שתף קטע נבחר

דו"ח מגלה: באיזה בי"ח תמתינו הכי הרבה לניתוח?

כמעט 900 ימים תאלצו להמתין לניתוח לתיקון חור בעור התוף בבית החולים סורוקה - שיאן התורים לניתוחים אלקטיביים - כך עולה מדו"ח של משרד הבריאות. גם בשאר בתי החולים בארץ המצב לא טוב בהרבה, כאשר זמן ההמתנה הקצר ביותר עומד על 210 יום. התוצאה: יותר ויותר חולים שפונים לרפואה הפרטית

193 יום לתיקון חור בעור התוף, 174 יום לתיקון צניחת עפעפיים במבוגרים, 147 יום ליישור מחיצות האף, 130 יום להחלפת מפרק הברך ו-126 יום לניתוח שקדים. דו"ח משרד הבריאות מגלה כמה זמן תמתינו לניתוח בכל בית חולים - ואיפה תצליחו דווקא לקבל תור במהירות.

 

עוד סיפורים חמים - בפייסבוק שלנו

 

חדשות בריאות נוספות:

מחקר ענק: התקפות טרור פוגעות בפוריות

צפו: כך נראה הסיוט של הסרת קעקועים

שיא החוצפה: חולים תועדו גונבים בבי"ח רמב"ם

 

זו בסך הכל הפעם השנייה בה מתפרסם דו"ח הניתוחים האלקטיביים, שחושף מהם זמני ההמתנה לפרוצדורות מתוכננות מראש שאינן דחופות, אלו שההמתנה הממושכת אליהן דוחפת את הציבור לרפואה הפרטית. על פי הדו"ח ההמתנה הארוכה ביותר לניתוח היא בבית החולים סורוקה, שם החולים ייאלצו להמתין 868 יום, יותר משנתיים, לתיקון חור בעור התוף. זמן ההמתנה לניתוח לתיקון צניחת עפעף למבוגרים בבירת הנגב עומד על 812 יום, ההמתנה ליישור מחיצות האף היא 539, ו-518 יום לניתוח הרחבת צינור הדמעות באמצעות בלון.

 

בבית החולים פוריה בטבריה זמן ההמתנה לניתוח שקדים וליישור מחיצות האף הוא 448 יום. החלפת מפרק הקרסול בבית החולים הצפוני תגרור המתנה של 347 יום. ליישור מחיצות האף תהיה המתנה ארוכה גם בבית החולים מאיר, 462 יום. באיכילוב החולים ייאלצו להמתין שנה שלמה כדי לעבור כריתת קונכיות האף, ניתוח אף, יישור מחיצת האף, יישור בוהן או עבור ניתוח פלסטי לאחר ירידה ניכרת במשקל. באיכילוב נחכה גם 273 יום להחלפת מפרק הקרסול, ו-238 יום לתיקון הטייה של עמוד השדרה. חולה שירצה לעבור את הניתוח האחרון בבית החולים רמב"ם בחיפה ייאלץ לחכות 343 ימים.

 

המרכז הרפואי שיבא ברמת גן, בית החולים הגדול בישראל, הראה בדו"ח הקודם זמני המתנה ארוכים באופן חריג. לאחר הפרסום נטען בבית החולים כי חלה טעות בהעברת הנתונים. בדו"ח הנוכחי זמני ההמתנה טובים בהרבה, אך עדיין חולים ייאלצו להמתין 252 יום לניתוח פלסטי לאחר ירידה ניכרת במשקל ו-210 יום לניתוח כריתת קונכיות האף.

 

החולים ייאלצו לחכות שנה לניתוח פלסטי אחרי ירידה במשקל גם בבית החולים וולפסון בחולון, ובבילינסון בפתח תקווה אפילו יותר - 539 יום. שנה היא משך ההמתנה ליישור מחיצות האף בקפלןברחובות או לתיקון צניחת עפעף למבוגרים באסף הרופא שבצריפין. בבית חולים העמק בעפולה ההמתנה לתיקון צניחת עפעף היא 406 יום ובמאיר בכפר סבא ההמתנה לאותו ניתוח היא 371 יום.

 

הסיבה: מחסור בתקציבים ובכוח אדם

בדו"ח מצויין כי חלק מבתי החולים, שבהם זמני ההמתנה היו קצרים יחסית, הסבירו שקופות החולים ממעטות להפנות אליהם חולים. זאת מכיוון שבבתי חולים אחרים הקופות מקבלות הנחות, תופעה שוועדת גרמן לחיזוק מערכת הבריאות הציבורית אמורה לתת לה מענה חלקי על ידי הרחבת אפשרות הבחירה של החולים.

 

לפי הדו"ח ההמתנה הארוכה נגרמת ממגבלת תקנים לרופאים ואחיות, חוסר בתקציבים, אי ניצול של חדרי הניתוח בשעות אחר הצהריים, ומתן קדימות לניתוחים דחופים שעלולים לגרום לביטול או לדחיית ניתוחים לא דחופים.

 

הנתונים נאספו לראשונה במסגרת עבודתה של ועדת גרמן, ולאחריה הוחלט במשרד הבריאות להמשיך לאסוף מידע על זמני ההמתנה ולפרסם לציבור.

אחת מהמלצות הוועדה הייתה להגביל את פעילות הרפואה הפרטית ולחזק במקביל את הציבורית, ובימים אלו מתנהל מאבק נגד ההמלצות.

 

בשבוע שעבר הוגשה עצומה לראש הממשלה בנימין נתניהו עליה חתמו יותר מאלף רופאים ובהם הם טוענים שיישום ההמלצות דווקא יאריכו את התורים הציבוריים. מנגד, במשרד הבריאות מסבירים כי במסגרת יישום מסקנות הוועדה, בתי החולים הציבוריים יקבלו תוספת של מאות מיליוני שקלים על מנת לקצר את התורים.

 

כך או כך, גם במשרד הבריאות יודעים שהמצב הנוכחי הוא זה שמסייע לפיתוח המערכת הפרטית, כאשר חולים בעלי יכולת כספית קובעים ניתוחים דרך הביטוחים המשלימים או הפרטיים, ומקבלים תור תוך זמן קצר בהרבה.

 

"לחבריי הרופאים יש זכות להרוויח ברפואה הפרטית, אבל זאת לצד רפואה ציבורית חזקה שתיתן מענה טוב יותר", אומר מנכ"ל משרד הבריאות פרופ' ארנון אפק על הנתונים הקשים שהתגלו בדו"ח. "זכותם של האזרחים לבחור ברפואה הפרטית אבל לא להידחק אליה בגלל שהתורים ארוכים".

 

"בימים אלה מגבש משרד הבריאות תכנית לאומית לקיצור תורים בבתי החולים הציבוריים", מוסיפה שרת הבריאות יעל גרמן. "פרסום התורים והשקיפות לציבור הם צעד נוסף בדרך לקיצור התורים. ניתן לראות כי אותה פרוצדורה מתבצעת בפערי זמן שונים בבתי חולים שונים. המטרה היא להוסיף משאבים באופן שהמערכת כולה תיתן שירות טוב יותר".

 

"חוק ביטוח בריאות ממלכתי קובע שיש להמתין זמן סביר לניתוח ועד היום לא נקבע מהו זמן סביר", אומר ד"ר יצחק ברלוביץ', מנהל בית החולים וולפסון. "זו ההזדמנות לקבוע מקסימום זמן המתנה לניתוח. כלומר, קופות החולים יצטרכו לדעת לספק ניתוח לחולה בזמן סביר שייקבע, ואם הוא לא יצליח אז החולה יוכל לבחור בית חולים אחר, גם אם הוא לא בהסדר הבחירה.

 

"כשאני הייתי במשרד הבריאות, הצעתי ליישם את הרעיון אבל לא היה לנו כזה מאגר מידע מפורט, ואילו כעת האינפורמציה קיימת וזמינה אפשר לתת שירות טוב יותר לאזרח ולתמרץ את בתי החולים לקצר את זמני ההמתנה. אנחנו, למשל, יכולים לקלוט חולים מבתי חולים אחרים כי יש ניתוחים שזמני ההמתנה אליהם קצרים יחסית, ויש פרוצדורות שאם לא נתייעל אז החולים יברחו לנו, והאזרחים יוכלו לדעת זאת אם ההצעה שלי תתקבל".

 

מבית החולים שניידר נמסר בתגובה: "מרכז שניידר לרפואת ילדים הנו מרכז רפואי המטפל במקרים קשים ומורכבים בילדים המופנים מכל רחבי הארץ.

בשל הביקוש הרב לביצוע ניתוחים על ידי צוות יחידת אף אוזן גרון בשניידר, התור לחלקם ארוך. במרבית המקרים ניתוח לתיקון מחיצות אף הנו בעל דחיפות רפואית נמוכה. לאור פניית ההורים הוצע להם לקבוע תור השבוע למרפאת אף אזן גרון על מנת להעריך מחדש את דחיפות הניתוח.

 

"אנו מצרים על חוסר היכולת להכיל את כלל הפניות המגיעות לבית החולים לטיפול תוך זמן המתנה סביר ועושים ככל שביכולתנו לתת מענה לכל הילדים הפונים".

 




 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
ניתוחים בישראל. חדרי הניתוח ריקיםבשעות אחה"צ
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים