כיסאות גלגלים "תפסו חניה" בת"א
לקראת יום המודעות הבינלאומי לנגישות ושוויון לאנשים עם מוגבלות, עשרות מקומות חניה אוישו בנכים שמחו על העדר אכיפה נגד נהגים שמחנים בחניות ייעודיות. על הכיסאות נתלו כרזות עם תירוצים: "מוציאה את הילד מהגן"
"אנשים שחונים בחניית נכים ללא סיבה אומרים לי שהם פה 'רק לשנייה', אז אני שואלת בנימוס אם הם רוצים להתחלף איתי למשך אותה שנייה", כך תיארה אוראל גלולה לפיד, 30, שנעזרת בכיסא גלגלים, את התמודדותה היום-יומית עם התופעה. הבוקר (יום ב') הגיעו חברי עמותת "נגישות ישראל", ובהם נכים הנעזרים בכיסאות גלגלים, לרחוב הארבעה בתל אביב ו"חנו" בעשרות מקומות חניה מוסדרים ברחוב. "חייבים להגביר את המודעות", הסבירו.
לקראת יום המודעות הבינלאומי לנגישות ושוויון לאנשים עם מוגבלות (שיחול ביום רביעי) הסביר יובל וגנר, יו"ר העמותה, כי פעילותה בתל אביב נעשתה בשיתוף העירייה וייצגה "חלק קריטי בנושא הנגישות". לדבריו, "זו בעיה מהותית שאנו נתקלים בה יום-יום. בישראל יש תופעה מכוערת של עברייני חניות נכים. הם משתמשים בתירוצים, והבוקר הראינו להם שכל התירוצים כבר תפוסים".
גלולה לפיד, היועצת המשפטית של העמותה, הוסיפה כי "כשתופסים לך את חניית הנכים זו תחושה נוראה ומתסכלת. אני בעצמי משאירה אותה לפעמים פנויה לנכים אחרים, ועוד יש כאלו שאינם נכים ומשתמשים בתו של בן משפחה".
על פי נתוני נציבות שוויון זכויות לאנשים עם מוגבלות, כ-1.6 מיליון בני אדם עם מוגבלות חיים בישראל - כחמישית מהאוכלוסייה. רובם (1.35 מיליון) הם בני 18 ומעלה, כ-535 אלף עם מוגבלות חמורה וכ-810 אלף עם מוגבלות מתונה.
במהלך השנה עלה מספר התלונות לנציבות על העדר נגישות (1,300 תלונות לעומת 1,064 אשתקד). לבד מפניות בנושא
זה, טופלו ב-2013 מאות פניות בנוגע לחוק השוויון ובהן אפליה, תעסוקה ומתן מידע. הנתונים נערכו על ידי "מכון ברוקדייל", על בסיס הסקר החברתי של הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה לשנת 2013.
"לאורך השנים לא חל שיפור מהותי בפערים. אנשים עם מוגבלות ניצבים בפני חסמים רבים המונעים את השתלבותם בחברה ומקשים עליהם למצות את עצמם", אמר אחיה קמארה, נציב שוויון זכויות לאנשים עם מוגבלות. "החסמים הם בחלקם בתחום הנגישות ואחרים נובעים מדעות קדומות ומסטיגמות. אנו פועלים להסרת אותם חסמים, כדי שהחברה הישראלית תהיה נגישה, מקבלת וסובלנית יותר".