שתף קטע נבחר

 

מסתמן: 2014 היא השנה החמה ביותר אי פעם

2014 עומדת להיות השנה החמה ביותר מאז תחילת המעקב אחר הטמפרטורה בעולם, כך על פי נתוני מנהל האוקיינוסים והאטמוספרה הלאומי של ארצות הברית. החודש החם ביותר השנה: אוקטובר

10 החודשים הראשונים של שנת 2014 היו החמים ביותר מאז החל המעקב אחר הטמפרטורה העולמית, לפני יותר מ-130 שנים. כך על פי נתונים של מנהל האוקיינוסים והאטמוספרה הלאומי של ארצות הברית (NOAA), העוקב אחר מצב האוקיינוסים והאטמוספרה.

 

כתבות נוספות בערוץ הכלכלה הירוקה

 

הטמפרטורה העולמית הממוצעת עמדה השנה על 0.68 מעלות צלזיוס יותר מהממוצע במאה ה-20, שעמד על 14.1 מעלות צלזיוס - מה שהופך אותה לשנה החמה ביותר מאז החלה האנושות למדוד את הטמפרטורה על פני כדור הארץ.

 

אוקטובר האחרון היה חודש אוקטובר החם ביותר מאז תחילת המעקב, על פי נתוני הארגון. "טמפרטורת השיא באוקטובר נבעה מהתחממות בכל רחבי כדור הארץ הן על פני הקרקע והן על פני האוקיינוסים והיא התחלקה באופן שווה בין ההמיספרה הצפונית והדרומית", כך נכתב בדו"ח של הארגון.

 (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)

מדובר בנתון בעל משמעות רבה, לדברי המטאורולוג דרק ואם דאם. "התחממות השיא לא נרשמת בחלק מסוים של העולם. כלומר, כולנו יחד בסירה הזו", לדבריו. "עד כה השנה, ההתחממות שוברת השיאים נרשמה בכל יבשת ואוקיינוס גדול על פני כדור הארץ. זה משהו שאסור להתעלם ממנו".

 

שינוי של 2 מעלות עשוי להוביל לאסון

הניתוח של NOAA מפרט את הטמפרטורות הגלובליות על פי שתי קטגוריות - קרקעיות וימיות - ואז עושה ממוצע הכולל את שתיהן. נתוני השיא של אוקטובר נרשמו על פני הקרקע והאוקיינוס גם יחד.

הטמפרטורה על פני הקרקע היתה גבוהה בקרוב ל-2 מעלות צלזיוס לעומת הממוצע במאה ה-20 לחודש אוקטובר, שעמד על 9.3 מעלות צלזיוס.

 

המדענים חוזים כבר זמן רב כי שינוי של 2-3 מעלות צלזיוס בלבד בטמפרטורה הממוצעת בעולם עשוי להוביל לאסון עבור כדור הארץ, עם סערות קיצוניות, עלייה של פני הים, שינויים קיצוניים במזג אוויר והתמוססות הקרחונים בקטבים. על פי האמנה הבינלאומית הבלתי-מחייבת שנחתמה בקופנהגן ב-2009, כל עלייה של יותר מ-2 מעלות צלזיוס מוגדרת בתור "מסוכנת".

 

"התחממות השיא מתחילת השנה בולטת במיוחד בצפון ומערב אירופה, חלקים מהמזרח הרחוק של רוסיה, ואזורים גדולים בחלק הצפון-מזרחי ומערבי מסביב לקו המשווה באוקיינוס השקט", כך על פי הדו"ח. "יש לציין גם כי העלייה נרשמה בכל אחת מהיבשות ומעל לכל האוקיינוסים הגדולים".

 

בחלק מהמדינות נרשמה עלייה של יותר מ-2 מעלות צלזיוס לעומת הממוצע במאה ה-20, ביניהן אוסטרליה, צרפת, שווייץ ושבדיה. אחד המקומות בהם נרשמה דווקא ירידה לעומת הממוצע במאה ה-20, הוא אזור התיכון של ארצות הברית, שרשם עונת חורף קרה במיוחד.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים