דיבור חופשי: תוכנית ייעוץ מיני למוסלמים
בעיות תפקוד, נימפומניה ומחלות מין - ערוץ הבריאות בפקיסטן השמרנית נותן לצופים, ובעיקר לצופות, הזדמנות שבועית להתייעץ עם רופא בכל הקשור לבריאות מינית. איך הוא ממליץ להתמודד עם חוסר החשק של הבעל?
דוקטור נאדים אודין סידיקוי מישיר מבט אחרון למצלמה באולפנים החדשים והנוצצים של ערוץ הבריאות בקראצ'י, המרכז הכלכלי של פקיסטן,
ומוכן לענות על השאלה הראשונה של הצופים.
עוד חדשות בעולם :
- תואר ראשון, בובה ובלט: מורשת הוגו צ'אבס ישראל, פמיניזם ואייפונים: ציטוטי ארדואן
- ארץ מקלט: הומואים רוסים בורחים לארה"ב
"בעלי לא רוצה לעשות אהבה יותר. מה אני צריכה לעשות, דוקטור?", שואלת עקרת הבית שעל קו הטלפון. בפקיסטן השמרנית והמוסלמית, תוכנית טלוויזיה חדשה מנסה להתמודד עם הנושא העדין של מין והמחלות המביכות מבלי להכעיס את השמרנים.
הרוב מתוך 80 ערוצי הטלוויזיה של פקיסטן משדרים תוכניות בישול, משחקי קריקט, אופרות סבון ותוכניות שבהן מפטפטים על הדרמות הפוליטיות במדינה. אבל פעם בשבוע, למשך שעה, ערוץ הבריאות עושה משהו שונה לגמרי – עונה על שאלות של הצופים על מין. או ליתר דיוק, בעיות בתפקוד המיני.
"בעלי רוצה לעשות את זה רק פעם בשבוע, לפעמים פעם בשבועיים, וזה לא נמשך יותר מדי זמן", ממשיכה עיישה, עקרת בית מהעיר לאהור שבמזרח המדינה, את שאלתה. הדוקטור חושף שיניים לבנות מתחת לאורות האולפן ולא מחסיר פעימה. "אנחנו קוראים לזה לאבד את הליבידו... זה קורה כשרמת הטסטוסטרון נמוכה. את צריכה לעבוד על התזונה של בעלך, להאכיל אותו ביותר דגים ולהכריח אותו להתעמל", הוא אומר. "בעזרת אללה, מצבו של בעלך ישתפר".
"קליניקה אונליין" משודרת בימי חמישי כבר שנה, ועונה על עשרות שיחות על נושאים שנעים מאובדן ליבידו ובעיות זקפה לשאלות על מחלות מין, נימפומניה ואפילו דיון על איברים זכריים קטנים במיוחד.
"מין הוא נושא קשה מאוד בפקיסטן, כאן קשה מאוד לדבר על זה בצורה פתוחה, בתקשורת, בכל סמינר. אז בכל פעם שאתה מדבר על מין אתה צריך להיות זהיר מאוד", אמר סידיקוי אחרי התוכנית. הוא מייחס את הצלחתה של התוכנית גם להדגשת השיח סביב מחלות מין, דיון שלדבריו מהדהד גם בקרב הקהילות הדתיות ביותר, ומתגאה בכך שעד כה לא עמד במוקד סערה בעקבות התוכנית.
"מעולם לא ראיתי מישהו שיש לו התנגדות אליי. הם מעריכים אותי בגלל שאם זו מחלה, אתה חייב לטפל בה. אתה חייב לנסות להפיץ את הידע שלך", הוא אמר.
שלוש שנים לאחר הקמתו, ערוץ הבריאות הוא עוף מוזר בפקיסטן, מדינה איסלאמית שמרנית של 180 מיליון איש שחזו במפץ הגדול של ערוצים מסחריים בתחילת שנות ה-2000, בעקבות האג'נדה הליברלית של המנהיג לשעבר, פרבז מושראף.
כחלק מרשת בתי החולים הפרטיים זיאודין, ערוץ הבריאות טוען שמשימתו היא לשפר את המודעות הבריאותית במדינה שבה הגישה לרופא יכולה להיות קשה באזורים הכפריים ולאזרחים חסרי אמצעים כלכליים.
לפעמים השמרנות הדתית יכולה למלא תפקיד בבורות ובבריאות הלקויה: ישנם גינקולוגים המסרבים לבדוק נשים לא נשואות, שלדעתם לא צריכות לקיים יחסי מין.
"בחברה שלנו, אם האישה מגיעה מרקע שמרני מאוד, מישהו הרי חייב לקחת אותה לרופא – אימא שלה או אחות שלה", אמר פייזן סייד, מנכ"ל הערוץ. "התוכנית הזאת נותנת להן את הנוחות של להישאר בעילום שם". סייד טוען כי הערוץ מספק רק תפקיד מייעץ וכי עדיין צריך לבקר רופא אם יש דאגה ממשית לבריאות. בנוסף הערוץ מספק גם עצות לגברים.
"אנחנו חיים בחברה שמרנית ומהססים לדבר על נושאים כאלה עם הרופאים", אומר מחבוב אחמד, מוכר מחשבים ניידים וצופה אדוק של הערוץ. תוכניות אחרות מתמודדות עם נושאים רפואיים כמו פוליו, מחלה שעדיין מתפשטת בפקיסטן עקב ההתנגדות של הטליבאן לחיסונים. אפילו נושאים רגישים כמו הפלות וסרטן השד עולים לדיון בערוץ.
"היו תקופות שלא היה אפשר אפילו לדבר על סרטן השד בגלל שנשים לא רצו לדבר על השדיים שלהן, הן לא רצו לדבר על הגוף שלהן כי הבעל עלול היה להתעצבן", אמרה אנושיי אשרף, המנחה תוכנית בוקר שבה פסיכיאטר, מטיף דת ועובד סוציאלי דנים בהפלות, האסורות על פי חוק בפקיסטן אלא במקרה שבו נשקפת סכנה לחיי האישה.
הדעה של המנהיגים הדתיים תופסת משקל רב בפקיסטן ויכולה להוסיף משמעותית לטענות הרופא. מה לדוגמה עמדת האיסלאם בנוגע להפלות? "אם משהו מזה נעשה בכדי להציל את חיי האם, אז השריעה (החוק האיסלאמי) מתיר הפלות", אמר מטיף הדת.
הציבור נוטה להסכים, אם עשרות השיחות שמתקבלות הן עובדה שניתן להסתמך עליה, אף שהערוצים בפקיסטן ידועים בקמצנותם בנוגע לפרסום נתוני הרייטינג.
ד"ר נאדים אודין סידיקוי בפעולה
צילום: AFP
מומלצים