חיזבאללה מודה: נלחמים בדאעש גם בעיראק
העיראקים והכורדים מתכוננים לכבוש מחדש את מוסול, בערוץ חיזבאללה חושפים את הסיוע שמעניק הארגון. הבוקר: 30 הרוגים בפיגוע משולב של דאעש בקובאני
חיזבאללה מודה לראשונה כי הוא מסייע ללחימה בעיראק נגד דאעש, ובארגון הג'יהאדיסטי ממשיכים להשיב מלחמה. 30 נהרגו בשני פיגועי התאבדות שביצע דאעש בעיר הכורדית קובאני שבגבול סוריה-טורקיה, המהווה את מוקד הלחימה בדאעש בחודשיים האחרונים. מכונית תופת התפוצצה הבוקר (יום שבת) במעבר הגבול בין המדינות, ולאחר מכן פרצו קרבות באזור. על פי ארגון הזכויות העוקב אחר הלחימה בסוריה, לאחר מכן מחבל מתאבד נוסף פוצץ עצמו באותו אזור. הפיגוע המשולב כשל - 21 מההרוגים היו אנשי דאעש, תשעה בלבד משתייכים לכוחות הכורדים.
בינתיים, מתארגנים בעיראק לכבוש מחדש את מוסול שבצפון המדינה - העיר הגדולה והחשובה ביותר שנמצאת בשליטת האיסלאמיסטים. ל-CNN דווח כי המהלך צפוי לצאת לדרך בינואר ולכלול 1,000 לוחמים. כוחות צבא עיראקים אמורים להגיע למוסול מהדרום, ואילו הפשמרגה (המיליציה הכורדית) אמורה לפלוש לעיר מהמערב. האמריקנים, שמתכוונים לאמן 12 גדודים של עיראק וכוחות הפשמרגה, לא מתכוונים להשתתף במערכה הקרקעית - אלא להמשיך ולסייע בתקיפות מהאוויר.
דאעש כבש את מוסול ביוני 2014, לאחר שמוקדם יותר השתלט גם על העיר תיכרית, עיר הולדתו של סדאם חוסיין. חודש זה ככל הנראה הדליק נורה אדומה אצל חיזבאללה בפרט והציר השיעי בכלל, שם הבינו את גודל הסכנה הטמונה בהסתערות של דאעש בעיראק.
ברשת אל-מנאר של חיזבאללה חשפו אתמול, במסגרת כתבה על פועלו של מפקד כוח אל-קודס במשמרות המהפכה, קאסם סולימאני, כי מספר שעות לאחר נפילתה של מוסול נחת בבגדד מטוס פרטי שבו היה סולימאני לצד מומחים צבאיים איראניים ומומחים לבנוניים - כלומר מומחים מחיזבאללה.
בחודשים האחרונים דובר רבות בתקשורת הערבית על כך שחיזבאללה מתכוון לשלוח לוחמים לעיראק כדי לסייע בבלימת דאעש כפי שעשה בסוריה, אולם המזכ"ל חסן נסראללה הסתפק באמירה שאנשי הארגון יהיו בכל מקום שיצטרכו להיות בו. בקיץ נודע כי בכיר הארגון איבראהים אל-חאג' נהרג מירי רקטות באחד ממחנות האימונים ליד העיר סמראא שמצפון לבגדד. אל-חאג' הוגדר כמומחה טכני ולא כלוחם בשטח, ונראה שבגזרה העיראקית, בניגוד לסוריה, מתמקדים בחיזבאללה בעיקר במשלוח מומחים שמסייעים לכוחות בשטח.
בכתבה בערוץ של חיזבאללה סיפרו כי מפקדי הפלגים שנתמכים על ידי איראן המתינו למשלחת, כדי לתאם עמדות לקראת הלחימה בדאעש. בנוסף דווח כי הוקמו מחנות "לקבלת מתנדבים שהגיעו באלפיהם בעקבות פסקי ההלכה של אנשי הדת". המתנדבים הצטרפו לפלגים החמושים ולכוחות הצבא והוכשרו לפני השתתפותם בקרבות.
באל-מנאר מנו גם את ההישגים של השיעים בלחימה בדאעש: אבטחת בגדד וייצוב החגורה ההיקפית סביבה, השתלטות על כביש סמראא-בגדד, טיהור סמראא ונפות בלד ואל-דג'יל, שחרור אזור אל-איסחקאי במחוז סלאח א-דין, החזרת השליטה בנפה טלעפר האסטרטגי שנמצא מול מחוז נינווה, גירוש דאעש מאמרלי והחזרת רוב האזורים במחוז סלאח א-דין למעט ביג'י. במקביל צוינו הישגים בעוד אזורים בעיראק שדאעש השתלט עליהם. לטענת ערוץ חיזבאללה, הכוחות העיראקיים והפלגים העממיים כבשו מחדש מחצית מהאזורים שדאעש השתלט עליהם.
בכתבה הודגשה גם עד כמה נוכחותו של סולימאני בעיראק משמעותית ללוחמים בשטח. בחודשים האחרנים נראה סולימאני בפומבי כמה וכמה פעמים, כשהוא נוטל חלק משמעותי בפיקוד על הלחימה נגד דאעש. בכותרת כתבה נרחבת במגזין "ניוזוויק", שסקרה זאת, נכתב: "בתחילה הוא נלחם באמריקה. עכשיו הוא מרסק את דאעש".
אחד מהמרואיינים באל-מנאר סיפר לכתב כיצד המפקדים של הפלגים הלוחמים הזהירו את סולימאני מהסכנה הטמונה בהצטרפות לכוחות, אחרי שהורה לכבוש את הדרך שמחברת בין סמראא לבגדאד. אולם הוא התעקש להצטרף ונסע עם הכוחות הלוחמים. בין השאר תואר כי סולימאני מנהל את הקרבות, משוחח עם הלוחמים בקשר, מעלה להם את המוטיבציה, מפקד על מהלכיהם ונותן להם הוראות להתקדם לעבר קווי האויב.
במקביל תואר כיצד הבכיר האיראני משתדל לשדר רוגע ולקיים את התפילות. לוחמים צעירים ששהו לצדו סיפרו כי הוא ישן רק שלוש שעות בלילה, אך מיד כשהתעורר לא ויתר על תפילת הבוקר. לאחר מכן התעדכן בחדשות בתקשורת המשודרת ובין השאר באל-מנאר, ולפני עזיבתו את המקום אף קיים שיחות טלפון עם ראש הלשכה המדינית של חמאס, חאלד משעל, ועם מסעוד ברזאני, נשיא חבל כורדיסטן-עיראק.