חוק המסתננים המרוכך עבר בממשלה. האם הוא יאושר עד 22 בדצמבר?
אחרי ששני חוקים נפסלו בבג"ץ מנסה הממשלה תיקון נוסף לחוק שמטרתו הפעלת סנקציות נגד מסתננים. כעת יתחיל מירוץ לאשר אותו תוך כ-3 שבועות. התיקון לחוק גרר ביקורת הן מצד ארגוני זכויות אדם והן מצד תושבי דרום ת"א
החוק אושר זמן קצר לאחר מכן גם בוועדת שרים לחקיקה, ומחר הוא ימשיך לקריאה ראשונה במליאה. ביום שלישי יחל מרתון דיונים בוועדת הפנים, שם יוכן לקריאה שנייה ושלישית. ה"דד-ליין" לחוק הוא 22 בדצמבר. אם הוא לא יאושר עד אז – מתקן "חולות" ייסגר.
הצעת החוק מעוררת כבר עתה התנגדות חריפה מצד ארגוני זכויות אדם מחד ותושבים בדרום תל אביב מאידך. שני הצדדים סבורים כי היא לא תעניק מענה לשהיית עשרות אלפי מבקשי מקלט במרכזי הערים.
שר הפנים גלעד ארדן: "אני נחוש לתת מענה לבעיית ההסתננות תוך מתן התייחסות נדרשת לפסיקת בית המשפט העליון בנושא זה".
בחוק המרוכך נקבע עוד כי חובת ההתייצבות לשוהים תעמוד על פעם אחת ביום לעומת שלוש פעמים בחוק שנפסל, וכי מעסיקי זרים יחויבו להפקיד מדי חודש פיקדון על חשבון פיצויי פיטורים עבור העובד. משכר המסתנן יופקד תשלום קבוע לפיקדון, וזה יימסר לו רק בעת יציאתו מהארץ, דבר שנועד לעודד אותו לצאת במועד מישראל.
החוק החדש קובע קנסות מנהליים גבוהים יותר למעסיקי מסתננים שזומנו למתקן וחל עליהם איסור לעבוד, או מסתננים שתוקף רישיון השהייה הזמני שלהם פג. עם כניסתו לתוקף, יישלחו מסתננים חדשים לשלושה חודשים למתקן הכליאה "סהרונים" בנגב (במקום עד שנה), ובהמשך הם יידרשו לשהות 20 חודשים במתקן "חולות", שמוגדר פתוח.
התיקונים נוסחו בצל מחלוקת בין שר הפנים היוצא גדעון סער ליועץ המשפטי לממשלה יהודה וינשטיין. כוונותיהם של שר הפנים החדש גלעד ארדן ויו"ר ועדת הפנים מירי רגב להאריך את פרק הזמן שנקבע לכליאת מסתננים חדשים הובילו גורמים משפטיים בכירים לאיים כי יישום המהלך ימנע מווינשטיין להגן על החוק בבג"ץ.
שר הפנים, גלעד ארדן: "אני נחוש לתת מענה לבעיית ההסתננות הבלתי חוקית. חובתנו להציע פתרונות למצוקתם של תושבי דרום ת"א ולשמור על זהותה היהודית של מדינת ישראל, תוך מתן התייחסות נדרשת לפסיקת בית המשפט העליון בנושא זה".