מחקר: 72% מבני 60 ומעלה - מערבבים אלכוהול ותרופות
המחקר שנערך באירלנד מצביע על כך כי השילוב בין אלכוהול ותרופות בגוף מבוגר עלול לגרום לאי ספיגה של התרופה בגוף, לנזק בכבד, דלקת במערכת העיכול וכמובן פגיעה ביעילות התרופה
על פי מחקר שפורסם ב BMC Geriatrics למעלה ממחצית המבוגרים שותים אלכוהול למרות שהם נוטלים תרופות בעלות סיכון גבוה לתופעות לוואי עם הטיפה המרה.
עוד סיפורים חמים - בפייסבוק שלנו
המחקר שבראשו עמד ד"ר גרייני קאזנס, מרצה בבית הספר לרוקחות במכון למדעי הבריאות RCSI בדבלין אירלנד מצא כי 72% מהמבוגרים מעל גיל שישים המתגוררים באירלנד ומטופלים בתרופות שונות כגון אלה לטיפול בבעיות לב, כלי דם וסוכרת, צרכו אלכוהול במהלך הטיפול התרופתי למרות האזהרות על הסיכונים שבשילוב.
עוד כתבות במדור 60 פלוס:
מתי אפשר להאשים את בעיות הבריאות בגיל?
בני 60+: ירידה של 3 ק"ג בחורף - מסכנת חיים
מהי שבריריות בגיל מבוגר - ואיך תאבחנו בעצמכם
"אנשים מבוגרים רגישים יותר לתופעות לוואי משימוש בו זמני של תרופות מרשם ושתיית אלכוהול" אומר ד"ר קאזנס, "בין השאר בשל שינויים בספיגה בגופם ושינויים בחילוף החומרים של האלכוהול, מדובר בשינויים כתוצאה מהגיל. השילוב בין אלכוהול ותרופות בגוף מתבגר עלול לגרום לאי ספיגה של התרופה בגוף, לנזק בכבד, דלקת במערכת העיכול וכמובן פגיעה ביעילות התרופה עצמה אותה הם נוטלים".
יחד עם זה מדגישים החוקרים במחקר כי קיימות גם סכנות בריאותיות נוספות בשל שתיית אלכוהול בגיל מבוגר, כמו סיכון מוגבר לנפילות, שברים ואפילו מוות.
בארץ אין נתונים ואין התייחסות
בישראל אין נתונים לגבי צריכת האלכוהול בקרב בני השישים ומעלה. מהרשות הלאומית למלחמה בסמים ואלכוהול נמסר כי אין ברשותם נתונים לגבי הגיל המדובר וכי הם חושבים על מחקר שיאסוף נתונים בנושא. גם למשרד הבריאות הישראלי ולמרכז לחקר הזיקנה אין נתונים לגבי היקף התופעה בישראל.
המחקר, שכאמור נעשה באירלנד שם תרבות השתייה שונה מבישראל, לא זכה כלל להתייחסות בקרב קהילת רופאי האוכלוסיה המבוגרת בארץ.
ד"ר דויד נווה שעובד עם בני גיל הזהב כבר למעלה משמונה עשרה שנה, ניהל בעבר את חדר המיון בבית החולים "מאיר" בכפר סבא ומשמש כיום כמנהל הרפואי של מגדלי הים התיכון בנורדיה ובכפר סבא, שם גרים יותר משמונה מאות מבוגרים, אומר שאין מקום להלחץ מהמחקר האירי.
זאת למרות שהנתונים הישראלים, אם היו נבדקים, היו מצביעים על מספרים גבוהים בדומה, אך אין סיבה לדאגה.
"במשך כל השנים בהם אני מטפל באוכלוסיה המבוגרת בישראל לא נתקלתי בבעיה בנושא", אומר ד"ר נווה. "נכון שרובם המוחלט של המבוגרים נוטלים תרופות כאלה ואחרות, ורובם שותים כוסית יין בארוחה, אבל אני לא נתקלתי בתופעה של אלכוהוליזם ולא שמעתי על תופעות לוואי מסוכנות מכוס יין אחת ביום".
לצד דברי ההרגעה הללו בכל עלון תרופתי מצויין בפירוש שאין לשתות יחד עם נטילת תרופה במיוחד לטיפול בבעיות לחץ דם, לב וסוכרת, "זה נכון לכל גיל", עונה ד"ר נווה, "הסכנה האמיתית נמצאת כיום אצל הצעירים ולא אצל המבוגרים. אין כיום הנחיות ספציפיות לאוכלוסיה המבוגרת בנוגע לשילוב של אלכוהול ותרופות לא מצד משרד הבריאות הישראלי ולא מגורם רפואי עולמי אחר".
האם יש בכל זאת תרופות מסוימות שבנטילתם יש לשים לב במיוחד הנוגע לשתיית כוס יין או יותר?
"מבוגרים שנוטלים תרופות הרגעה ו/או תרופות שינה צריכים יותר לשים לב", אומר ד"ר נווה, "במקרים הללו השפעת התרופה עלולה להיות חזקה יותר".