לביבות, לא משנה מאיזו עדה: 5 מתכונים
ההודית החיננית, העיראקית הריחנית ואיך אפשר בלי הפולנייה המתוקה: 5 בשלנים ביתיים מגישים לרגל חנוכה מתכוני לביבות מבית אמא
1. האשכנזית: לטקעס - לביבות תפוחי אדמה
מתכון של שלמה בעהם: "במרבית ארצות אירופה מכינים לביבות תפוחי אדמה, שמוגשות על פי רוב מלוחות (יוצאי הדופן הם הפולנים, שאוהבים אותן מתוקות). הלביבות מוגשות לצד שמנת חמוצה או רסק תפוחים.
עוד מתכונים בערוץ האוכל:
"יהודים היו מגישים אותן פעם דווקא בפסח, אבל סבתי, שלא חיבבה סופגניות במיוחד - נהגה להכין לאטקעס בחנוכה עם שמנת חמוצה ובצל ירוק".
טיפ: ללביבות פריכות במיוחד - החליפו כף אחת או קצת יותר של קמח בקורנפלור.
גיוון: ניתן להוסיף לתערובת תפוחי האדמה בטטה, קישוא או שמנת חמוצה.
המרכיבים ל-20 לביבות:
5 תפוחי אדמה בינוניים
1 בצל גדול
2 ביצים
3 כפות קמח
1 כף קורנפלור
מלח, פלפל שחור
שמן קנולה לטיגון
להגשה - לא חובה:
שמנת חמוצה
בצל ירוק, קצוץ דק
אופן ההכנה:
- מקלפים את תפוחי האדמה ומגררים גס בפומפיה (אני מגרד במגרדת 6 מ"מ של מעבד מזון). סוחטים היטב בידיים ומניחים במסננת.
- מקלפים את הבצל, ומגרדים בחורים הקטנים של הפומפיה. סוחטים ומוסיפים לתפוחי האדמה. מניחים במסננת כ-10 דקות, סוחטים שוב ומעבירים לקערה.
- מוסיפים לקערה קמח, קורנפלור, ביצים, מלח ופלפל שחור ומערבבים באמצעות הידיים.
- מחממים שמן במחבת עמוקה, ממלאים כף מתערובת תפוחי האדמה ומעבירים למחבת החמה. משטחים את הלביבה (הכי מומלץ בעזרת מועך פירה) ומטגנים מ-2 הצדדים עד להזהבה. מוציאים את הלביבות לצלחת מרופדת בנייר סופג. מגישים עם שמנת חמוצה ובצל ירוק קצוץ דק.
2. ההודית: פונגלום - לביבות ירקות קוצ'יניות
מתכון של ריקי יצחק: "למדתי את רזי המטבח הקוצ'יני מהמשפחה של בעלי, שהגיעו מדרום הודו. המטבח הקוצ'יני מבוסס בעיקר על אוכל צמחוני, אך כולל גם דגים ועוף. משתמשים בו בתבלינים שאינם נמצאים במטבח ההודי, כמו גרגירי כוסברה טחונים שלאחר הטחינה עוברים קלייה מיוחדת וכן בעלי בפלה (bepla), מרכיב דומיננטי במטבח הקוצ'יני שגדל בגינות פרטיות ולא ניתן למצוא בסופרמרקטים. תוכלו לנסות לאתרו בשווקי התבלינים המיוחדים הפזורים בארץ, כמו ברמלה למשל. את הפונגלום שלפניכם לימדה אותי להכין חמותי".
שימו לב: במידה ואין בהישג יד עלי בפלה - ניתן לוותר עליהם או להחליף בעלי קארי.
המרכיבים לכ-20 לביבות:
3 גזרים בינוניים
1/4 כרוב לבן בינוני
4 גבעולי סלרי, קצוצים דק
1 פלפל חריף קטן, נקי מגרעינים וקצוץ דק
1 צרור כוסברה, קצוץ דק
2-3 עלי בפלה או 2-3 עלי קארי, קצוצים דק
3 ביצים
5-6 כפות גדושות קמח
1/2 כפית כמון
מלח, פלפל
1/2 ליטר שמן לטיגון
אופן ההכנה:
- מגרדים בפומפיה גזרים וכרוב. מערבבים את הסלרי, הפלפל החריף, הכוסברה ועלי הבפלה או הקארי עם הביצים והתבלינים בקערה גדולה.
- מוסיפים את הקמח, כף אחת בכל פעם, ומערבבים עד שנוצרת עיסה יציבה ולא נוזלית מדי.
- מחממים את השמן בסיר עמוק, יוצרים לביבות בינוניות ומעבירים בעדינות לסיר עם השמן. מטגנים מ-2 הצדדים עד להשחמה.
3. העירקית: עארוק - לביבות ירק
מתכון של עפרה אדרי: "אימי הייתה מכינה את לביבות הירק בחג החנוכה, וממלאה את הבית בריח מופלא של טיגון. בשנים האחרונות אני משחזרת את המתכון שלה, והריח הטוב שממלא את האוויר בעת הכנתן מצליח להחיות בי זיכרונות טובים מבית ילדותי".
המרכיבים ל-18 לביבות:
2 גבעולי בצל ירוק קצוצים
1 כוס פטרוליזיה קצוצה
1 בצל
3 תפוחי אדמה
1 בטטה
3 כפות קמח
3 ביצים
1 כפית מלח
פלפל שחור - לפי הטעם
שמן לטיגון
אופן ההכנה:
- מגרדים גס את תפוחי האדמה, הבצל והבטטה על פומפיה וסוחטים את הנוזלים. מעבירים לקערה, מוסיפים את יתר המרכיבים ומערבבים.
- מחממים שמן צמחי (לפחות 1 ס"מ גובה) במחבת, יוצרים מהתערובת לביבות בעזרת כף ומעבירים למחבת החמה. מטגנים מ-2 הצדדים עד להזהבה.
- מוציאים את הלביבות ומניחים על נייר סופג. מגישים.
4. הרומנית: נאשרי - לביבות מתוקות בהשראה רומנית
מתכון של גל פיינגולד: "סבתא, שהייתה שילוב של פולנייה ורומנייה, כינתה את הלביבות האלו "נאשרי", נשנוש בפולנית. היא הייתה מכינה אותן באופן קבוע, "שיהיה במקרר". רק לפני כמה שנים גיליתי ששמן המקורי של לביבות ה'נאשרי' הוא בעצם פפנאש, ולא כפי שהורגלתי לחשוב עד אז - סתם נשנוש. הן קלות להכנה, טעימות וקצת שונות מהלביבות הרגילות שמככבות בשולחן החנוכה".
המרכיבים לכ-5 לביבות גדולות:
3 חלבוני ביצה
1.5 כוסות קמח
1 שקית אבקת אפיה
500 גרם גבינה לבנה 9%
1/2 כוס סוכר
1 כפית תמצית וניל
שמן לטיגון
אופן ההכנה:
- שופכים לקערה את הקמח, מוסיפים את החלבונים ומערבבים עד לקבלת עיסה אחידה. יוצרים תלולית במרכז, ושופכים פנימה את הגבינה, הסוכר ותמצית הווניל. מערבבים עד לקבלת עיסה אחידה.
- מחממים מחבת עם שמן. יוצרים מהתערובת לביבות, ומעבירים למחבת החמה בעזרת 2 כפות.
- מטגנים קלות מכל צד ומגישים.
5. לביבות פראסה - ספרדיות
המתכון של שי ונאווה משולם: "לביבות הכרישה היו שכיחות בקרב יהודי ספרד ובחג החנוכה בפרט. במתכון שלי השמטתי את תפוחי האדמה ובכך הדגשתי את טעמה הדומיננטי והמיוחד של הכרישה".
המרכיבים לכ-15 לביבות:
3-4 ראשי כרישה בינוניים
1 ביצה
1/3 כוס קמח
1/2 כפית מלח
1/2 כפית פלפל שחור
פירורי לחם
שמן קנולה
אופן ההכנה:
- חותכים את החלק הלבן של הכרישה לעיגולים בעובי של כסנטימטר. שוטפים היטב מספר פעמים להוצאת החול שמסתתר בין השכבות. שמים בסיר עם מים ומרתיחים למשך 5 דקות עד לריכוך קל של הכרישה. סוחטים היטב (אם הכרישה נשארת רטובה, מאד קשה ללבב אותה).
- מכניסים את הכרישה, הביצה, הקמח והתבלינים למעבד מזון. טוחנים בפולסים קטנים, כך שהתערובת לא תהפוך לנוזלית. אם היא נוזלית - ניתן להוסיף מעט קמח ולטחון בפולס אחד.
- מחממים מחבת במעט שמן (כסנטימטר). מלבבים את הלביבות, מצפים בפירורי לחם ומטגנים במחבת החמה מ-2 הצדדים עד להזהבה.
את כל הלביבות ניתן להשיג בדפי הבשלנים באתר האוכל המוכן המקוון "יאמי"