שתף קטע נבחר

 

ארץ מקלט: הומואים רוסים בורחים לארה"ב

לאחר שגל ההומופוביה האלים ברוסיה הכריע אותם הם נוטשים את מולדתם, ומשאירים את הקריירה מאחור. הם מעדיפים לחכות חודשים ארוכים לאישור בקשת המקלט ומתקשים לשרוד, אך מעדיפים את סכנת הפרנסה מסכנת החיים

אם היה נשאר ברוסיה, אנדריי מירונוב היה עובד בחברת נפט, כמצופה ממי שהשיג דוקטורט בהנדסה אלקטרונית. אך במקום הוא מתמודד מול עתיד לא ידוע בניו יורק.

 

עוד חדשות בעולם:

ארה"ב: חטף את בנו והסתיר אותו בקיר כפול

תואר ראשון, בובה ובלט: מורשת הוגו צ'אבס

ישראל, פמיניזם ואייפונים: ציטוטי ארדואן

 

אנדריי הוא אחד מההומואים הרוסים שמחפשים מקלט בארצות הברית כתוצאה מהעוינות וההטרדות במולדתם. "ברוסיה הייתי מקבל את הדוקטורט שלי בסתיו, הייתה לי עבודה וביטוח בריאות", אומר אנדריי בן ה-25. "עכשיו, כאן, אני שום דבר".

מירונוב. "כאן אני שום דבר" (צילום: AP) (צילום: AP)
מירונוב. "כאן אני שום דבר"(צילום: AP)
 

אנדריי ואיגור. מתארחים בדירה בוושינגטון (צילום: AP) (צילום: AP)
אנדריי ואיגור. מתארחים בדירה בוושינגטון(צילום: AP)

עדיין, לדבריו, ההקרבה לא שווה את זה בהתחשב בפחדים שאחזו בו אחרי שהוכה כמה פעמים בשערי פאב גאה בעירו, סמארה. "מה יותר חשוב, אושר או הצלחה?", הוא שואל בבית קפה במנהטן. "הייתי אומר אושר. כאן אני לא מפחד".

 

אין סטטיסטיקות מוצקות על מספר ההומואים הרוסים שמבקשים מקלט בארה"ב. סוכנויות הממשלה האמריקניות שמתמודדות עם הבקשות לא מדווחות על פרטים כאלה. עם זאת, מהנתונים האחרונים של משרד הפנים האמריקני עולה כי 969 רוסים ביקשו מקלט ב-2014, עלייה של 34% לעומת 2012.

 

הסיבה לעלייה היא ההחמרה ביחס להומואים ברוסיה. לפי הארגון הניו יורקי "שוויון הגירה", שמספיק שירותים משפטיים ללסביות, הומואים, ביסקסואלים וטרנסג'נדרים, מספר הפניות שהתקבלו מהומואים רוסים שמבקשים מקלט מארה"ב עלה מ-68 ב-2012 ל-127 ב-2013 ול-161 נכון לסוף חודש אוקטובר.

 

תוכיח שתקפו אותך

במהלך התקופה הזאת פעילי זכויות גאים הותקפו, והפרלמנט ברוסיה העביר חוק שאוסר על "תעמולה הומוסקסואלית", שנתפסה כאמצעי להרתיע את הפעילים הגאים. "החוק עזר להומופובים להרגיש שהממשלה בצד שלהם", אומר מירונוב על החוק.

 

כדי לקבל אישור לבקשת המקלט, על המבקש להציג טיעון משכנע ולהראות שקיים "חשש מבוסס היטב מרדיפה" בארץ מולדתם. המדיניות ההומופובית ברוסיה, וההיסטורית התקיפות החמורות כלפי הומואים, הם גורמים שיכולים לחזק כל מקרה לגופו.

זוג הומואים שנמלט מסוצ'י והתחתן בארגנטינה (צילום: AP) (צילום: AP)
זוג הומואים שנמלט מסוצ'י והתחתן בארגנטינה(צילום: AP)
 

סרטון ברוסיה: "הומואים מאמצים ילדים כדי לאנוס אותם" ()
סרטון ברוסיה: "הומואים מאמצים ילדים כדי לאנוס אותם"

ניאו-נאצים מתעללים בנער הומו ברוסיה ()
ניאו-נאצים מתעללים בנער הומו ברוסיה

מירונוב הציג לרשויות תמונות שבהן הוא נראה חבול אחרי שהותקף על ידי הומופובים ברוסיה, ונזקק לאשפוז בבית חולים. עורך דינו משוכנע שהדבר יעזור לו להשיג את האשרה המיוחלת.

 

ארון מוריס, שעומד בראש "שוויון הגירה", אמר כי רוב בקשות המקלט האחרונות מרוסיה מגיעות מהומואים בשנות ה-20 וה-30 לחייהם שהותקפו בארצם. רק בקשות ספורות הוגשו על ידי הומואים או לסביות שמגדלים ילדים. "אם יש לך ילדים זה יכול להיות קשה מאוד להשאיר הכול מאחור", אמר מוריס.

 

בכמה ערים בארה"ב הושקו יוזמות שנועדו לסייע למבקשי מקלט הומואים מרוסיה, וממדינות נוספות, בעודם ממתינים לטיפול בבקשתם - תהליך שיכול לקחת חצי שנה או יותר. בחמשת החודשים הראשונים נאסר על מבקשי המקלט לעבוד בשכר, כך שבדרך כלל הם נאבקים לשרוד, גם אם יש להם קורות חיים מרשימים ברוסיה.

נאבקים לשרוד בארה"ב (צילום: AP) (צילום: AP)
נאבקים לשרוד בארה"ב(צילום: AP)
 

בוושינגטון הבירה אחד האתגרים הגדולים ביותר עבור מבקשי המקלט הוא נושא הדיור. מתיו קורסו מסייע לקהילה הלהט"בית ליצור תוכנית שמסייעת למבקשי המקלט שבהם. "אין לנו בעיה למצוא להם ייצוג משפטי, אבל לא קל למצוא מישהו שיסכים לחלוק את ביתו או לתת להם כסף לאוכל או לנסיעות", אמר קורסו. ארגון סיוע נוסף לקהילה הגאה שמגיעה מרוסיה לוושינגטון הוקם ב-2011 על ידי המהגר הרוסי לארי פולטבצב.

 

בין מבקשי המקלט האחרונים ניתן למצוא את אנדריי נסונוב ואיגור בזילייבסקי, שנמצאים בזוגיות ארוכת שנים שעמדה בפני איומים, הטרדות ותקיפות. הם הגיעו לארצות הברית ביולי. "בוודאי שאנחנו מודאגים, אבל אנחנו מקווים לטוב ביותר", אמר אנדריי. ברוסיה היה בן ה-25 עיתונאי. איגור בן ה-32 היה מעצב גרפי. הם מקווים להמשיך בקריירה גם בארה"ב, אם בקשת המקלט שלהם תאושר.

"לאמריקנים לא אכפת אם אתה הומו" (צילום: AP) (צילום: AP)
"לאמריקנים לא אכפת אם אתה הומו"(צילום: AP)
 

"אנחנו סוף סוף מסוגלים לומר שאנחנו באמת משפחה - אין מספיק מילים לתאר כמה ההרגשה הזאת נפלאה", כתב נסונוב במייל. "אבל בוודאי שאנחנו עדיין מתמודדים מול קשיים רבים. זה היה קשה לעזוב את הקרובים, החברים וההורים ברוסיה. אין לנו פה כלום, ובמובנים רבים אנחנו לחלוטין תלויים בעזרה של האנשים שמקיפים אותנו". עד לאישור המקלט הם לנים אצל זוג הומואים בוושינגטון. בחודש שעבר עשו צעד שלא יכלו לעשות ברוסיה, והתחתנו.

 

עוד יעד בריחה מועדף: ישראל

בניו יורק מבקשי המקלט הרוסים מקבלים סיוע ממאשה גסן, עיתונאית שנולדה במוסקבה שהיגרה לארה"ב ב-1981. "אין דרך גרועה יותר להגר לארה"ב מהדרך שבה האנשים האלה עושים את זה", אמרה מאשה. היא ושותפיה פנו למחלקת המדינה בדרישה להאריך את מעמד

הפליט של להט"בים מרוסיה, אך ללא הועיל.

 

ארה"ב היא אחת מכמה מדינות שנחשבות לחוף מבטחים עבור ההומואים הרוסים ונחשבת פתוחה יותר ממדינות רבות באירופה. מדינות אחרות שנחשבות ליעד מועדף הן קנדה, פינלנד וגם ישראל.

  

"לאמריקנים לא אכפת אם אתה הומו. אבל לרוסים כאן עדיין יש בעיה עם זה", מספר מירונוב, שהגיע לארה"ב בנובמבר 2013. בלילה הראשון ישן במקלט בניו יורק שמנוהל על ידי כנסייה. היום הוא חי בברוקלין, אבל ממשיך להגיע לכנסייה, שמסייעת לקהילה הלהט"בית. השנה האחרונה שלו הייתה מאתגרת. אחד המכשולים שעמדו בפניו הייתה קבלת פנים צוננת מצד המהגרים הסטרייטים שהגיעו מרוסיה.

 

מירונוב עבד כמה חודשים כברמן במסעדה במנהטן. מנהל המסעדה ניצל אותו, אחרי שהסיק כי לא יתלונן בעקבות מעמדו המשפטי שאינו ברור. עכשיו הוא מנסה להקים חנות צילום. "קשה לא להיות בטוח לגבי העתיד. ברוסיה כבר תכננתי את כל החיים שלי", הוא אומר.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AP
"חשש מבוסס מרדיפה"
צילום: AP
מומלצים