום אני רואה את עצמי בטופ־5 במשקל שלי עד 69 קילו. אני לא חושבת על זה שיש לי כבר שלוש מדליות. שמתי את זה בכיס ועכשיו אני חושבת על המטרה והמדליה הבאה. זה מרגש וכיף לייצג את ישראל".
ענף ההיאבקות לא נהנה מפופולריות כמו ג'ודו, וזה בוודאי מקשה על גיוס ספונסרים.
"לפני 10 שנים היה את גוצ'ה ציציאשווילי והיו תוצאות טובות לענף וגם הישגים. אבל באיזשהו שלב הרמה ירדה והפופולריות ירדה. בשנתיים האחרונות היו הרבה שינויים לטובה באיגוד והרבה פרויקטים טובים צמחו. אני מקווה שנתקדם עם פרויקט 'אתנה' לבנות ונצליח להגדיל את האפשרויות. עכשיו התחילו להבין שגם בנות יכולות להיות מתאבקות. אני מאוד רוצה למשוך עוד בנות ושתהיה לנו נבחרת. זה ספורט שמלמד אותך הגנה עצמית, מפתח ביטחון עצמי ועוזר לשמור על כושר טוב. זה ענף בצמיחה, אז כל מי שרוצה להיות האלופה הבאה ולעשות היסטוריה, בהחלט מוזמנת".
משרד התרבות והספורט, הטוטו, ידיעות אחרונות ו-ynet יוצאים בפרויקט לבחירת המצטיינים בספורט הישראלי לשנת 2014. ההצבעה תתבצע בוויינט מתאריך 23.11.14 ועד לתאריך 7.12.14. במהלך השבועות הקרובים נפרסם את המועמדים בקטגוריות השונות. הספורטאים הנבחרים יוכרזו בטקס "המצוינות של משרד התרבות והספורט והטוטו ע"ש יעקב חודורוב". הטקס יועבר בשידור ישיר ביום ב' בתאריך 15.12.14 ב-ynet וערוץ הספורט