ynet תש"ח: לחיות מחדש את הקמת המדינה
מההצבעה באו"ם עד כינוס מועצת העם בתל אביב, מכ"ט בנובמבר עד שבן גוריון הכריז בזאת. ynet בפרויקט מיוחד בטוויטר: ציוצים מכל יום - האירועים, התמונות, המסמכים - מתקופת המלחמה הקשה והחגיגות. הצטרפו למסע, אנחנו מתחילים!
בתל אביב, ירושלים וחיפה, בקיבוצים ובכפרים. לא היה איש ביישוב היהודי שלא נצמד למקלטי הרדיו ב-29 בנובמבר 1947, כדי לשמוע בזמן אמת אם את הכרעת אומות העולם שהתכנסו בפארק פלאשינג מדו'ז בניו יורק על הקמת מדינת היהודים בארץ ישראל.
לבבותיהם של ההמונים הלמו בחוזקה כשנשיא העצרת, הברזילאי אוסוולדו ארניה, הכריז על תוצאות ההצבעה: 33 בעד, 13 נגד, 10 נמנעים. המתח התחלף בשמחה שהתפרצה ברחובות. בחופי תל אביב גמעו התושבים קוניאק בחינם ורקדו הורה. "ההמונים שרו התקווה ומיני שירי עם בכל הלשונות", דיווח אז כתב ידיעות אחרונות ד. גלעדי. "עשו וריאציה מ'הגביע שלנו' ל'המדינה שלנו' והשיר הפך אקטואלי".
לימים סיפר דוד בן גוריון כי ראה את שמחת ההמונים, ולא יכל להצטרף כי ידע את שעתיד לבוא: "ראיתי העיר צהלה ושמחה, רוקדים ברחובות וקהל רב מתאסף בחצר בית הסוכנות. אודה על האמת כי השמחה לא היתה במעוני. לא מפני שלא הערכתי ההחלטה של האו"ם. אלא מפני שידעתי מה צפוי לנו - מלחמה עם כל צבאות עמי ערב. ידעתי שהם יתקיפונו כשנקים מדינה יהודית". המתקפה לא איחרה לבוא. הוועד הערבי החליט בעקבות החלטת החלוקה על שביתה כללית ומיד החלה מתקפה בכל רחבי הארץ.
ynet חוזר אחורה בזמן לשנת 1947, ומשיק החל מהיום (ו') פרויקט היסטורי חדש בטוויטר עם עדכונים על כל האירועים הדרמטיים, מהרגע שבו החליטו האומות המאוחדות על תוכנית חלוקת הארץ בכ"ט בנובמבר ועד ה' באייר, אז הכריז דוד בן גוריון על "הקמת מדינה יהודית בארץ ישראל, היא מדינת ישראל".
מדי יום נצייץ, כביכול בזמן אמת, עדכונים שוטפים על האירועים שהתרחשו בארץ ומחוצה לה שיכללו תמונות שטרם נראו, מסמכים וכרזות.
מה צריך לעשות כדי להצטרף למסע? היכנסו לטוויטר , הירשמו אם אינכם רשומים עדיין (אין הכרח בפעילות כלשהי בהמשך) ולחצו "עקוב" בעמוד שלנו "ציוצים מהקמת המדינה".
כמה ציוצים לדוגמה:
לפרויקט נרתמו כמה ארכיונים, בהם ארכיון צה"ל ומערכת הביטחון, ארכיון המדינה, ארכיון הג'וינט והארכיון הציוני, שיתרמו חומרים יוצאי דופן של הרגעים הדרמטיים ביותר בימיה הראשונים של המדינה. גולשי ynet מוזמנים לצייץ ולשתף חומרים העומדים לרשותם מאותם הימים, גם בטוויטר, גם בפייסבוק וגם באמצעות המייל האדום.
צילומי פרעות ומהומות בעדן שבתימן אחרי ההחלטה בכ"ט בנובמבר: