תקשורת נושכת: עיתונאי מצרי מצית את הלהבות בין פתח לחמאס
מגיש הטלוויזיה המצרי תאופיק עוכאשה ידוע בהתנגדותו הנחרצת לחמאס. כאשר התארח בתחנה הרשמית של הרשות הוא כינה את הארגון "האחים של השטן". חמאס קרא למשמרות מחאה ועיתונאים פלסטינים דורשים התנצלות
רבות נכתב ונאמר על מאמצי הפיוס הפנים-פלסטיני בין פתח לחמאס, העומד – במקרה הטוב – על כרעי תרנגולת. בימים האחרונים נוספה דוגמה נוספת, הממחישה עד כמה שני הצדדים רחוקים מהשלמה הדדית. מי שאחראי לקרע החדש בין שתי התנועות הוא לא אחר מאשר איש הטלוויזיה המצרי, תאופיק עוכאשה.
עוכאשה, שבמהלך מבצע צוק איתן אמר שיש לכתוש את רצועת עזה וצריך להוריד את הכובע בפני ישראל, הפך כבר מזמן לאויב המושבע של חמאס. לפני כמה ימים הוא התארח בתוכנית שהפיק ערוץ המזוהה עם פתח ושודרה בערוץ ''פלסטין", שהיא תחנת הטלוויזיה הרשמית של הרשות הפלסטינית. הוא טען בתוכנית כי דבריו בנוגע לכתישת עזה עוותו בידי "המיליציות האלקטרוניות של חמאס", וכי הוא התכוון שצריך להכות בקני הטרור בעזה – ולא בכל תושביה. הוא כינה את חמאס "האחים של השטן" עם קריצה לפטרון של הארגון – תנועת האחים המוסלמים.
לפלסטינים היה ברור שההחלטה לראיין דווקא את עוכאשה לא הייתה מקרית, ובאה זמן קצר אחרי שחמאס עשה הכול כדי להביא לביטול העצרת ההמונית שתכנן פתח לפני כשבועיים בעזה, לרגל יום השנה העשירי למותו של יאסר ערפאת. ההחלטה של הטלוויזיה הפלסטינית הרשמית לארח אויב של חמאס עוררה מיד מהומה ברשתות החברתיות בגדה המערבית וברצועת עזה, בניצוח ובעידוד של חמאס. בארגון קראו מיד לארגן עצרת מחאה מול משרדי הטלוויזיה הפלסטינית ברמאללה, אך זו לא צלחה.
למרות זאת, עיתונאים פלסטינים מתחו ביקורת על ההחלטה לתת לעוכאשה במה בטלוויזיה הממלכתית. אחד מהם כתב כי הוא לא היה צריך להופיע בתוכנית ששמה "מצב הפוליטיקה" אלא בתוכנית ששמה "מצב החשיש", ותהו כיצד הטלוויזיה הפלסטינית מארחת אדם שעיתונאים מצרים זרקו עליו נעליים בשל התבטאויותיו. "הטלוויזיה הפלסטינית צריכה לפרסם הודעת התנצלות על החלטתה לארח את עוכאשה". עיתונאים אחרים דרשו להחרים את הטלוויזיה הפלסטינית עד שזו תפרסם התנצלות.
קרא לישראל להכות בחמאס
עוכאשה, מגיש בטלוויזיה ופוליטיקאי מצרי, הפך כבר מזמן ל"סדין אדום" עבור תומכי חמאס ברצועת עזה. בחודשים האחרונים עוכאשה עומד בחוד החנית של הקמפיין התקשורתי במצרים נגד חמאס, עם ביטויים חסרי תקדים נגד הנהגת הארגון. כעת הוא אף דורש לגרש ממצרים את נציג חמאס, מוסא אבו מרזוק. כמנהל ערוץ "הפרעונים" הוא מנצל את הבמה בתוכניתו כדי להשתלח בחמאס ללא רחם. עמדותיו מוסיפות שמן למדורת היחסים הבעייתיים ממילא בין חמאס לשלטון המצרי בראשות עבד אל-פאתח א-סיסי, שהדיח כזכור את תנועת האם של חמאס, האחים המוסלמים.
אחרי חטיפת שלושת הנערים בגוש עציון אמר עוכאשה בתוכנית אירוח כי החטיפה היא פעולה פרובוקטיבית של חמאס, שמטרתה לגרור את ישראל לפגוע באזרחים חסרי הישע ברצועת עזה. במהלך מבצע צוק איתן, ובניגוד למבצעים קודמים של צה"ל ברצועת עזה, קרא עוכאשה לישראל לכבוש את הרצועה ולהכות בחמאס. הוא אף טען כי הנהגת חמאס עושה שימוש ציני באזרחים ברצועת עזה במהלך המלחמה.
במהלך כהונתו של הנשיא חוסני מובארק היה עוכאשה (47) חבר פרלמנט מטעם המפלגה הלאומית הדמוקרטית, שנוסדה על ידי הנשיא הנרצח, אנוואר סאדאת. כמו רבים אחרים, אחרי הדחתו של מובארק הוא ניסה "לתפוס טרמפ" והקים את מפלגת מצרים הלאומית וזו ניסתה ללא הצלחה להיכנס לפרלמנט המצרי. זמן קצר אחרי עליית שלטון האחים המוסלמים לשלטון באוגוסט 2012 הצהיר עוכאשה כמה הצהרות שנויות במחלוקות ואף הזהיר את העם בישראל כי מורסי מהווה סכנה עבורו. שידוריו הופסקו ובמשך כמה חודשים ניסה עוכאשה לעלות שוב לשידור בערוץ אחר, אך מסיבות טכניות זה לא עלה בידו, עד שבחודש מארס 2013 הערוץ שלו חזר לשדר.
בתחילת החודש התייחס עוכאשה בתוכניתו לביקורת המוטחת על השלטונות במצרים לנוכח הקמת רצועת הביטחון בגבול בין רצועת עזה לסיני ולפינוי התושבים. "מי שאומר שזה גירוש או לא גירוש, אני ארביץ לו עם הכפכף על הפרצוף שלו. מדובר פה בביטחונה של מצרים, אלה הם הכוחות המזוינים שלנו. הם מטובי הבנים שלנו על פני האדמה, שנרצחים מתוך בגידה ושמכים אותם מאחורי גבם", צעק המגיש השנוי במחלוקת, תוך שהוא מחזיק את הכפכף המפורסם שלו. הוא האשים כי אותם ג'יאהדיסטים בסיני הגיעו מה"כלבים של חמאס". בהמשך הוא פנה לחמאס ואמר: "הכפכף הזה הוא בשביל חמאס, למנהיגיה ולגדודי עז א-דין אל-קסאם. אני אכה בכפכף את הפנים של א-זהאר, של הנייה, סעדיה וכולם".
ואם זה לא מספיק, בימים האחרונים
הגיש עורך דינו של עוכאשה קובלנה לתובע הכללי במצרים, שבה דרש לגרש את בכיר חמאס השוהה במצרים, מוסא אבו מרזוק. הסיבה: הוא תקף את יו"ר הרשות הפלסטינית, אבו מאזן, ששלח איגרת תודה לעוכאשה על עמדתו לצד העם הפלסטיני. בקובלנה שהגיש עוכאשה נכתב כי מעבר לעלבון בדבריו של אבו מרזוק, מדובר בהסתה לרצח מבכיר בגוף המסווג כארגון טרור במצרים. עוכאשה אף איים בימים האחרונים להגיע לביתו של אבו מרזוק בקהיר.
במקביל, השבוע הוגשה תביעה לבית המשפט המצרי, בערכאה נמוכה, הקוראת לאסור בחוק את הזרוע הצבאית של חמאס, גדודי עז א-דין אל-קסאם. הרקע לקובלנה: הפיגוע הקטלני בחודש שעבר בחצי האי סיני שהלהיט מחדש את היצרים בין שני הצדדים. בתקשורת המצרית האשימו כי חמאס עומד מאחורי הפיגוע, שגבה את חייהם של לא פחות מ-31 חיילים בצבא מצרים, ואף נטען כי ראיד אל-עטאר, מח"ט רפיח בחמאס שחוסל במבצע "צוק איתן", היה מעורב בפיגוע, אף שהוא כבר אינו בחיים. האירוע הקשה היה זה שהכריע את הכף ביחס של השלטון המצרי בעניין הקמת אזור החיץ בגבול בין סיני לרצועת עזה, גם כדי לשים קץ לסוגיית מנהרות ההברחה.