כבר לא מבוקש: הפושע הנאצי ברונר מת בדמשק
מרכז שמעון ויזנטל קיבל מידע מאדם שעבד בשירותי הביטחון הגרמניים לפיו אלויס ברונר, אחד מפושעי המלחמה המבוקשים ביותר, מת בדמשק. צייד הנאצים, ד"ר אפרים זורוף: "הורדנו אותו מרשימת עשרת המבוקשים שלנו"
האם החיפוש המתסכל אחר הנאצי המבוקש בעולם הגיע לסופו? אלויס ברונר בן 102, פושע המלחמה הנאצי שנחשב במשך שנים למבוקש ביותר, מת ככל הנראה כבר לפני ארבע שנים בדמשק, כך לפי מידע שהגיע למרכז שמעון ויזנטל. ברונר, שנולד ב-1912 באוסטריה, שירת כאחד מעוזריו הראשיים של אדולף אייכמן ופיקד על גירושם של 128,500 יהודים למחנות המוות. במשך שנים הוא נחשב לאחד מפושעי המלחמה הנאצים הבכירים ביותר שלא נתפסו.
על מותו של ברונר נודע למרכז ויזנטל מפי אדם ששירת שנים רבות בשירותי הביטחון הגרמניים בסוריה ובמזרח התיכון. "לא ניתן לוודא את זה בגלל המצב בסוריה, אבל במקרה של ברונר הוא ככל הנראה מת מזקנה, הוא הרי נולד ב-1912", אמר ל-ynet מנכ"ל מרכז ויזנטל וצייד הנאצים, ד"ר אפרים זורוף. "הוא כנראה מת ב-2009 או 2010, לא ידוע התאריך המדויק, אבל ידוע שהוא נקבר בדמשק והורדנו אותו מרשימת עשרת המבוקשים שלנו".
זורוף מסביר כי ברונר פיקד על גירושם למחנות המוות של 47 אלף יהודים מאוסטריה, 44 אלף יהודים מיוון, 23.5 אלף יהודים מצרפת ו-14 אלף יהודים מסלובקיה. "ברונר היה ידוע באכזריותו וברצונו העז להרוג כל יהודי", אמר זורוף, "ב-1985 נתן ראיון, ככל הנראה היחיד אי פעם אחרי המלחמה, לשבועון החדשות הגרמני בונטה. כשנשאל האם יש לו אי אילו חרטות, השיב שהחרטה היחידה שלו היא שלא רצח יותר יהודים".
ברונר נמלט לסוריה וחי שם מאז שנות ה-50. "סוריה היא מדינה שבה מוקירים ומכבדים פושעים נאצים", אמר זורוף, "הוא שימש שם כיועץ למשטר אסד האב, וגם שם הייתה לו נגיעה לנושא היהודים. הוא היה יועץ לענייני טרור וביטחון, אדם אנטישמי מובהק, אכזרי וסאדיסט".
זורוף אומר שהוא חש תסכול מכך שלא הצליחו להעמיד את ברונר לדין. "מבחינתנו נסתם
הגולל על מקרה מאוד מאכזב ומתסכל של אנטישמי מהחשובים ביותר, שסייע ברציחתם של עשרות אלפי יהודים. הוא אמנם הועמד לדין שלא בנוכחותו כמה פעמים, אבל מעולם לא נענש פורמלית והעולם לא דאג לכך שיועמד לדין. אוסטריה וגרמניה לא עשו את המאמץ ההכרחי לדאוג לכך שיוסגר, אם בכלל הייתה אפשרות כזו".
על מאמצי ישראל לפגוע בברונר סיפר זורוף: "לפי השמועה, ישראל שלחה לו שתי מעטפות נפץ בעת שחי בסוריה. פעם אחת הוא איבד עין, ובפעם השנייה איבד שלוש אצבעות. אף אחד לא יודע מי שלח את מעטפות הנפץ, אבל השמועה אומרת שהמוסד היה אחראי לכך, ושהאדם ששלח את המעטפות היה ראש הממשלה לשעבר, יצחק שמיר, בעת שעבד במוסד".
בחודש אוקטובר האחרון העביר זורוף לממשלת גרמניה רשימה של 80 גברים ונשים שהיו חברים ביחידות חיסול נאציות ורצחו יהודים בתקופת השואה. לדבריו, ייתכן שחלק מהם עדיין בחיים. לברונר היו אישה ובת שחיו כל השנים באוסטריה, אך השתיים תמיד טענו שלא ידעו היכן הוא.