שתף קטע נבחר

"מגיעה לי חקירה נקייה וטהורה"

עו"ד רועי בר, שנחשד בשוחד ובמרמה, משוכנע שתפרו לו תיק. בראיון מקיף ראשון ל"ידיעות אחרונות" הוא מגולל סיפור על קשרים אפלים בין עו"ד רונאל פישר לקצין משטרה בכיר, ואומר: "אני מרגיש כמו אזרח שנקלע לקרב בין ארגוני פשע". פרקליטו של הקצין: "החקירה נסמכת על ראיות כבדות משקל"

שעת לילה מאוחרת בבית המעצר אבו כביר. שוטר מיחידה מובחרת ועציר דופקים על דלת הברזל הכבדה. סוהרי שב"ס לא פותחים, והם ממשיכים לנסות. השוטר כבר מת ללכת הביתה, גם העציר היה שמח לחזור לביתו בסביון, אבל כמו בעולם הפוך מתחנן להיכנס לתא המעצר. "מתברר שהם סגרו את הדלת מבפנים. הרגשתי כמו בסרט של לואי דה פינס‭,"‬ מספר העציר, עו"ד רועי בר. עולם הפוך, לפחות מנקודת מבטו של בר - בן 53, נשוי ואב לשני ילדים - הוא מוטיב שחוזר בסיפור שלו, הנחשף ב"ידיעות אחרונות" לראשונה במלואו. בר, שהיה יועץ משפטי בנושאי בנייה לעיריות ראשון לציון ורחובות, נעצר בפברואר בקול תרועה רמה. הוא חשוד בשוחד, במרמה והפרת אמונים ובהלבנת הון. איתו נעצרו גם יזמי נדל"ן וקבלנים ידועים, שבצעד מעורר מחלוקת הובלו לבית המשפט כבולים באזיקים.

 

על פניו זה עוד סיפור עגום אך שגרתי על שחיתות ברשויות המקומיות. אבל בר לא רק מכחיש את החשדות, אלא גם מגולל גרסה שכמו נלקחה מסרט מאפיה, על תיק שתפרו לו פרקליט צמרת ורב-פקד ביחידת העילית של המשטרה להב ‭.433‬ אם גרסתו תתברר כנכונה, ישראל עושה צעד ענק בדרך להיות סיציליה של המזרח התיכון. בגרסה של בר שתי דמויות ראשיות. כוכב מספר 1 הוא עו"ד רונאל פישר, שנעצר ביולי האחרון לעיני המצלמות בזמן שיצא מבית קפה באשדוד ובאמתחתו מזוודה ובה 150 אלף דולר. את הכסף העביר לו דקות קודם יו"ר ועד נמל אשדוד, אלון חסן, תמורת הבטחתו של פישר לסגור חקירה שהתנהלה נגדו בלהב. פישר חשוד בתיווך לשוחד.

 

עו"ד רועי בר (צילום: יובל חן, "ידיעות אחרונות") (צילום: יובל חן,
עו"ד רועי בר(צילום: יובל חן, "ידיעות אחרונות")

 

הכוכב השני הוא רפ"ק ‭,'מ‬ בכיר בלהב שהיה מעורב בחקירות של חסן ושל בר, אבל גם חבר קרוב של פישר. השניים אף היו יחד בסיור טעימות וויסקי בסקוטלנד. מ' חשוד שהדליף לפישר מידע מסווג מחקירות ונחקר באזהרה במח"ש ביולי. בר טוען ששני החברים "בישלו" את מעצרו. "מגיעה לי חקירה נקייה וטהורה", הוא אומר.

 

דפיקה בדלת ‭6–ב‬ בבוקר

חודשים ארוכים ניסו במשטרה למנוע מבר להתראיין. "הוא עלול לשבש משפט‭,"‬ טען נציג המשטרה. מנגד טען עורך דינו של בר, פרופ' דוד ליבאי, כי "המשטרה מנסה למנוע פרסומים שיביכו אותה. יש פה שוטר מושחת שהיה מעורב בחקירה‭."‬ לפני חודש דחה בית המשפט את טענות המשטרה, וכך התאפשר הראיון.

 

"הכול התחיל מדפיקה בדלת ב-6 בבוקר", מספר בר. "חמישה או שישה שוטרים הקיפו את הבית שלי, ואז נכנסו ועשו סיור בכל הבית. אמרו לי מה החשדות הכלליים אבל לא הסבירו מה הסיפור. ברבע ‭7-ל‬ הילדים קמו, וכדי לא להפחיד אותם אמרתי שאלה טכנאים. השוטרים שיתפו פעולה, הפסיקו את החיפוש, והמשיכו אחרי שהילדים הלכו. אחר כך באו שתי משאיות וגררו את המכוניות שלנו, ואחר כך לקחו אותי לחקירה. לא הבנתי מאיפה זה בא לי‭."‬

 

איך מרגיש אדם שאף פעם לא היה חשוד בכלום, ומוצא את עצמו במעצר?

"ביום הראשון לקחו אותי לשיחה עם עובדת סוציאלית, שבה היא שואלת איך אתה מרגיש, ואם יש לך מחשבות על התאבדות. אמרתי לה שאני לא רוצה להתאבד, אבל אני מודאג. היא שאלה ממה, ואמרתי שיש לי אחריות על משרד עורכי דין עם 50 עובדים שצריכים לשלם משכנתה. היא צחקה ואמרה שאם אלה הדאגות שלי, כנראה המצב בסדר‭."‬

 

הרגשת שהחוקרים שולטים בחומר?

"תרשה לי לא לענות על זה. ענייני תכנון ובנייה הם מסובכים מאוד. אני כן יכול לספר על אשתי, שהם לקחו לחקירה ואמרו לה 'את חשודה בתיווך לשוחד'. היא שאלה 'למי תיווכתי' והם אמרו 'לאחיך רוני יצחקי'. היא ענתה 'תעשו גוגל ותראו שאנחנו לא מדברים כבר ארבע שנים. יש בינינו סכסוך כלכלי שבו אני טוענת שרוני רימה אותי'. הם יצאו, בדקו, הבינו שהיא צודקת, ובסוף היום שחררו אותה".

 

ישנת באבו כביר כמה לילות. איך הסתדרת?

"יש לי תכונה, שתמיד כשקורה משהו מלחיץ, אני מסתכל על המצב מבחוץ ומנתח אותו בקור רוח. נכנסתי למעצר ושאלתי את מי שאחראית שם על 'שרשרת החיול', אם אדם נורמטיבי כמוני יכול לבחור עם מי לשבת בתא או שזה אקראי. היא אמרה לי שבמעצר כזה אין שום בחירה, וזה יכול להיות עם אנסים ואפילו רוצחים. אמרתי להם שיש לי בעיה. אני יכול למות בשינה אם אין לי מסיכת חמצן. אני חייב תקע. אני רוצה בידוד. שמו אותי בחדר עם מיטה מבטון ועליה מזרן. לא חוויה מרנינה. בערב מכניסים לך צלחת עם שתי פרוסות לחם יבשות וגרגירי חומוס שנראה שמישהו כבר אכל, אבל מי שעבר טירונות קרבית עבר חוויות קשות יותר".

 

בזמן המעצר הוא נזכר באירוע שקרה כמה חודשים קודם לכן, ואז לא ייחס לו חשיבות רבה: "הגעתי למסיבה של חבר קרוב שאמר לי 'אני חייב לדבר איתך על משהו'. שאלתי 'על מה מדובר?' והוא אמר 'תגיד, יש לך איזה קשר לעורך דין רונאל פישר?' אמרתי שמעולם לא פגשתי אותו, אז הוא אומר לי 'תראה, אני לקוח שלו. הייתי אצלו בבית והוא אומר שיש בדיקה נגדך ביחידה 433 והוא יכול לעזור'. אמרתי לו 'תשמע, לא עשיתי שום דבר שהוא לא בסדר. אין לי מושג על מה מדובר'".

 

היום היית מתנהג אחרת?

"אם הייתי יודע אז מה שאני יודע על התמנון הזה פישר, הייתי מתייחס לזה אחרת. הייתי הולך לפחות לפגוש אותו".

 

ידעת איזה סכום פישר דורש ממך?

"לא ייחסתי לזה חשיבות. כשנפתחה החקירה החבר סיפר לי שרונאל דרש שני מיליון שקל, ופחד להגיד לי את הסכום כדי שלא אחשוד שהוא מעורב בסחיטה. הוא סיפר לי שאחרי זה הוא הלך לרונאל הביתה ושאל אותו 'מה אתה רוצה מרועי, רונאל', אחרי איזה חצי בקבוק וויסקי, אמר לו 'אני רוצה את הכסף מהבן זונה'".

 

בדיעבד היית משלם סכום כזה?

"מאלון חסן הוא ביקש 150 אלף דולר, וממני שני מיליון. הוא אמר לחבר שלי שאני עשיר ויש לי הרבה כסף. אם הוא היה מבקש ממני 150 אלף אולי היה על מה לדבר, היינו עושים מו"מ... הכול כמובן בצחוק, בחיים לא הייתי משלם לו".

 

איך הגבת כששמעת ביולי שרפ"ק מ' חשוד בהדלפת מידע לפישר?

"אני מאמין שזה האיש שעמד מאחורי הבקשה לצו שאסר עליי להתראיין," הוא כועס. "מ' גם קבע פגישה עם ראש עיריית ראשון לציון דב צור בעניין ההשעיה שלי מהעבודה. היא בוטלה רק אחרי שצור הרים טלפון למשנה ליועמ"ש ארז קמיניץ, וקמיניץ הבהיר למ' שהנושא אינו בסמכות המשטרה. והכי חשוב, מ' הוא חלק מהחקירה שלי. אני מרגיש כמו אזרח שנקלע לקרב בין ארגוני פשע וחטף יריות בכל הגוף. צריך לבדוק אם החקירה נגדי לא נובעת ממניעים פסולים. אני מצפה שמישהו יהיה מספיק אמיץ לבוא ולהגיד 'פישלנו'". לתחושות של בר נוספה חשיפת התוכנית "עובדה", שבה סיפר לקוח של פישר בשם יהושוע לובינסקי על פגישה מוזרה עם רפ"ק מ'. לובינסקי שכר את פישר בין השאר כדי שיטפל בתלונתו נגד עיריית ראשל"צ, שבה בר הוא החשוד המרכזי. בשלב מסוים לובינסקי לא היה מרוצה מפישר והחליט לפטרו, אלא שאז הוא זומן לפגישה בסטקיית אסא בלטרון עם מ'. לובינסקי טען בתוכנית שבפגישה הבהיר לו מ' למה לא כדאי לו לפטר את פישר: "הקצין הסביר לי שאחרי שפיטרתי את רונאל הורו לו 'להוריד את הרגל מהגז'", סיפר. "הוא אמר שלפישר יש מערכת יחסים מיוחדת במשטרה וטען שלמשטרה יש משימות להטיל עליו, שרק רונאל יודע לבצע. שאלתי איזה משימות, והוא אמר לי 'כמו למשל להצית אש בשדות שמשטרת ישראל לא יכולה'".

 

בעקבות הפגישה שכר לובינסקי שוב את פישר ונחתם חוזה חדש, שבו צוין שההסכם נחתם "לאור הסבר נציג המשטרה ללקוח". שמו של פישר צץ בעוד פרשה שבה נחקר בר, לפיה הוא ישב בוועדה המקומית לתכנון ובנייה ברחובות, בישיבה שקידמה תוכנית שהייתה קשורה לגיסו, הקבלן רוני יצחקי. בישיבה אושרו לפרויקט שלו עוד 300 דירות, ובר חשוד שפעל להעניק רווח לגיסו בלי לדווח על הקשר המשפחתי.

 

גם כאן לבר יש גרסה משלו. "דיווחתי על הקשר בינינו לראש העיר רחמים מלול הרבה קודם, בישיבה שהייתה מעט אחרי שגיסי זכה בפרויקט", הוא טוען; מלול טוען כי בר מעולם לא הודיע לו על הקשר.

 

איך אתה מסביר את פערי הגרסאות?

"אתה יודע מי היועץ המשפטי שאמר לו להגיד שלא דיווחתי לו על הקשר? רונאל פישר. מלול שכר אותו לטפל בפרשה שלי, והוא יעץ לו לתת גרסה שקרית שתפליל אותי. לא אתפלא אם הוא סיפר למלול שיש חקירה נגדי, ואמר שאם הוא לא רוצה להיחקר גם, שיגיד שלא ידע על הקשר".

 

ובכל זאת, אולי לא היית צריך להשתתף בישיבה על קרובי משפחה שלך.

"אתה צודק, זה באמת לא בסדר".

 

החשדות נגדך נוגעים גם לשני פרויקטים נוספים בראשון לציון. המשטרה טוענת שבכובע אחד ייצגת את העירייה במכרזים למכירת קרקע ליזמים, ובשני קיבלת שכר מהיזמים ומבעלי דירות באותם פרויקטים. במכרזים נקבע שאתה תהיה זה שיקבל את שכר הטרחה. באחד המקרים אתה ניסחת את המכרז וקבעת שתקבל מאות אלפי דולרים.

 

"אין כאן שום כובע כפול. לא ניסחתי על דעת עצמי את המכרזים. הכול נעשה בשקיפות וברשות העירייה או החברה הכלכלית שלה. העירייה, כמו כל בעל קרקע גדול, רוצה שירות, אבל שבעלי הדירות ישלמו עליו. זה דבר מקובל שנעשה בהמון עיריות, וגם אצל בעלי קרקע פרטיים.

 

"גם תסביר לי איפה השוחד? ממי קיבלתי שוחד? אלו מכרזים שהעירייה ניסחה. העירייה לא טוענת שעשיתי את זה בלי רשות, אז איפה יש פה מרמה והפרת אמונים? אני מאמין שבלי המעורבות של מ' ופישר היו סוגרים את החקירה הרבה יותר מהר, ואולי בכלל לא היו פותחים אותה".

 

בכתבה שפרסם "גלובס" ב-2003 אישר מנכ"ל החברה הכלכלית של עיריית ראשל"צ שהוא הורה לבר לנסח את המכרז כפי שנוסח, ולקבוע שהוא יקבל את הכסף.

 

באחד הפרויקטים בראשל"צ עלו חשדות נגד בעלי גינדי השקעות מנור גינדי.

"המשטרה הייתה אז בעין הסערה בפרשת פינטו-ברכה, ולדעתי חיפשה דרך להסיט את האש. מצאו משהו שגינדי קשור אליו ואמרו גינדי זה אחלה כותרת. עשו לו עוול גדול מאוד. גינדי לא זכה במכרז של העירייה. הוא נכנס לשותפות עם הזוכה, חברת אלמוג, כשנה אחר כך. למה היה צריך לעצור אותו? להוביל אותו באזיקים? זה רק בגלל חיפוש כותרות של המשטרה".

 

בעקבות הפרשה בר הושעה מעבודתו עבור עיריית ראשון לציון, ועיריית רחובות סיימה את ההתקשרות עמו.

 

איך נראים החיים שלך מאז המעצר?

"החיים שלי נהרסו. אני הולך לישון ב-11 בלילה, וב-3 כבר קם. יש אנשים שהתגלו כחברים נאמנים ואחרים ניתקו קשר. אני יכול להבין אותם. לחלקם זה לא פשוט. מה שכן, כל הסיפור הזה חיזק מאוד את הקשר שלי עם אשתי. יכול להיות שחקירה זה מתכון לחיזוק הזוגיות".

 

תגובות

מהמשטרה נמסר: "החקירה בעניין בר מתנהלת ולא נתייחס לפרטיה, או לטענות מגמתיות על התשתית הראייתית".

 

מעיריית רחובות נמסר: "לא נוכל להתייחס. אנו בטוחים שהמשטרה עושה עבודה מקצועית והממצאים יפורסמו בסיומה".

 מפרקליטו של רפ"ק מ' נמסר: "מדובר בטענות שווא. החקירה נגד בר נסמכת על ראיות כבדות משקל. הוא ופישר לא הכירו לפניה. עקב פתיחתה הם הכירו והתיידדו, כך שלסברה כאילו נפתחה חקירת שווא בשל הידידות ביניהם אין על מה לסמוך. בית המשפט אסר על בר להתראיין כדי שהחקירה לא תופרע. לגבי הפגישה עם ראש העיר, מדובר ביוזמה של הפרקליטות להליך מנהלי להשעיית בר כל עוד יש חקירה פלילית נגדו. בר נחקר פעמים רבות, ולא הזכיר שמישהו פנה אליו והציע לו לסגור את התיק נגדו בתשלום. רק לאחרונה הוא 'נזכר' בהצעה זו".

 

במשרדו של עו"ד פישר סירבו להגיב.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: עידו ארז
עו"ד רועי בר
צילום: עידו ארז
צילום: גיל יוחנן
עו"ד רונאל פישר
צילום: גיל יוחנן
צילום: מוטי קמחי
אלון חסן
צילום: מוטי קמחי
מומלצים