שתף קטע נבחר
 

קניתם דירה חדשה? היזהרו שלא יעקצו אתכם

לפני שאתם רצים לחתום על חוזה מכר כדי לקנות את דירת המגורים החדשה שלכם, כדאי שתבדקו מיהו בעליו הרשום של הנכס במרשם המקרקעין. פסק דין חדש קובע: רוכשי דירה שנעקצו על ידי מתחזה, לא יקבלו את כספם

רכישת דירה היא ללא ספק אחת העסקאות המשמעותיות ביותר בחייהם של מרבית האנשים. מחירי הדירות, שמאמירים מדי שנה בשנה, הפכו עבור רבים את משימת הרכישה של דירה למגורים לקשה עוד יותר, בעיקר לזוגות הצעירים. הבעיה היא שמעבר לעלות הגבוהה - קיימים סיכונים נוספים שמפניהם רוכשי הדירות צריכים להיזהר.

 

 

אחד הפחדים העיקריים של כל רוכש דירה, הוא כי מיטב כספו שנחסך בעמל רב ירד לטמיון, כתוצאה מ"תרגילי עוקץ" של נוכלים. תרחיש אימים שכזה נדון, למשל, בפסק דין שניתן לאחרונה בבית המשפט העליון, בשבתו כבית משפט לערעורים אזרחיים. בית המשפט קבע כי רוכשים אשר "נעקצו" על ידי מתחזה, לא יוכלו לקבל את כספם - הגם שאין באפשרותם להשלים את רכישת הדירה.

 

בפסק דין שניתן על ידי בית המשפט (תיק ע"א 624/13), דן בית המשפט בסוגיה בה רוכשי דירה בחולון נעקצו על ידי מתחזה. מדובר בדירה בעיר חולון, שבעליה היה ישראלי אשר שהה רוב זמנו בחו"ל. מסיבות השמורות עם הבעלים, נותרה הדירה ריקה ולא הושכרה.

 

למרבה הצער, נוכל שניצל את העובדה כי הדירה שוממה ובעליה לא נמצא בארץ, התחזה לבעלים, תוך זיוף מסמכים מזהים, והציע אותה למכירה. אותו נוכל איתר רוכש לדירה, מכר לו אותה במחיר אטרקטיבי, ובסמוך לאחר מכן "נעלם".

 

במועד פניית הצדדים לבית המשפט, הייתה הדירה רשומה על שם הבעלים המקורי, ולזכות הקונה נרשמה הערת אזהרה בלשכת רישום המקרקעין. הרוכש שרכש את הדירה במחיר "אטרקטיבי" מכר אותה, תוך זמן קצר, לקונים חדשים, ברווח נאה. בא כוחו של הרוכש השני המליץ לו כי ישלם עבור הזכויות בדירה במספר תשלומים.

 

יום לאחר שבעלות הדירה עברה על שמו של הקונה הראשון, העבירו הקונים בעסקה השנייה את רוב הכסף למוכר (הקונה הראשון), וזאת באופן שהיה מנוגד לפריסת התשלומים שהייתה מוסכמת והומלצה על ידי העו"ד. זמן קצר לאחר מכן, נרשמה הדירה על שמם של הרוכשים הראשונים.

 

אלא שמכאן ואילך, החלו העניינים להסתבך. חבר של הבעלים האמיתי של הדירה הגיע אליה, וגילה לתדהמתו כי הכיתוב על תיבת הדואר וכן המנעול בדלת הוחלפו. הוא סיפר זאת לחברו - וכך הגיע העניין כולו לפתחו של בית המשפט.

אל תזדרזו לעבור - בדקו שלא קניתם דירה מנוכל (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
אל תזדרזו לעבור - בדקו שלא קניתם דירה מנוכל(צילום: shutterstock)

קניתם? לא בטוח שהדירה תישאר אצלכם

סוגיית הבעלות בדירה חולקה במקרה זה ל-3 שאלות משנה: ראשית, האם עמדה העסקה הראשונה בין המתחזה לבין הקונה הראשון בתנאי תקנת השוק; שנית, האם עמדה העסקה השנייה, בין הקונה הראשון לבין הקונים השניים, בתנאי תקנת השוק; ושלישית, האם יש להחיל את תקנת השוק בנסיבות העניין. כלומר - האם זכאי הרוכש השני לקבל את זכויות הבעלות בנכס.

 

בית המשפט קבע שהן עסקת רכישת הדירה על ידי הקונה הראשון, והן עסקת הרכישה על ידי הקונה המאוחר יותר (השני), לא עמדו בתנאי תקנת השוק. נפסק, איפוא, כי זכויות הבעלות בדירה צריכות לחזור ולהירשם על שמם של הבעלים המקורי.

 

זכותם היחידה של הרוכשים (הראשון והשני גם יחד), הייתה לנהל הליכים משפטיים נגד המוכר (המתחזה) ולדרוש פיצויים.

 

חשיבותו של פסק דין זה רבה והוא ממחיש מדוע, לפני שמבצעים רכישה של נכס, יש לבדוק תמיד במרשם המקרקעין מיהו בעליו הרשום של הנכס. חשוב לבצע את כל הבדיקות המשפטיות בנוגע לתכונותיו של הנכס וזכויות הבעלות בו, בלוויית ובאמצעות עו"ד הבקיא בתחום המקרקעין.

 

הכותב הוא שותף מייסד במשרד עוה"ד דורון טיקוצקי המומחה בנדל"ן

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
צילום: shutterstock
צילום: שמרית שולמן
עו"ד ירון טיקוצקי
צילום: שמרית שולמן
מומלצים