"להתאים את מחיר הדירה להכנסה הפנויה"
בכנס על דיור בהישג יד, שערך מרכז הגר לדיור הוגן בת"א, טענו גורמי מקצוע כי היוזמות הממשלתיות להוזלת הדירות אינן מספיקות למעמדות הנמוכים. "הממשלה לא רואה את האדם, רק את המחיר. אם 60% מההכנסה הולכת על דיור, איך ישלמו על חימום וארנונה? עצם זה שיש דירה - זה לא מספיק"
תוכניות ממשלתיות להוזלת הדירות יש - אך לא מעט גורמי מקצוע סבורים שהן לא מספקות. בכנס בנושא דיור בהישג יד, שערך בסוף השבוע מרכז הגר לדיור הוגן באוניברסיטת תל-אביב, טענו המשתתפים כי כל עוד אין קשר בין ההכנסה הפנויה להוצאות הדיור - יוזמות אלה לא יצליחו לסייע למצוקת הנדל"ן. "כדי לממש את הזכות לדיור, צריך להתאים את הדירה להכנסה של משק הבית", טען עו"ד גיל גן מור, ראש תחום דיור באגודה לזכויות האזרח, "היוזמות מדברות על הנחה במחיר ביחס לשוק - אך התפיסה הזו היא של דיור כמוצר בלבד. לא רואים את האדם - רק את המחיר".
- השמאי הממשלתי: מחירי הדירות עלו ב-4%
- הלמ"ס: ירידה של 7.4% בהתחלות הבנייה
- עלייה של כ-7% במכירת דירות חדשות
עו"ד גן מור הוסיף כי לשיטתו, קיימת במדינה בעיה של "אי-צדק חלוקתי". "חלק מהיוזמות הממשלתיות מיועדות לעשירונים 7 עד 9 - וזה ממש לא מייצג את מעמד הביניים שנמצא בעשירונים 3 עד 7", הסביר. "ריקי כהן של שר האוצר, יאיר לפיד, אינה מעמד הביניים - אלה אנשים עם הכנסה נמוכה עד בינונית".
גן מור אף התייחס לדו"ח ועדת אללוף למלחמה בעוני שפורסם באחרונה. "דו"ח אללוף התייחס לאנשים על סף העוני, שאין להם דירה ו-60% מההכנסה שלהם הולכת על דיור, ועדיין הם צריכים גם לחמם את הדירה, לשלם ארנונה ולממן טיפולי שיניים. עצם זה שיש דירה - זה לא מספיק".
אדריכל יואב וינברג, מנהל מרכז הגר, התייחס אף הוא לתוכניות הממשלה לדיור מוזל. "בשנים האחרונות, במיוחד מאז המחאה החברתית ב-2011, המונח דיור בהישג יד או דיור בר-השגה חדר לשיח הציבורי, אך בינתיים עושים מעט", טען וינברג, "בשנה האחרונה הממשלה קיבלה לא מעט החלטות בנושא. אך בצד ההערכה לעצם העיסוק הממשלתי בנושא הדיור, חסרה מדיניות ממשלתית כוללת המגדירה יעדים באופן ברור".
וינברג הסביר כי בעיקר חסרה, לדעתו, הגדרה של קהל היעד לדיור בהישג יד על ידי הממשלה. "מקבלי ההחלטות לא מבינים שקהלי היעד הם מעמד הביניים - בעלי הכנסות בינוניות ומטה - ושעלות הדיור צריכה להיות מותאמת להכנסות של קהל היעד", אמר, "עיקר פעולות הממשלה מכוונות להורדה של מחירי הדיור, וזו מטרה ראויה, אך היא כשלעצמה אינה מבטיחה שגם לאחר ההפחתה - המחירים יהיו בהישג ידו של מעמד הביניים".
"נדל"ן זה לא קסם"
עוד ציין וינברג כי "הממשלה משקיעה מיליארדי שקלים בוויתור על הכנסות ממע"מ או משיווק קרקעות, וחלק ניכר מכספים אלו יסבסד דירות שאותן יוכלו בסופו של דבר לקנות רק העשירונים העליונים".
על כך השיב נציג הממשלה עוזי לוי, מנכ"ל חברת הדיור הממשלתית "דירה להשכיר", כי בשנתיים הקרובות תייצר המדינה כ-2,000 דירות להשכרה ארוכת טווח, שאמורה להקל על מי שידו אינה משגת מלרכוש דירה. עם זאת, הודה כי השפעה על שוק הנדל"ן לא קורית בן לילה. "נדל"ן זה לא קסם - זה לוקח זמן". הוא העריך כי רק בעוד 4-5 שנים מספר הדירות להשכרה יהיה גבוה מספיק, כך שיוכל להשפיע על שוק הדיור.
ח"כ בועז טופורובסקי (יש עתיד) התייחס לסוגיית הרגולציה של דיור בר-השגה ולתוכנית של יו"ר סיעתו, שר האוצר יאיר לפיד, להקים 150 אלף דירות להשכרה בעשור הקרוב. הוא ציין כי לממשלה יש כוונה לתמרץ את השוק הפרטי, כדי לקדם דיור בהישג יד. "הממשלה מעודדת את השוק - לא בונה בעצמה דירות להשכרה", הוא הסביר, "ואחרי 25 שנה ניתן יהיה למכור את הדירות האלה, כאשר גם אלה שמתגוררים בדירות בשכירות מוזלת יוכלו לקנות אותן בהנחה משמעותית".
טופורובסקי אף התמקד בתוכנית "מחיר מטרה" של משרד הבינוי ויוזמת "הסכמי גג" של רשות מקרקעי ישראל. "תוכנית מחיר מטרה תוזיל את הדירות ב-20%", אמר טופורבסקי, "ובהסכמי הגג כבר אושרו כ-100 אלף יחידות דיור. לא היה דבר כזה מעולם". הוא הודה כי קיימת אי-ודאות רבה במערכת הפוליטית, אך הרגיע כשאמר כי "התוכניות הן טובות ויש עליהן הסכמה מקיר לקיר, גם אם יהיו תזוזות במגרש הפוליטי אני בטוח שבעלי התפקידים שיגיעו יאמצו אותן".