שתף קטע נבחר

 

"יונה וולך יותר גדולה מנינט של היום"

"יונה", הדרמה התקופתית של ניר ברגמן, סוקרת פרקים מחייה של המשוררת יונה וולך. לכבוד יציאתו למסך הגדול, נפגשנו עם אנשי ספרות ושירה שהכירו את וולך עוד בחייה, והיו שותפים לפרויקט המשחזר אירועים מכוננים שחוותה וכן את התקופה שבה צמחה שירתה. "אם היא היתה חיה היום, היא היתה הכי היפסטרית", הם קובעים בראיון קבוצתי תוך צפייה משותפת בסרט

אנשי ספרות על "יונה", הסרט על חייה של יונה וולך    (צילום: אסף מגל, עריכה: מיי חן)

אנשי ספרות על "יונה", הסרט על חייה של יונה וולך    (צילום: אסף מגל, עריכה: מיי חן)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

התסריטאית דיתה גרי, שהכירה את יונה וולך עוד בחייה, שמעה אותה מקריאה שירים - וחוויה זו נצרבה בה לנצח. בעקבות המפגש היא חלמה במשך 15 שנים ליצור סרט עלילתי שיעסוק בחייה של יונה וולך. לאחר תלאות רבות, שנים של כתיבה וחיפושים אחרי מפיקים שונים, כעת רואה אור ומסך הפרויקט הקולנועי "יונה", שביים (וגם כתב לצדה את התסריט) הבמאי ניר ברגמן. השחקנית נעמי לבוב מככבת בדמותה של וולך עצמה, ולצידה שלום מיכאלשווילי (בתפקיד גבריאל מוקד), מיכאל מושונוב (כמשורר יאיר הורוביץ), איתמר רוטשילד, תום חגי ועוד.

 

את התסריט כתבו היוצרים בעזרתה הרבה של הביוגרפיה רחבת היריעה שכתב הסופר והעיתונאי יגאל סרנה על המשוררת, "יונה וולך" (הוצאת כתר)

שיצאה לאור בשנות ה-80, וראתה שוב דפוס בשנים האחרונות במהדורה מחודשת.

 

מתוך חומרי חייה המרתקים והמגוונים - ילדותה בצל אם חד-הורית בכפר אונו, מותו של אביה במלחמה כשהיתה ילדה, תחילת דרכה היצירתית בכתב העת "עכשיו" שערך גבריאל מוקד, פרסום ספריה הראשונים, אשפוזה מרצון בבית משוגעים תוך כדי קבלת טיפול חדשני דאז ב-LSD, וכן יחסיה המורכבים עם גברים - בחרו היוצרים להתמקד, עלילתית, בשנים שבהן כוננה את זהותה כמשוררת-נערה, ועד שפרצה לתודעה הספרותית המקומית וחוללה בה מהפכה.

 

בהמשך חייה חלתה וולך בסרטן והלכה לעולמה כשהיא רק בת 41. הסרט מציג את הקשיים והפסגות שאותם חוותה בחייה הקצרים, ומנסה לעמוד על אופיה המיוחד של האישה שהשפיעה על חיי רבים שהיו קרובים לה, וגם על פניה של השירה העברית, באופן חד-פעמי וחסר תקדים.

 

הסרט לעתים, השתדל להיות נאמן לביוגרפיה האמיתית של היוצרת, אך גם הרשה לעצמו לעמוד כיצירה עצמאית, ולערבב בין מקומות, לשנות את שמות הדמויות הפועלות, וכן לספר באופן שונה מזה הביוגרפי את הכרונולוגיה המוכרת שלה. כיצד חוו את יונה וולך דיתה גרי, יגאל סרנה, נסים קלדרון, גבריאל מוקד ורוני סומק? והאם התקופה ההיא ודמותה אכן מצליחים להיות משוחזרים היטב בטקסט הקולנועי? התשובות בכתבת הווידאו שלפניכם.

 

תודה מיוחדת לצוות "הנסיך הקטן", חנות ספרים ובית קפה ברחוב קינג ג'ורג' שבתל אביב.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מתוך הסרט
נעמי לבוב בסרטו של ניר ברגמן "יונה"
מתוך הסרט
לאתר ההטבות
מומלצים