"פלסטר" או "מחטף": התיקון לחוק המסתננים
נציגי תושבי דרום תל אביב מוחים, ארגוני זכויות אדם תוקפים והפוליטיקאים מתקוטטים. תיקון נוסף לחוק למניעת הסתננות יובא לאישור השרים, במאמץ להעבירו לפני "האולטימטום" של בג"ץ
התיקון החדש לחוק למניעת הסתננות יובא מחר (יום א') לוועדת השרים לענייני חקיקה. התיקון מגביל את תקופת ההחזקה של מבקשי מקלט במתקן "חולות" ל-20 חודשים.
הצעת החוק קובעת כי מסתננים מבקשי מקלט ותיקים ימשיכו לקבל זימון למתקן, אך זמן השהייה שלהם במקום יוגבל, במקום החלת תקופת שהייה בלתי מוגבלת שנקבעה בחוק שנפסל. בנוסף נקבע כי חובת ההתייצבות לשוהים תעמוד על פעם אחת ביום לעומת שלוש פעמים בחוק שנפסל, וכי מעסיקי זרים יחויבו להפקיד מדי חודש פיקדון על חשבון פיצויי פיטורים עבור העובד. משכר המסתנן יופקד תשלום קבוע לפיקדון, וזה יימסר לו רק בעת יציאתו מהארץ, דבר שנועד לעודד אותו לצאת במועד מישראל.
החוק החדש קובע קנסות מנהליים גבוהים יותר למעסיקי מסתננים שזומנו למתקן וחל עליהם איסור לעבוד, או מסתננים שתוקף רישיון השהייה הזמני שלהם פג. עם כניסתו לתוקף, יישלחו מסתננים חדשים לשלושה חודשים למתקן הכליאה "סהרונים" בנגב (במקום עד שנה), ובהמשך הם יידרשו לשהות 20 חודשים במתקן "חולות", שמוגדר פתוח.
לאחר שבג"ץ פסל את שני התיקונים הקודמים לחוק, צפויים השרים לאשר את התיקון החדש והוא יועבר לכנסת. ועדת הפנים תקיים דיון ממושך במטרה לאשרו לפני 22 בדצמבר, התאריך שבו נקבע שחרורם של מבקשי המקלט השוהים כעת במתקן באין הסדר חקיקתי אחר.
התיקונים נוסחו בצל מחלוקת בין שר הפנים היוצא גדעון סער ליועץ המשפטי לממשלה יהודה וינשטיין. כוונותיהם של שר הפנים החדש גלעד ארדן ויו"ר ועדת הפנים מירי רגב להאריך את פרק הזמן שנקבע לכליאת מסתננים חדשים הובילו גורמים משפטיים בכירים לאיים כי יישום המהלך ימנע מוינשטיין להגן על החוק בבג"ץ.
התנגדות הדדית
הצעת החוק מעוררת כבר עתה התנגדות חריפה מצד ארגוני זכויות אדם מחד ותושבים בדרום תל אביב מאידך. שני הצדדים סבורים כי היא לא תעניק מענה לשהיית עשרות אלפי מבקשי מקלט במרכזי הערים.
מכתב חריף שנשלח בסוף השבוע לשרי הממשלה על ידי ארגוני זכויות אדם קורא להם "להתנגד בכל תוקף" להצעה. זו,
לטענתם, מנוגדת לפסיקות בג"ץ, אינה חוקתית ותביא להחמרת המצוקה בדרום תל אביב. פרק הנוגע למהגרי עבודה, עובדים שהוזמנו על ידי ישראל, מוביל גם ל"מחטף חקיקתי" ופוגע בזכויותיהם. שפי פז, ממובילות מאבק תושבי דרום תל אביב, הוסיפה כי "ההצעה היא פלסטר על פצע מדמם ואנחנו זקוקים למשהו הרבה יותר מקיף וכוללני".
מנסחי החוק במשרדי המשפטים והפנים מקווים עם זאת כי איום ההחזקה במתקן, בתוספת מענק העזיבה (3,500 דולר), יביא להפחת מספר מבקשי המקלט.
על פי רשות האוכלוסין וההגירה, כ-48 אלף מבקשי מקלט ומסתננים שוהים כיום בישראל. מאז השלמת גדר הגבול החדשה עם מצרים, רק בודדים הצליחו להסתנן.