שתף קטע נבחר

 
צילום: אלכס קולומויסקי

לקראת פיזור הכנסת: 24 שעות קריטיות

למרות פיצוץ פגישת נתניהו-לפיד, עדיין לא ברור אם תהיה תמיכה בחוק לפיזור הכנסת - והשיחות בקואליציה נמשכות גם בדקה ה-90. על היממה הגורלית של ממשלת נתניהו

24 שעות גורליות: אחרי פיצוץ הפגישה בין ראש הממשלה בנימין נתניהו לשר האוצר יאיר לפיד, וההערכה שישראל הולכת לבחירות, ממתינה לממשלת נתניהו הנוכחית עוד יממה קריטית. על שולחן הכנסת מונחות שתי הצעות לפיזור הכנסת שעשויות לעלות להצבעה מחר (יום ד'), אולם באופוזיציה ממתינים עם העלאתן לסדר היום עד אשר יתברר אם ניתן לגייס להן רוב ותמיכה גם מקרב סיעות הקואליציה.

 

לאחר שבועות של נתק, נפגש אמש ראש הממשלה בנימין נתניהו בלשכתו בירושלים עם שר האוצר יאיר לפיד. דקות ספורות לאחר סיום הפגישה פרסמה לשכת נתניהו את דרישותיו מלפיד, ובהן הקפאת חוק מע"מ אפס. הדרישות נענו בסירוב פומבי, והפגישה הסתיימה למעשה בפיצוץ, שמשמעותו פשוטה: המשבר בקואליציה לא צפוי להיפתר, וישראל הולכת בקרוב לבחירות.

 

 

אמש קראו יושבי ראש מפלגות האופוזיציה לקיים הידברות ולהגיע מיידית לסיכום על תאריך, אולם בסביבתו של נתניהו אמרו כי עדיין לא ברור אם כבר מחר תהיה תמיכה בחוק לפיזור הכנסת. יחד עם זאת, גם אם תעלה ההצעה למליאה בקריאה טרומית, עוד ימתין לה תהליך פרלמנטרי נוסף שבמסגרתו תועבר ההצעה לוועדות הכנסת לצורך סיכום על התאריך ובהמשך תעבור את הקריאה הראשונה, השנייה והשלישית.

 

תהליך זה עשוי להימשך בין שבוע לשבועיים, תלוי במידת הרצון של חברי הקואליציה לפזר את הכנסת באופן מיידי. באופוזיציה ינסו לאתגר את הממשלה ולדחוף לבחירות כמה שיותר מהר, אולם ייתכן שבקואליציה עוד יימשכו השיחות והמגעים במהלך היום, על מנת לנסות ולמצוא בדקה ה-90 פתרון שימנע בחירות. אם אכן החוק לפיזור הכנסת יעבור, יתקיימו הבחירות 90 יום לאחר אישורו - אלא אם יש הסכמה רחבה על תאריך מאוחר יותר.

 

תרחיש נוסף שעשוי להוביל לסיום דרכה של הממשלה הנוכחית הוא כזה שבו ראש הממשלה פונה לנשיא המדינה ומודיע לו שאינו יכול למשול עוד ומבקש לפזר את הכנסת תוך 21 יום לפי החוק. מדובר באפשרות סבירה פחות ולא ריאלית כי במצב שבו נתניהו יפנה לנשיא ראובן ריבלין הוא למעשה מסתכן בכך שמועמד אחר יפנה לנשיא וירכיב ממשלה. כך לדוגמה, מצב שבו יו"ר האופוזיציה יצחק (בוז'י) הרצוג ינסה להקים ממשלה, כפי שקרה באחרונה, עשוי להתממש ותימנע למעשה מערכת בחירות.

 

האופציה האחרונה היא הפלת הממשלה בהצבעת אי אמון. הצבעות כאלה מוגשות בכנסות האחרונות מדי שבוע ביום שני. אם הצעת האי אמון עוברת, הכנסת למעשה עשויה להתפזר. גם במצב זה, כמו באופציה הקודמת, עשוי ראש הממשלה למצוא עצמו עם מועמד חלופי לראשות ממשלה ולכן אם אכן פניה של המערכת לבחירות ינסה נתניהו להגיע אליהן באמצעות חוק לפיזור הכנסת ותוך תיאומים והסכמות על התאריך.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AFP
ראש הממשלה נתניהו
צילום: AFP
מומלצים