שתף קטע נבחר

 

סופית: גן לאומי במקום כפר נופש בפלמחים

לאחר שנים של מאבקים - הוועדה המחוזית מרכז החליטה להפוך באופן סופי את האזור שבו תוכנן כפר הנופש לגן לאומי. המשרד להגנת הסביבה: "תקדים לפיו טובת הכלל חשובה יותר מאינטרס צר כזה או אחר"

הקרב האחרון על עתידו של חוף פלמחים הסתיים בניצחון לגופי שמירת הסביבה וכל מי שחפץ להשאיר את החוף טבעי ופתוח: הוועדה המחוזית לתכנון ולבנייה במחוז מרכז ביטלה היום (ב') באופן סופי את תוכנית כפר הנופש בפלמחים ואישרה להפקדה תוכנית שתכיר בכל האזור כגן לאומי, שישתרע על שטח של 70 דונם.

 

כתבות נוספות בנושא חוף פלמחים:

 

ההחלטה התקבלה כ-4 שנים לאחר שהממשלה קבעה כי יש לדון מחדש בתוכנית והחזירה אותה למוסדות התכנון. על פי החלטת הוועדה, הפקדת התוכנית תעשה לאחר דיון במועצה הארצית ובנוסף יינתן פיצוי ליזמים כתנאי למתן תוקף לתכנית.

התוכנית שאושרה למקום גובשה על ידי רשות הטבע והגנים וצפויה להשאיר את השטח נגיש לציבור, כולל מגרש חניה פתוח ללא תשלום וגישה חופשית אל חוף הים. ברשות גם בירכו על ההחלטה. "מדובר בהחלטה תקדימית אשר לראשונה גברה תוכנית שימור על תוכנית פיתוח של כפר נופש באזור המרכז", נמסר.

 

גם בארגוני הסביבה ובמשרד להגנת הסביבה שתמכו בהשארת החוף פתוח לציבור, בירכו על ההחלטה. מהמשרד להגנת הסביבה נמסר כי מדובר ב"החלטה ההיסטורית המהווה תקדים לפיו טובת הכלל חשובה יותר מאינטרס צר כזה או אחר. חוף הים שייך לכלל הציבור לכן כל הציבור זכאי ליהנות ממנו".  

 

מהחברה להגנת הטבע נמסר כי "אנו מברכים את הוועדה, על שקיבלה החלטה לטובת הציבור ולמען הטבע. האינטרס הציבורי הוא חד משמעי וברור - גן לאומי ולא כפר נופש".

 

עו"ד עמית ברכה, מנכ"ל 'אדם טבע ודין', מסר כי "אחרי שנים של סחבת, חברי הוועדה המחוזית העמידו היום לנגד עיניהם את האינטרס הציבורי וקיבלו את ההחלטה החשובה והמתבקשת להשאיר את חוף פלמחים פתוח לציבור הרחב. הצלחת המאבק על חוף פלמחים, בדיוק כמו הניצחון האדיר במאבק בפצלי השמן מוכיחה שמעורבות ציבורית ונחישות יכולים לשנות החלטות גרועות ולהבטיח הגנה לסביבה עבורנו ועבור הדורות הבאים". 

 (צילום: זיו ריינשטיין) (צילום: זיו ריינשטיין)
(צילום: זיו ריינשטיין)
 

 

שר הפנים גלעד ארדן, שתמך בביטול כפר הנופש בתפקידו הקודם כשר להגנת הסביבה והביא להחלטת הממשלה שאפשרה זאת ב-2010, בירך על החלטת הוועדה המחוזית. "הפקדת התכנית להקמת גן לאומי בפלמחים הגיעה לאחר מאבק ארוך, קשה וממושך אותו הובלתי עוד כשר להגנת הסביבה. לשמחתי, המאבק הזה הצליח ורצועת החוף הייחודית בפלמחים תשאר פתוחה לרווחת הציבור כולו".

 

רקע

הקרב על גורלו של חוף פלמחים החל בשנת 2008 - אז גילו תושבי המקום בוקר אחד טרקטורים וגדרות על שפת המים. אלו התגלו כתוכנית להקמת פרויקט תיירותי הכולל 350 יחידות נופש, ממש על קו המים של החוף היחיד ללא עורף בנוי במרכז הארץ. השטח עצמו נמכר על ידי המינהל ליזמים בשנת 2004, במחיר של 8 מיליון שקלים בלבד ובטרם נכנס לתוקף חוק האוסר בנייה קרוב לקו המים.

 

גילוי זה הביא את קבוצת הפעילים לתקוע יתד בחוף ולהתחיל במאבק מתמשך, אליו הצטרפו ארגוני סביבה וחברי כנסת. המתנגדים להקמת כפר הנופש טענו כי מדובר ברצועת חוף טבעית, רגישה וייחודית, מאחרונות שנותרו באזור המרכז בסמוך לים ומוקפת בשטחים פתוחים שרובם מוגדרים כ"גן לאומי" ועם מגוון של ערכי טבע.

 (צילום: זיו ריינשטיין) (צילום: זיו ריינשטיין)
(צילום: זיו ריינשטיין)

ב-2009 בדק מבקר המדינה את הליכי שיווק הקרקע ופרסם דו"ח שפירט שורה של ליקויים חמורים הקשורים לאישור התוכנית. גם השר להגנת הסביבה דאז, גלעד ארדן, נרתם למאבק וקידם החלטת הממשלה, שקבעה כי יש לבחון מחדש את התכנית ולשקול את ביטולה נוכח הזמן הרב שחלף מאישורה והשינויים שחלו בחוק החופים.

 

בנובמבר 2010 הורתה הוועדה המחוזית לרשות הטבע והגנים, לבחון אפשרות להעביר את כפר הנופש למקום פחות פוגעני באותו אזור, ובמקביל לקדם תכנית חדשה שתהפוך את השטח לגן לאומי פתוח. בדצמבר שעבר, חזרה התוכנית לשולחן הדיונים של הוועדה, זאת לאחר שהתוכנית להפיכת החוף לגן לאומי לא הושלמה.

 

בינתיים, היזמים הגישו עתירה נוספת בדרישה לאפשר להם להתחיל בבנייה על החוף, אולם בינואר השנה דחה שופט בית המשפט המחוזי יעקב שיינמן את העתירה והחזיר את הדיון לוועדה המחוזית מרכז. זו החליטה היום כאמור, לבטל את ייעוד המקום לכפר הנופש ואישרה הקמת גן לאומי.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אייל מטרני
חוף פלמחים
צילום: אייל מטרני
מומלצים