גם זה תקוע: קרב על המיליארדים לביטחון
ראש ועדת החוץ והביטחון וראש תת-הוועדה לתקציב הביטחון חברי הכנסת אלקין ולוין דרשו מלפיד לסגור פער של יותר מ-6 מיליארד שקל בתקציב הביטחון לשנת 2015. לפיד סירב. נתניהו: התוספת הזאת חייבת להתבצע
הקרבות בקואליציה משפיעים גם על תקציב הביטחון. בשבוע שעבר שלחו ראש ועדת חוץ וביטחון, ח"כ זאב אלקין (ליכוד), וראש תת-הוועדה לתקציב הביטחון, ח"כ יריב לוין, מכתב לשר האוצר יאיר לפיד, ובו דרשו לעמוד בהתחייבויות שנתן בעת הדיונים לקראת אישור תקציב הביטחון ל-2015. שר האוצר השיב במכתב משלו ובו הודיע כי הוא מסרב למלא את דרישתם. לפיד טען שהצרכים החברתיים חשובים לא פחות, ולכן ייאלץ תקציב הביטחון לספוג את ההוצאות הנוספות שהאוצר כלל בהצעת התקציב שהגיש לכנסת.
גם ראש הממשלה בנימין נתניהו התייחס לעניין כשאמר בישיבת הממשלה הבוקר (יום א'): "כמובן שביטחון ישראל מותנה בתקציב הביטחון. הוספנו שישה מיליארד שקל לתקציב הביטחון - תוספת שהיא חיונית על מנת למנוע השבתת יחידות חיוניות של צה"ל ולאפשר את פעילותו התקינה. התוספת הזאת חייבת להתבצע הלכה למעשה. היא איננה יכולה להיות מרוקנת מתוכן, איננה יכולה להיות מבוטלת על ידי גריעתה למען מטרות אחרות. זה חייב להיות מיועד לצה"ל ולחיזוקו של צה"ל".
במכתבו כתב שר האוצר לאלקין ולוין: "כידוע לכם, בהצעת התקציב לשנת 2015 התווסף לתקציב הביטחון כחצי מכל הגידול בתקציב המדינה – תוספת של 6 מיליארד שקל מול בסיס תקציב 2014. תוספת זו כוללת את תקצוב כל התחייבויות משרד האוצר בגין החלטות וסיכומים כפי שאף הוצג לממשלה בטרם אישרה את התקציב. זאת, מעבר לתוספת מימון עלויות מבצע צוק איתן של 7 מיליארד שקל נוספים.
"בקשתכם ובקשת שר הביטחון להגדלת תקציב הביטחון, מעבר לתוספות שקיבל במסגרת התקציב לשנת 2015, משמעותה הפחתה בתקציבי המשרדים החברתיים, או לחלופין שינוי המסגרות התקציביות אשר ידרוש העלאת מסים על אזרחי ישראל דווקא בתקופה זו. ברצוני להבהיר כי אין בכוונתי לבצע אף אחת מהפעולות האמורות".
לפיד הבהיר: "תקציב הביטחון הוא בעל חשיבות רבה, אך אל לנו לשכוח כי ישנם נושאים חברתיים וכלכליים, החשובים גם הם לאיתנותה של מדינת ישראל. אין בכוונתי להגדיל את מסגרת תקציב הביטחון שהוגשה לאישור הכנסת לשנת 2015".
ממשרד הביטחון נמסר שאם ייאלץ לספוג עלויות נוספות שהועמסו על תקציבו, למעשה לא תהיה משמעות לתוספת שניתנה להם. עוד הסבירו כי ההוצאות הקבועות שעלו בינתיים וכלולות בתקציב 2015 "יאכלו" למעשה את התקציב כולו.
בתוך כך דווח ב"כלכליסט" הבוקר (א') על חגיגת ההעברות התקציביות שנמשכת בוועדת הכספים, ועל עודפי רזרבות של 1.5 מיליארד שקל מתקציב 2013 אשר "נתגלו" לפתע ויועברו לתקציב 2014. רובן צפויות לעבור לביטחון, שאמור לקבל השבוע עוד 3.6 מיליארד שקל.
שר הביטחון הבהיר כי צה"ל ייאלץ להפסיק את פעילותו השוטפת ב-1 בינואר אם האוצר לא יעמוד בסיכומים לגבי תקציב הביטחון לשנת 2015. שורש המחלוקת הוא דרישת האוצר לכלול בתקציב הביטחון נושאים נוספים, כמו מעבר צה"ל לנגב ועלויות נוספות שלא היו כלולות בתקציב הביטחון מלכתחילה. העלות של אותן תוספות היא הרבה מעבר ל-5.5 מיליארד שקל שהובטחו כתוספת לתקציב הביטחון לשנת 2015, מעבר לתוספת 6 מיליארד שקיבלה מערכת הביטחון לכיסוי הוצאות מערכת "צוק איתן".
המחלוקת בעניין מאיימת למנוע את אישור תקציב הביטחון בוועדת החוץ והביטחון. אם לא יאושר תקציב זה, לא יאושר גם התקציב כולו. ואם לא יאושר התקציב עד מרס 2015 המשמעות האוטומטית היא נפילת הממשלה.
תקציב הביטחון המקורי שהציע האוצר עמד על 51.5 מיליארד שקל, כולל תקציב הסיוע האמריקני. התוספת שאושרה אחרי דיונים ארוכים והתמקחות בין משרד האוצר ומשרד הביטחון עמדה על 5.5 מיליארד שקל. בסך הכול קבע ראש הממשלה כי תקציב הביטחון ל-2015 יהיה 57 מיליארד שקל. אולם בהצעת התקציב שהוגשה לכנסת כלל כאמור האוצר גם הוצאות
נוספות במיליארדים שלטענת מערכת הביטחון עיקרו לחלוטין את התוספת לתקציב.
ראשי ועדת חוץ וביטחון של הכנסת התייצבו כאמור לצד שר הביטחון וגיבו את דרישותיו מהאוצר, באותו מכתב.
כזכור בשנה שעברה נאלץ צה"ל להקפיא אימונים ופעילות של חיל האוויר ושל חלק מכוחות היבשה, ולדברי קצינים בכירים פגעה הקפאה זו בתפקוד צה"ל במערכת "צוק איתן". ח"כ אלקין אמר: "התרגיל שעושה האוצר הוא מכוער ולא ראוי. אם שר האוצר לא יחזור בו מכוונותיו לקיצוץ סמוי בהצעת תקציב הביטחון לשנת 2015, אנחנו בוועדת חוץ וביטחון לא נאשר את תקציב הביטחון. אם לא יאושר תקציב הביטחון, אי-אפשר יהיה לאשר את תקציב המדינה כולו. המשמעויות ברורות לכול".