תושבי ערד נגד הכרייה: "החיים שלנו על הכף"
מאות תושבי ערד הפגינו הבוקר מחוץ לישיבת הוועדה הארצית לתכנון במחאה על תכנית חציבת הפוספט בשדה בריר. "משרדי הממשלה התגייסו לשרת את ההון על חשבון הבריאות והחיים שלנו", אומרים בעמותת "רוצים לחיות בלי מכרות". אנשי חברת רותם אמפרט: הנזק הבריאותי מהחציבה כמעט לא קיים
מאות תושבי ערד הפגינו הבוקר (ג') בירושלים, במחאה על התכנית לכריית פוספט בשדה בריר, מרחק כ-4 ק"מ בלבד מהעיר. ההפגנה התקיימה בזמן דיון בוועדה הארצית לתכנון בנושא מדיניות כרייה וחציבה של מינרלים תעשייתיים בהקשר לתכנית הכרייה של חברת רותם אמפרט, חברה בת של קבוצת כימיקלים לישראל (כיל) שבבעלות האחים עופר. הדיון הסתיים ללא החלטות בנושא.
כתבות נוספות בנושא בערוץ הכלכלה הירוקה :
חוות דעת: ניתן לכרות בשלבים בשדה בריר
כי"ל דשנים: בלי שדה בריר נפסיק פעילותנו בארץ
ראש עיריית ב"ש: "לאשר כרייה בשדה בריר"
שרת הבריאות נגד כריית פוספטים ליד ערד
"החיים שלנו על הכף, ולכן כל החלטה שמאשרת את המסמך הינה החלטה חסרת אחריות שתגרום להרג חפים מפשע ונובעת מלחצים של הון על מקבלי ההחלטות", הוסיפה.
בדיון השתתפו גם תושבי העיר ערד. "אני מרגיש ששימנו את המערכת", אמר דוד לוי, תושב העיר. "אנחנו בעלי תושייה, אבל מודעים לכך שיש לחצי הון שלטון להקמת המכרה".
התאחדות הסטודנטים: נזק בלתי הפיך לערד
"נניח שיש לכם אסיר שמבקש חנינה. פסיכולוג אחד אומר שאם ישתחרר ירצח כל שנה 7 אנשים, פסיכולוג שני אומר שהאסיר יכול להיות בסדר, ושלישי אומר שיכול להיות שכל חמש שש שנים הוא ירצח מישהו. הייתם נותנים לו חנינה?", הוסיף תושב העיר, אורן עמית. "אתם הולכים לשחרר את הרוצח הזה".
גם התאחדות הסטודנטים וארגון "מגמה ירוקה" התייצבו לצד התושבים. במכתב התנגדות שכתבו לשר הפנים ח"כ גלעד ארדן, טענו כי מפקירים את תושבי ערד. "הארגון מתנגד למהלך זה ופועל למנוע את הקמת המכרה אשר יגרום לנזק בלתי הפיך לעיר ערד, לתושביה ולסביבתה", נכתב.
מנגד, אנשי חברת רותם אמפרט טוענים כי באם תתבצע כריה בשדה בריר, יינקטו אמצעי בטיחות כך שבריאותם של התושבים לא ייפגע. המתנגדים לכריה חוששים כי הרוח תישא את האבק שיעלה מהמכרה לכיוון העיר, אך בחברה מסבירים כי קיימים אמצעים, דוגמת תותחי מים שירטיבו את השטח, שלא ייתנו לאבק להתרומם.
בנוסף מציגים בחברה מנגד חוות דעת של מומחים, לפיה הנזק הבריאותי כמעט ולא קיים. חברת כיל מאיימת כי באם לא יותר לה לכרות במקום, תיאלץ לסגור את חברת רותם אמפרט ואלפים עלולים לאבד את מקום עבודתם.
"מתבצע פה מחטף שמשמעותו הפקרת תושבי הדרום", אמרה בתגובה לדיון היום, ח"כ תמר זנדברג. "מהרגע שהמשרד להגנת הסביבה עבר לידיו של נתניהו המשרד שינה את עמדתו, וכעת תומך בכריית פוספטים בניגוד לעמדתו הקודמת. מדובר פה בהפקרת בריאות התושבים עבור בצע כסף וקשרי הון שלטון. ערד נמצאת במשבר והפוטנציאל להציל אותה נמצא בפיתוח תיירות בהתבסס על האוויר הנקי והטבע הפראי, אך התוכנית הנוכחית תחרב את האופק הזה".