שתף קטע נבחר

 

תדפיס לי בבקשה שתי מכוניות

כבר היום ניתן להדפיס בקלות תכשיטים ובגדים באמצעות מדפסות תלת מימד, אבל בעתיד הלא רחוק ניתן יהיה להפיק בקלות מכוניות, חלקי חילוף לחלליות ועוד. בחנו את ההמצאות האחרונות באחד התחומים הכי מתפתחים בתעשיות הטכנולוגיות

חלקי חללית, נעליים ומכוניות בהדפסה מהירה הם עדיין בתפר בין חלום ומציאות. מצד אחד, הם כבר ממש כאן. מצד שני, אי אפשר עדיין ממש לגעת בהם.

 

 (צילום: סטרטסיס) (צילום: סטרטסיס)
(צילום: סטרטסיס)

 

הדפסת תלת מימד, שהתפתחה משמעותית בשנים האחרונות, היא בעצם הדפסה בשכבות: במקום הזרקה של חומרים לתבניות או כירסום של גושי חומרים גדולים ישנה יצירה של מוצרים. אפשר לייצר צעצועים לילדים דרך תכשיטים ועד לבגדים.

 

את כל הפיתוחים החדשים בתחום ניתן היה לראות בתערוכת יורומולד 2014, שנערכה השבוע בפרנקפורט שבגרמניה. מדובר בתערוכה שנתית שבה נאספות כל החברות שעוסקות בתחום ומציגות את היכולות שלהן בפני לקוחות פוטנציאלים, התקשורת וגם סקרנים, שזכו להסתובב בין אלפי דגמים של אסטרונאוטים, נעליים, שרפרפים ותכשיטים, לצד חלקי מכונות תעשייתיים ואפרוריים שעדיין מובילים את הכנסות החברות מההדפסה.

 

כבר בכניסה הוצגה האטרקציה הגדולה ביותר בתערוכה - האורחים יכלו לצעוד לתוך אוהל, להצטלם ולקבל בובה מודפסת של עצמם. התהליך עדיין מסובך ומורכב ולקח כמה עשרות שעות, אבל בסיומו ניתן היה לקבל דגם מוקטן של עצמכם. בהיעדר מגוון של מתנדבים, הקדישו המפעילים את הזמן לייצור דגמים מוקטנים של אסטרונאוטים, רובוטים ודמויות סטאר טרק.

 

 (צילום: 3D Systems) (צילום: 3D Systems)
(צילום: 3D Systems)

 

בנוסף, הוצגו גם טבעות מוזהבות, שהן למעשה תבניות פלסטיק שהודפסו במכונה וצופו בזהב, בתהליך שנמשך בין שעתיים לשלוש, תלוי במורכבות התכשיט. מצד אחד, התכשיטים הללו הם קלים לייצור וזולים, מצד שני, יש בהם משהו מעט מפוקפק.

 

 (צילום: עינת אלפסה) (צילום: עינת אלפסה)
(צילום: עינת אלפסה)

 

בין הגימיקים ניתן היה לראות גם אמצעים פרקטיים יותר לשימוש בטכנולוגיה. חברת 3D SYSTEMS הקימה כיתת לימוד במרכז התערוכה, בה השתתפו תלמידים גרמנים בשיעורי יצירה ברוטציה, בהם עיצבו דגמים מוקטנים במסגרת שיעורי יצירה וגיאומטריה. הטכנולוגיה הזו קיימת למעשה כבר היום בכיתות בבתי ספר תיכוניים בארה"ב ובאירופה, ובארץ אפשר לפגוש אותה בבתי ספר גבוהים לאדריכלות ועיצוב.

 

 (צילום: עינת אלפסה) (צילום: עינת אלפסה)
(צילום: עינת אלפסה)

 

חברת סטרטסיס הישראלית השקיעה השנה בתערוכת אמנות מרהיבה, בה השתתפו שלושה אמנים, שהציגו פסלים שהודפסו כולם במדפסות תלת מימדיות. בכל עבודה הושקעו כמה מאות שעות של הדפסה - באחת מהן הושקעו 300 שעות עבודה, בעלות של 50,000 דולר, והיא מוצעת למכירה עבור כ-100,000 דולר.

 

היצירה piece of ocean של האמן הישראלי אייל גבר, שהוצגה בביתן סטרטסיס (צילום: סטרטסיס) (צילום: סטרטסיס)
היצירה piece of ocean של האמן הישראלי אייל גבר, שהוצגה בביתן סטרטסיס(צילום: סטרטסיס)
 

 

החברה הציגה גם נעליים מודפסות בצבע, ודגם מיוחד של מכונית - כל חלקי השלד של המכונית עשויים מפלסטיק מודפס, בתהליך ייצור קל יותר בבערך שליש מהזמן והכסף של תהליך ייצור רגיל. השלדה עשויה מתכת, וגם המנוע רגיל, בינתיים.

 

 (צילום: סטרטסיס) (צילום: סטרטסיס)
(צילום: סטרטסיס)

 (צילום: סטרטסיס) (צילום: סטרטסיס)
(צילום: סטרטסיס)

 

בשבוע שעבר פרסמה גם סוכנות החלל האמריקאית נאסא את פרויקט made in space - תוכנית להתקנת מדפסת תלת מימדית בתחנת החלל שלה, בכוונה לייצר בחלל חלקי חילוף לחלקים מהתחנה והגשושיות שיצאו מכלל שימוש, במקום להטיס חלפים אל תחנת החלל מכדור הארץ. המדפסת נמצאת כרגע בשלבי ניסוי ובחינת היכולת שלה בתנאי חלל. בסוכנות מציגים כבר חלקים מודפסים שימושיים ראשונים.

 

 

אחד השימושים להדפסת תלת מימד הוא בתחום הרפואה. הטכנולוגיה משמשת כבר היום לשיפור אחוזי ההצלחה בניתוחי כבד באחד מבתי החולים המובילים בתחום ביפן, על פי סטרטסיס. ניתוחי כבד נחשבים למורכבים במיוחד, עם אחוזי תמותה של כ- 5% בשל הקושי להימנע מפגיעה בכלי הדם הסובבים אותו. באמצעות סריקת הכבד והדפסת דגם שלו במדפסות תלת מימד מתקדמות של סטרטסיס, מתאפשר לרופאים היפנים ללמוד את מבנה הכבד וכלי הדם לפני כל ניתוח, ולשפר משמעותית, לפי החברה, את אחוזי ההצלחה.

 

לנסות את זה בבית?

התערוכה הענקית כללה עשרות חברות שהציגו מבחר ענק של דגמים פרקטיים וגדולים, וצעצועים קטנים וחמודים. למרות המבחר המרשים שכבר קיים, מרבית הנוכחים דיברו בעיקר על העתיד. כרגע החברות מתמקדות בסיפוק פתרונות מהירים ויעילים לתהליכי הייצור של חברות אחרות ומאפשרות יצירה זולה ומהירה של אב-טיפוס לרעיונות. ההערכה היא כי מדובר בכ-70% מנתח השוק. למרות זאת, בכל מה שקשור לייצור המוני ולשימוש ביתי הביצוע עדיין רחוק.

 

השוק עדיין בראשיתו. הוא כבר גדול והוא עוד יהיה ענק, אבל בינתיים אנחנו עדיין בתהליך הדגירה", מסביר ארז שמחה, סמנכ"ל התפעול והכספים בסטרטסיס. "יש כאן אפשרות טכנולוגית שיכולה לשפר את החיים של כולם ולהשפיע על הדרך שבה אנחנו מייצרים דברים. לפי הערכות אנליסטים, מדובר כבר עכשיו בשוק עם ערך של 3 מיליארד דולר ב-2014-2015, שיהפוך לשוק של 21 מיליארד דולר ב-2020".

 

המכונות הביתיות קיימות בשוק כבר 3 שנים ותוכלו אפילו להשיג אחת עבור 1,000-2,000 דולר, אבל מדובר בינתיים בצעצוע יקר שהאמינות שלו רעועה, למרות הרצון הטוב. "המדפסות הביתיות שלנו נחשבות במקרים מסוימים לצעצוע יקר, אבל בינתיים לא מדובר במוצר לצרכנים ביתיים", מסביר דייוויד רייס, מנכ"ל סטרטסיס. "המדפסות הקטנות לא עובדות בינתיים עם מתכת, והפלסטיק שלהן עדיין לא חזק מספיק. צריך גם ממשק נוח שיאפשר לתכנן את מה שרוצים ליצור, שעדיין אין. הטכנולוגיה עדיין לא מספיק פשוטה ונגישה ומגוון החומרים מאוד קטן. אנחנו עדיין נאבקים בשביל ליצור מוצרים סופיים במדפסות של 300,000 דולר, אז במדפסות של 1,300 דולר - זה עדיין תהליך. זה יגיע בעוד 10 או 15 שנה". בינתיים מתמקד הפוטנציאל היצירתי של השוק בנישות מיוחדות שזוכות לתקצוב והתייחסות מיוחדת מהחברות, כמו תערוכת האמנות של סטרטסיס.

 

הכותבת הייתה אורחת חברת סטרטסיס

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: עינת אלפסה
העתיד מודפס בתלת מימד
צילום: עינת אלפסה
מומלצים