שתף קטע נבחר
 

כך הריבית משפיעה על ההשקעה שלכם

האם הריבית בעולם תישאר ברמתה הנמוכה אן תעלה בקרוב? זו שאלה שמעסיקה מאוד על המשקיעים. הנה כל הסיבות לאפשרות שהריבית תישאר נמוכה, מה שעשוי לגרום למשקיעים להעדיף את האג"ח הממשלתיות ארוכות הטווח

השאלה המרכזית שעומדת כיום בפני המשקיעים בעולם היא האם סביבת הריביות הנוכחית צפויה להישאר נמוכה מאוד בשנים הקרובות, או שהתשואות על פני העקומים השונים צפויות לעלות? שאלה זו מרכזית כיוון שהתשובה עליה גוזרת הקצאה שונה של אפיקי השקעה בתיק.

 

לכתבות נוספות בנושא:

 

>> גם אתם יכולים להשקיע בקלות - הערוץ שלכם לעולם שוק ההון

 

המעריכים שסביבת הריביות הנוכחית תישאר לתקופה ארוכה – סביר שיעדיפו להחזיק נתח גדול מהתיק באג"ח ממשלתי ארוך, ומאידך לתת הקצאה מינימלית לאפיק המנייתי. אלו המעריכים שסביבת הריביות תעלה, יעדיפו להחזיק נזילות גבוהה תוך נטילת סיכון באמצעות אחזקה במניות.

 

תישאר נמוכה או תעלה?

הסיבות העיקריות שתומכות בסביבת ריביות עולמית נמוכה לאורך זמן כוללות: 1. שינויים טכנולוגיים מהירים וירידה בקצב גידול האוכלוסייה, שמביאים לירידה בביקוש לעובדים ולכן לציפיות לקצבי צמיחה נמוכים. 2. סביבת אינפלציה עולמית נמוכה יחסית שמושפעת מצמיחה נמוכה, תחרות מחירים גוברת (אינטרנט, גלובליזציה), ומחירים נמוכים של חומרי גלם. 3. שיעורי מינוף גבוהים במרבית הארצות המפותחות (סך האשראי כאחוז מהתוצר) שבטווח הארוך מתואמים עם קצבי צמיחה נמוכים. 4. העובדה שהכלכלה העולמית והשווקים הפיננסיים "התרגלו" לרמת נזילות גבוהה מאוד, מה שיקשה על קובעי המדיניות להעלות ריבית בלי לגרום לזעזועים וירתיע אותם מכך.

 (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

 

מצד שני, הסיבות שתומכות בעליית ריביות: 1. רמת הריביות הנוכחית אינה תואמת לכלכלה גלובלית שנמצאת בקצבי צמיחה חיוביים (אם כי מתונים) אלא לכלכלה במיתון, ובנוסף קיים צפי לשיפור בצמיחה העולמית בשנים הקרובות. 2. סביבת האינפלציה העולמית תעלה, כתוצאה מהגידול בהיצע הכסף, לכשיסתיים תהליך הקטנת המינוף של הבנקים ומשקי הבית.

 

הסיבה השלישית שתומכת בעליית הריבית, היא מצרפי האשראי הפרטי באירופה (עצירה בירידה) וארה"ב (גידול) שכבר מלמדים על אפשרות לשינוי מגמה. עוד סיבה, עליות חדות במחירי הנכסים מעלות את הסיכון להיווצרות בועות מחירים – מצב שקובעי המדיניות הכלכלית מעוניינים להימנע ממנו, כמו גם התגברות סימני השאלה לגבי האפקטיביות של המדיניות המוניטארית המרחיבה על הצמיחה והשפעתה על העלייה באי השוויון.

 

"כרגע - סיכוי נמוך לעליית תשואות"

נקודה נוספת שכדאי לזכור היא שבניגוד למטבעות כמו הדולר, האירו, והין היפני, השקל הישראלי אינו מהווה מטבע מרכזי בכלכלה העולמית ואינו מהווה מקלט למדינות לווין במצבים בהם החשש בשווקים גובר. ישראל היא מדינה קטנה ופתוחה לתנועות הון, ולכן הרעה נוספת במצב הכלכלי, אם תתממש, עלולה להביא לעליית תשואות על פני העקומים הממשלתיים המקומיים, אם היא תלווה בעלייה משמעותית בביקושים המקומיים למט"ח (אך ההסתברות לתרחיש כזה כרגע היא נמוכה).

 

כפי שניתן לראות, ישנן סיבות טובות להערכות השונות בשני המחנות, ורק בעוד מספר שנים ניתן יהיה להכריע מי בדיעבד צדק. אנו ממשיכים להעריך שבטווח הזמן הבינוני, התשואות יעלו. יחד עם זאת, בטווח הזמן המיידי הסיכון לעליית תשואות מהירה, הוא נמוך, כאשר הערכה זו נסמכת על תחזית אינפלציה נמוכה בחודשים הקרובים, ועל תוואי ריבית בנק ישראל הצפוי, שאינו כולל העלאת ריבית בחודשים אלו.

 

נכתב ע"י מחלקת המחקר המחקר במערך הייעוץ בהשקעות של לאומי

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים