שתף קטע נבחר

"זכאי": מובארק חגג, הורים שכולים התמוטטו

רעייתו סוזן פתחה בצהלולים וחילקה שוקולדים, בצד השני משפחות המפגינים שהואשם בהריגתם קרסו. "לא פשעתי", סיפר הנשיא המודח בראיון טלוויזיוני ראשון בשנים האחרונות. אחרי שנים קשות מובארק יכול לנשום לרווחה, גם אם באופן זמני. איך בוטל העונש ומתי ישתחרר?

אנחת רווחה אצל מובארק וסביבתו, אך לא סוף פסוק. "אלפי תודות אחמד, אללה ישמור עלייך", השיב בשמחה גדולה הנשיא המודח למגיש טלוויזיה, בתגובה ראשונה לביטול הרשעתו בפרשת הרג מאות המפגינים.

 

עוד חדשות בעולם:

דאעש תקף מטורקיה. צפו בתיעוד מקובאני

החיסול, הטלפון, השבץ: הסוף של דודי הרודן

ביי-ג'ינג: סין אוסרת על משחקי מילים

 

"אני הרגשתי שלא עשיתי כלום ונגמר הסיפור", סיפר מובארק בראיון לאחמד מוסא מערוץ "סדא אל-בלד", הראיון הטלוויזיוני הראשון שלו מזה שנים רבות. נראה שאחרי ארבע שנים יש לראיס המושמץ סיבה לשמוח, למרות שטרם ברור אם מדובר בסוף הסיפור. כשנשאל אם גזרי הדין לא השפיעו עליו השיב מובארק כדרכו: "שמעתי את גזר הדין הראשון (מאסר עולם) וצחקתי. בנוגע לגזר הדין השני - ציפיתי לו, יהיה מה שיהיה". 

 

החגיגות: סוזן חילקה שוקולדים בבית החולים

בסביבתו של מובארק ניתן היה לחוש את ההקלה כבר בתוך בית המשפט. עלאא בנו נישק אותו אל מול המצלמות, הבן השני גמאל התחבק עם שאר יושבי כלוב הנאשמים, שיצאו גם הם ללא רבב. עורך דינו, פריד א-דיב, חגג עם צוות ההגנה. מי שלבטח שמחה היא רעייתו סוזן, שליוותה אותו כנשיא ולאורך משפטו, ונעלמה מאור הזרקורים בשנים האחרונות.

סוזן וחוסני מובארק (ארכיון) (צילום: EPA) (צילום: EPA)
סוזן וחוסני מובארק (ארכיון)(צילום: EPA)
 

מפגינה בעד מובארק חוגגת את הכרעת בית המשפט (צילום: AFP) (צילום: AFP)
מפגינה בעד מובארק חוגגת את הכרעת בית המשפט(צילום: AFP)

תומכי מובארק צופים בהחלטה הגורלית (צילום: AFP) (צילום: AFP)
תומכי מובארק צופים בהחלטה הגורלית(צילום: AFP)
אתר חדשות מקומי טען כי היא צפתה במשפט בבית אחיה בקהיר, אך עם הישמע הפסיקה הגיעה לבית החולים ופצחה בצהלולים כשפגשה אותו. גורמים שצוטטו באתר החדשות "אל-מיסראווי" סיפרו כי היא אף חילקה שוקולדים לנוכחים וליוותה את מובארק לאגף שבו הוא שוהה.

 

אחד המנצחים הנוספים היום הוא שר הפנים המושמץ של מובארק, חביב אל-עדלי. בדומה לנשיא המודח, גם הוא נשפט למאסר עולם לפני יותר משלוש שנים. גם הוא יצא נקי. חוסיין סאלם, איש עסקים שנמלט ממצרים וגם כן הועמד לדין היום בהיעדרותו בפרשת ייצוא הגז לישראל הגיב על זיכויו במילים "תחי מצרים, תחי מצרים". הוא הוסיף כי הוא מתכוון לחזור למדינה בהזדמנות הראשונה.

 

אז איך הוא יצא מזה (בינתיים)?

1,430 כתבו חבר השופטים בהחלטתם. גם בפעם הקודמת מובארק ובניו זוכו בפרשת ייצוא הגז לישראל וכך קרה הפעם. השופט מוסטפא א-רשידי, שניכר היה שהוא נרגש מהמעמד המחייב, השאיר לסוף המשפט את האישום הנפיץ על הרג המפגינים. בניגוד לשאר הוא לא הכריז על זיכויו, אלא על ביטול האישום נגדו כיוון שלדידו, לבית המשפט אין סמכות לעסוק בו.

 

מובארק חוזר כמנצח לבית החולים (צילום: EPA) (צילום: EPA)
מובארק חוזר כמנצח לבית החולים(צילום: EPA)

לפני שנעל את הישיבה הסביר השופט בקצרה כי למרות כל מה שעלה בחכת בית המשפט - הכשלים החמורים של שלטון מובארק בכל תחום שהוא והדרישות נקיות הכפיים בתחילת מהפכת 25 בינואר - הדברים לא עולים בקנה אחד עם העמדה פלילית של נשיא המדינה. הוא הוסיף בין השאר כי ההיסטוריה תשפוט את מובארק בתום חייו.

 

חברי קבוצת "הנשיא, אנחנו מצטערים" תמכו במובארק לכל הדרך, והביעו נחת מגזר הדין שעושה צדק למובארק ה"מקופח". הם מסרו כי לעומת גזר הדין הנוכחי, גזר הדין הקודם שדן אותו למאסר עולם "היה פוליטי".

 

"אם מובארק לא רצח את הבן שלי, מי כן?"

מול השמחה במחנה מובארק, יש גם את הצד המאוכזב של משפחות ההרוגים במהפכת ה-25 בינואר. כמה מקרובי המשפחה התמוטטו כאשר שמעו את גזר הדין. אמו של אחד ההרוגים באלכסנדריה אמרה כי מי ששומע את ההחלטה מקבל הלם. "תלינו תקוות גדולות בבית המשפט. אם מובארק ועוזריו לא רצחו את הבן שלי, אז מי רצח אותו?".

גם תנועות שהיו המנוע מאחורי מהפכת "האביב הערבי" זעמו על ההחלטה. "זה הכדור האחרון בלב המהפכה", קוננו אחדים מהם. בתנועת "תמרוד", שהובילה את המחאות נגד מוחמד מורסי, טענו כי "לא מדובר בסוף פסוק" והם ימשיכו במאבק הפוליטי.

 

גם הפרקליטות לא מתכוונת לוותר. התובע הכללי במצרים הורה לאנשיו להתחיל ללמוד את נימוקי פסק הדין, שאינו משביע את רצונם לקראת הערעור לערכאה האחרונה והסופית על גזר הדין.

 

מתי מובארק ישוחרר, אם בכלל?

מובארק חזר על אלונקה במסוק לבית החולים הצבאי "אל-מעאדי", שבו הוא שוהה עקב מצבו הבריאותי הרעוע. שאלת השאלות שמעסיקה את התקשורת היא אם הוא ייצא לחופשי בקרוב או לא.

 

על פניו נראה כי הנשיא לשעבר ימשיך לרצות את מסרו בבית החולים בגין פרשה אחרת, פרשת השחיתות כשידועה בשם "כספי ארמונות הנשיאות". במרס נשפט חוסני לשלוש שנים על מעורבותו בפרשה. בניו, עלאא וגמאל, נידונו לארבע שנים.

עלאא מובארק (משמאל) מקבל נשיקת ניצחון מהאומן המצרי תאמר עבד אל-מונעם ()
עלאא מובארק (משמאל) מקבל נשיקת ניצחון מהאומן המצרי תאמר עבד אל-מונעם

גם גמאל מצטרף לחגיגה ()
גם גמאל מצטרף לחגיגה

עורך דינו של מובארק, פריד א-דיב, טען כי הוא יהפוך בקרוב לאדם חופשי כיוון שכבר ריצה את העונש על פרשת השחיתות המדוברת באופן רטרואקטיבי. אולם גורם משפטי טען היום כי למובארק נותרו לרצות עוד שנתיים. באשר לשני בניו, נראה כי הם ימשיכו גם כן במאסרם בכלא טורה. בנוסף הם מואשמים בפרשה אחרת, שקשורה להטיית הבורסה.

 

שר הפנים של מובארק, חביב אל-עדלי, יישאר גם כן במאסר נכון לעכשיו, משום שעומדת נגדו פרשת שחיתות אחרת. עוזריו, שזוכו גם במשפט הראשון וגם במשפט היום, שוחררו לביתם.

 

המשטרה פיזרה בגז מדמיע מפגינים באזור תחריר

הערב הגיעו עשרות מפגינים לכיכר עבד אל-מונעם ריאד בקהיר במחאה על גזר הדין. "גזר הדין פסול. משרד הפנים בישל אותו. אנחנו לא הולכים, העם דורש עונש", צוטטו המפגינים באתר אל-אהראם. לאחר גזר הדין החליטו מנגנוני הביטחון לסגור את הכניסות לכיכר א-תחריר, סמל ההתקוממות נגד מובארק, מחשש לתסיסה בעקבות גזר הדין. באזור העוטף את הכיכר התרכזו הערב כאלף מפגינים, שמוחים על ביטול הרשעת מובארק. המשטרה אותם בגז מדמיע ובתותחי מים.

שלשום נרשמה כוננות שיא במצרים אחרי שהחזית הסלפית ותומכי האחים המוסלמים קראו להפגנות נגד שלטון א-סיסי לשם הפלתו כדי לבצע "מהפכה איסלאמית". הקריאה הפרובוקטיבית, שכללה גם נשיאת נשק והנפה של ספרי קוראן, קיבלה הדים רבים במצרים ויצרה גם מחלוקת קשה בתוך הזרמים האיסלאמיסטיים ובהם הזרם הסלפי.

 

השלטונות איימו לנקוט יד קשה, כולל שימוש באש חיה, נגד כל מי שיפר את הסדר. לבסוף, למרות הכוננות, נחלו ההפגנות כישלון ולמרות שכן נרשמו עימותים במספר מקומות הצליחו במצרים לשמור על הסדר.

 

שלושה ממפגיני האחים המוסלמים נהרגו שלשום בהפגנה בשכונת א-מטרייה בקהיר במסגרת עימותים עם מנגנוני הביטחון והאזרחים המקומיים. במקביל נרשמו מספר תקריות שבהם נהרגו אנשי צבא ברחבי מצרים. בקהיר נהרג קצין צבא ומספר חיילים נפצעו אחרי שאלמונים פתחו באש לעבר רכבם. גם במחוז אל-קליוביה הקרוב לקהיר נהרג קצין מאש אלמונים.

 

במחוז אלכסנדריה נהרג קצין בחיל הים גם כן בתקרית שהתפתחה בעקבות עימותים עם המפגינים. במקביל יצאו גם מפגינים לרחובות כדי להביע תמיכה בשלטון א-סיסי כשהם מניפים שלטים עם הכיתוב "לא לטרור".

 

מנגנוני הביטחון במצרים הודיעו כי הם עצרו יותר מ-200 מפגינים במהלך אירועי יום שישי ונטרלו יותר מעשרה מטעני חבלה ברחבי המדינה. שלוחת דאעש בסיני שלאחרונה נשבעה אמונים למנהיג דאעש, אבו בכר אל-בגדאדי, קיבלה אחריות לשתי התקריות שבהן נהרגו קציני צבא ולהנחת מטען ליד משוריין באל-עריש בצפון סיני שכתוצאה ממנו נפצעו מספר אנשי צבא.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
"לא עשיתי כלום"
צילום: רויטרס
מומלצים