הצרות של רוסיה: הנפט רק מחריף את מצבה
רוסיה סופגת פגיעה קשה בעקבות הצניחה במחיר הנפט. ההוזלה במחירי האנרגיה רק מקשה יותר על המדינה החבולה והחנוקה כלכלית בשל הסנקציות מהמערב
השפל במחיר הנפט ממשיך ובשבוע האחרון צנח מחירו של הזהב השחור לרמה הנמוכה ביותר שנרשמה ב-5 השנים האחרונות. הנפט המשיך במגמת ההידרדרות ביום שישי האחרון, אחרי הודעת אופ"ק על כך שהמדינות יצואניות הנפט הגדולות, לא מתכוונות לקצץ את התפוקה - כך שלא יהיה שינוי בהיצע הנפט המופק בעולם ומכסות הייצור הקיימות יישארו על כנן, מה שצפוי להמשיך לדרדר את מחיר הנפט בטווח הקרוב.
לכתבות נוספות בנושא:
>> גם אתם יכולים להשקיע בקלות - הערוץ שלכם לעולם שוק ההון
מדינות רבות בעולם יכולות להיות מרוצות מהעובדה שמחיר הנפט בעולם מאבד גובה, אלה מדינות שיכולות לשאוב אופטימיות רבה מאפשרות של צמיחה על רקע הנפילה במחירי האנרגיה וכן גם להנות מרמות אינפלציה נמוכות לפחות בתקופה הקרובה, כך מסביר רוני יונסיאן, מנהל דסק מחקר ני"ע זרים בלאומי שוקי הון.
השעה היפה של היבואניות
המדינות המרוצות הן בעיקר המדינות שמייבאות נפט, "נפילת הנפט מעבירה כוח כלכלי ממדינות יצואניות נפט למדינות המייבאות נפט", מציין יונסיאן. מסקירת מאקרו שווקים של בית ההשקעות מיטב דש עולה כי המדינות שצפויות ליהנות בצורה המשמעותית ביותר מההוזלה במחירי הנפט הן: יפן, קוריאה, המדינות האירופאיות, בריטניה, תורכיה, צ'ילה, הודו, תאילנד, ארה"ב וסין.
לעומת זאת, המדינות המייצאות נפט וחומרי אנרגיה עלולות לספוג פגיעה קשה במקרה של ירידה חדה במחירי הנפט. "בסביבה הכלכלית השברירית שקיימת היום, הפגיעה יכולה להתפשט ולהשפיע גם על אזורים אחרים", מציינים במיטב דש.
אחת המדינות שסובלת קשות לנוכח ההוזלה במחיר הנפט היא רוסיה שנמצאת במשבר כאשר ברקע העימות המתמשך של ראש ממשלת רוסיה, ולדימיר פוטין, מול מדינות המערב והסנקציות מצד ארה"ב והאיחוד האירופי, שחונקות את המדינה. רוסיה, יצואנית נפט, מגלה סימני חולשה כלכליים מטרידים בתקופה האחרונה על רקע הסנקציות הכלכליות שעלולות להחריף את מצבה אם יימשכו לאורך זמן.
הלחץ הולך וגובר
הירידה במחיר הנפט רק מחמירה את מצבה של רוסיה כאשר הנפט משפיע על המטבע הרוסי והלחץ עליו רק הולך וגובר. המטבע הרוסי (הרובל) ממשיך להיחלש ולצנוח מול המטבע האמריקני ובשבוע האחרון נפל ב-16% מול הדולר.
"הרובל החלש מקשה על בנקים וחברות רוסיות לטפל בחלק מהחוב שלהן הנקוב בדולרים - לבנקים ולחברות הרוסיות יש חוב חיצוני של 614 מיליארד דולר, 31 מיליארד דולר מתוכם צריכים להיפרע כבר בחודש הבא", מציינים בלאומי שוקי הון.
עוד סימני חולשה ברוסיה, בלאומי שוקי הון מציינים כי הבנק המרכזי במדינה צופה צמיחה של 0% בשנה הבאה, כאשר רק הסרת הסנקציות מצד המערב יכולה לשנות את נתוני הצמיחה הצפויה. יש גם הערכות קודרות יותר לצמיחה שלילית ברוסיה בשנה הבאה.
המתיחות הכלכלית ברוסיה משפיעה גם על הבורסה בת"א. בשבועיים האחרונים המסחר היה תנודתי ובין החברות שנסחרו במגמה שלילית והובילו את התנודתיות, הייתה אפריקה ישראל, שמנהלת פרויקטים רבים ברוסיה ולכן חשופה לסיכון בהאטה הכלכלית במדינה. "אם עד שנת 2017 המצב ברוסיה לא ישתפר אז ברור שהחברה תהיה בבעיה", מעריכים בבית ההשקעות איי.בי.איי.