מחקר: חגגתם 60? כוס בירה ביום תשפר הזיכרון
מחקר חדש טוען כי כוס אלכוהול ביום משפרת את הזיכרון בקרב בני ה- 60 פלוס. "אני ממליץ למטופלים לשתות כוס משקה בערב", אומר יו"ר עמותת אלצהיימר ישראל, "במיוחד אם הם סובלים מקושי בהירדמות עדיפה כוס יין מכדור שינה"
עם הזדקנות האוכלוסייה הכללית והארכת תוחלת החיים, הולך ועולה מספר הקשישים הסובלים מירידה שכלית, או בשמה המקצועי דמנציה.
עוד סיפורים חמים - בפייסבוק שלנו
ההפרעה מתחילה באיטיות ובמקרים רבים עם פגיעה בזיכרון בלבד, אולם בהמשך הדרך מצטברת פגיעה תפקודית קשה וחלק מהחולים נזקקים לטיפול ממושך במוסדות סיעודיים.
הטיפולים התרופתיים הקיימים כיום הם בעלי השפעה מוגבלת, ולכן נעשים מאמצים רבים למנוע את הופעת הדמנציה, אשר ממדיה הנם כשל מגפה.
עוד כתבות במדור 60 פלוס:
"כדורי שינה מעלים ב-51% הסיכון לאלצהיימר"
מחקר: תרגול יוגה משפר דרמטית את הזיכרון
איזו דיאטה הכי יעילה במניעת מחלות בגיל מבוגר?
לאחרונה פורסם מחקר חדש התומך בנתונים הטוענים כי שתיית אלכוהול מתונה של 1-2 מנות ביום מגינה בפני דמנציה.
המחקר מסתמך על סקר המתקיים מזה שנים רבות בארה"ב. במחקר הנוכחי נבדקו מעל 600 קשישים בגילאי 60 ומעלה, אשר נשאלו לגבי הרגליהם, כולל מזון ושתייה. מתוך המחקר התברר כי שתייה מתונה של אלכוהול, 1-2 מנות ביום, שיפרה את הזיכרון בקרב הנבדקים.
ממצא זה מצטרף לעבודות קודמות רבות אשר הראו כי שכיחות דמנציה מושפעת משתיית אלכוהול. אך בעוד כמות קטנה ומתונה של 1-2 מנות ביום הינה בעלת השפעה מגינה, כמות גדולה יותר מזיקה.
לא רק יין
כפי שיש נתונים התומכים ביין אדום, המכיל חומרים נוגדי חמצון, גם הבירה נחקרה במחקרים רבים שנערכו בקרב אוכלוסיות גדולות ושונות. ואכן נראה כי צריכה מתונה של בירה מפחיתה בכ-20% גם היא את הסיכויים לתמותה ותחלואה ממחלות לב בהשוואה להימנעות משתייה.
הבירה כמשקה אלכוהולי מעלה את רמות הכולסטרול הטוב (HDL) שמגן על כלי דם ולב מפני טרשת עורקים ומפחיתה את קרישיות הדם שעלולה לגרום להתקפי לב ולאירועי מוח.
כמו כן היא מסייעת לעלייה בפעילות נוגדי החמצון בדם שמונעים את חמצון הכולסטרול הרע (LDL) ומפחיתה את דלקתיות כלי הדם.
ברוב המחקרים עולה כי אין הבדל רב בין סוגי המשקאות האלכוהוליים השונים ולמעשה כל משקה אלכוהולי – יין אדום או לבן, בירה או וויסקי, וודקה או ברנדי – כולם בעלי השפעה דומה: כמות קטנה מגינה, כמות גדולה יותר מזיקה. ממחקרים אלה עולה כי הגורם החשוב הנו כנראה האלכוהול עצמו.
מומלץ לזכור כי ישנם גורמים נוספים המסייעים במניעת דמנציה.
כך למשל דיאטה ים תיכונית העשירה בסיבים תזונתיים, דגנים מלאים, שמן זית, חלבון ממוצרים כגון: יוגורט, דגים ועוף ופעילות גופנית ורוחנית.
בעוד שגורמים מסכנים הם עישון, השמנת יתר, לחץ דם גבוה וסוכרת וכן מצבי לחץ (stress).
ממחקרי האלכוהול עולה ההמלצה לצריכה מתונה של 1-2 מנות אלכוהול ביום ואכן, מזה שנים אני ממליץ למבוגרים הנמצאים בטיפולי לשתות כוס משקה בערב.
בייחוד כאשר המטופלים סובלים מנדודי שינה או בקשיי הירדמות עדיפה כוס בירה או יין על כדור שינה.
כותב המאמר הינו פרופסור לנאורולוגיה ופרמקולוגיה מאוניברסיטת תל- אביב ויו"ר המועצה המדעית, עמד"א, עמותת אלצהיימר בישראל.