שתף קטע נבחר

 

בלאק פריידי: בארה"ב שקט, בבריטניה כאוס

חגיגת הקניות האמריקנית-במקור גררה פצועים ועצורים בחנויות ברחבי בריטניה והמשטרה תקפה את החנויות על שלא נערכו מראש לכאוס. בארה"ב, לעומת זאת, הרשתות הקדימו את המבצעים ועודדו קניות אונליין - ומנעו מראות דומים

המראות המסורתיים של חגיגת הקניות המכונה "בלאק פריידי" פסחו השנה ברובם על ארצות הברית - אך נרשמו במלוא עוצמתם בחנויות הממלכה הבריטית. כאוס פרץ בחנויות ברחבי ברחבי בריטניה בשעה שאלפי לקוחות הסתערו על המדפים והדוכנים בחיפוש אחר מציאות. במקרים רבים נדרשה המשטרה להתערב והרשויות דיווחו על פצועים ועל עצורים. בארצות הברית, לעומת זאת, לא דווח על מהומות יוצאות דופן - אולי מכיוון ששם החגיגה החלה עוד אתמול, שכבר זכה לכינוי "יום חמישי האפור".

 

היום הגדול של הצרכנים האמריקנים, שחל באופן מסורתי ביום שישי שאחרי חג ההודיה, כבר מזמן התפשט למדינות נוספות, ובבריטניה אימצו גם את התופעות השליליות שנלוות אליו - תורי ענק, מהומות וצפיפות שלעתים מסכנת חיי אדם. החל מחצות (שעון מקומי) הוזעקו שוטרים לעשרות סופרמרקטים וחנויות שעובדיהם לא הצליחו להשתלט על המוני הקונים. באחד המקרים, חנות "טסקו" במנצ'סטר נסגרה כעבור 36 דקות מרגע פתיחתה בשל קטטה שפרצה במקום.

 

מהומות בלאק פריידיי בארה"ב ובבריטניה

מהומות בלאק פריידיי בארה"ב ובבריטניה

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

המון קונים ברחוב אוקספורד בלונדון (צילום: AFP) (צילום: AFP)
המון קונים ברחוב אוקספורד בלונדון(צילום: AFP)

עומדים בתור לקופה בארה"ב (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
עומדים בתור לקופה בארה"ב(צילום: רויטרס)

 (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)

 (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)

 (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)

 (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)
 

במקרה אחר, נעצר אדם שאיים "לרסק את פרצופו" של עובד בחנות. בעיתון "דיילי מייל" תוארו מקרים שבהם אנשי צוות ספגו חבלות מידי קונים או פרצו בבכי. לעתים היו אלו הצרכנים שספגו חבלות: בסטרטפורד נפצעה אישה בחנות "טסקו" ממכשיר טלוויזיה שנפל עליה. במקום גם פרצה קטטה לאחר שנערה החלה לזרוק לוחות שנה ברחבי החנות.

 

בתגובה למקרים אלו ואחרים, מתחו במשטרה ביקורת על הרשתות השונות שלא דאגו לכוח אבטחה הולם לקראת "בלאק פריידי". "האירועים האלו היו צפויים לחלוטין, ואני מאוכזב מהתנהלות הרשתות", אמר מפקד משטרת מנצ'סטר, אחד מכוחות המשטרה הגדולים במדינה. "בשל כך היה עלינו להתמודד עם אי סדר בקנה מידה עצום ועם עימותים בין לקוחות, במיוחד בשעות הבוקר המוקדמות, אז כוח האדם עדיין מצומצם".

 

מנגד, מארצות הברית לא הגיעו דיווחים דומים. רבות מרשתות השיווק הקדימו השנה את המבצעים דווקא במטרה לצמצם את העומס על עובדיהן, ועודדו את הלקוחות לקנות בחנויות המקוונות כדי לחסוך ללקוחות את הצורך לבלות את הלילה בעמידה בתור.

 

עם זאת, חובבי מסורת "בלאק פריידי" תקפו בחריפות את החנויות שהחלו את חגיגת הקניות יום לפני המתוכנן: "איש לא מכריח את העובדים לקחת את המשמרת הזו, הם עושים את זה בשביל הכסף", הצהיר הנרי בראון (17) מוושינגטון שבא עם אחיו להצטייד בבגדים חדשים ובזבז 130 דולר תוך שעות ספורות. במקומות אחרים ניצלו יום זה להבעת מחאה. לדוגמה, מחוץ לסניף "וולמארט" בוושינגטון התגודדו כמה מאות מפגינים שדרשו העלאת שכר המינימום הנהוג בארה"ב.

 

כמו כן, בשבוע האחרון קראו סלבריטאים אמריקנים להחרים את "בלאק פריידי" במחאה על החלטת חבר המושבעים שלא להעמיד לדין את השוטר הלבן שירה למוות בנער השחור, מייקל בראון. הקמפיין המתוכנן קורא ליום אחד של חרם על קניות כדי למחות נגד מה שמארגניו מתכננים הפרות זכויות אדם "מזעזעות" בארה"ב, הכוללות שימוש מופרז בכוח מצד שוטרים.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
המון קונים בארה"ב, היום
צילום: רויטרס
מומלצים