מלפיד האבא ועד לפיד הבן. כל המפוטרים
רבין הדיח את שרי המפד"ל והפסיד את השלטון, נתניהו פיטר את מרדכי והובס מול ברק. ומה יקרה ב-2015? התרגילים, המפטרים והמפוטרים
המהלך של ראש הממשלה בנימין נתניהו אולי דרמטי, אבל הוא בהחלט לא מקורי. כבר ב-1956 ראש הממשלה דאז פיטר את אחד מבכירי שריו, ואפילו נתניהו עצמו השתמש כבר בשוט הפיטורים, רגע לפני בחירות - שבהן בסופו של דבר הפסיד. אחרי פיטורי השרים יאיר לפיד וציפי לבני, הנה רשימת המפטרים והמפוטרים המלאה.
הולכים לבחירות, כותרות נוספות
נתניהו: לבני ולפיד ניסו לעשות לי פוטש
יש עתיד: נאום פחדני שגובל בהיסטריה
הח"כים הערבים דנו ברשימה מאוחדת
ב-1972 ראש הממשלה גולדה מאיר פיטרה את סגן שר החינוך, אבנר שאקי מהמפד"ל, לאחר שהצביע נגד עמדת הממשלה בנושא זכויות לעולים שאינם יהודים. גם המפוטרים הבאים היו מהמפד"ל, והמפטר היה גם הוא ממפלגת העבודה, ראש הממשלה החמישי, יצחק רבין. לאחר ששרי המפד"ל יוסף בורג, זבולון המר ויצחק רפאל נמנעו בהצבעת אי אמון, הם פוטרו על ידי רבין בדצמבר 1976.
הרקע לכך היה פרשת הגעת מטוסי ה-15-F הראשונים רגע לפני כניסת השבת, מה שגרם לדעת הסיעות הדתיות לחילול שבת על ידי שרי הממשלה. אז, בניגוד לחוק היום, ראש ממשלה לא היה יכול לפטר שר אלא אם סיעתו נמנעה מלתמוך בממשלה בהצבעת אי-אמון, ורבין ניצל את ההימנעות כדי לפטר את השלושה. אנשיו של רבין כינו את הפיטורים "התרגיל המבריק", אבל בדיעבד התוצאה הייתה הפוכה - העבודה איבדה את השלטון ואיבדה גם את הברית ההיסטורית עם המפד"ל. זו גם הייתה הפעם היחידה שבה פיטורים הובילו לבחירות מוקדמות.
במהלך ממשלת הרוטציה נאלץ ב-1986 שר האוצר יצחק מודעי מהליכוד, שכינה את שמעון פרס "ראש ממשלה מעופף", להתפטר מתפקידו, בעקבות דרישת העבודה. האחדות לכאורה המשיכה גם לאחר הבחירות ב-1988, עד שפרס ניסה להקים במרס 1990 קואליציה חלופית בראשותו וביחד עם החרדים, במה שכונה אז "התרגיל המסריח". ראש הממשלה יצחק שמיר השתמש באותן מילים שהשתמש היום נתניהו, אמר כי "פרס חתר תחת אושיותיה של ממשלת האחדות הלאומית ופגע באינטרסים של העם" - אבל להבדיל מנתניהו הוא הקים ממשלה צרה בראשותו.
המפטר הבא הוא המפטר הנוכחי. ב-1999, בשלהי הקדנציה הראשונה שלו כראש ממשלה, הדיח נתניהו את שר הביטחון יצחק מרדכי והסביר: "הוא קיים משא ומתן עם גורמי אופוזיציה, שמטרתם להפיל את ממשלת הליכוד, ואינו תומך תמיכה מלאה במדיניותה ובהחלטותיה של הממשלה". המהלך הזה לא תרם לנתניהו. הוא הפסיד את השלטון למפלגת העבודה ולאהוד ברק, כשמרדכי - שהחל בינתיים להוביל את מפלגת המרכז - התמנה לסגן ראש ממשלה תחת ברק.
פוטר יומיים אחרי שהתמנה לשר
ברק, שכיהן פחות משנתיים כראש ממשלה, לא הספיק לפטר איש - אבל ראש הממשלה שאחריו, אריק שרון, כבר שלח הביתה לא פחות מ-13 שרים. במאי 2002 הוא פיטר את ארבעת שרי ש"ס, ביחד עם סגני השרים של המפלגה ושל יהדות התורה, לאחר הצבעתם נגד תוכנית הקיצוצים של האוצר. חודש לאחר מכן, כל המפוטרים חזרו למשרדיהם.
בדצמבר 2004 פיטר שרון את חמשת שרי שינוי - אברהם פורז, אליעזר זנדברג, אילן שלגי וויקטור בריילובסקי, שהספיק לכהן רק יומיים כשר המדע, וכן את יו"ר המפלגה יוסף (טומי) לפיד, אביו של המפוטר האחרון, שר האוצר יאיר לפיד. הסיבה לפיטורים הייתה הצבעת שינוי נגד תקציב המדינה. "אני לא מרגיש מסכן", אמר אז טומי לפיד. בנוסף, פיטר שרון גם את שר התשתיות יוסף פריצקי ואת השר עוזי לנדאו, שהתנגד לתוכנית ההתנתקות. אביגדור ליברמן, שבמסיבת העיתונאים הערב נשאל ראש הממשלה מדוע לא פיטר גם אותו אף שכינה את נתניהו "הססן" במהלך מבצע "צוק איתן", פוטר על ידי שרון יחד עם חברו לאיחוד הלאומי בני אלון ב-2004.
במהלך המערכה הצבאית השנה נתניהו דווקא פיטר, אבל לא את ליברמן או שר בכיר אחר - אלא דווקא את סגן שר הביטחון, דני דנון. "נתניהו נכשל מתנהל ברפיסות", אמר דנון במהלך "צוק איתן", וראש הממשלה הגיב בפיטורים ובאמירה: "התבטאויותיו משמשות את חמאס". בעוד חודש יתמודד דנון מול נתניהו בבחירות לראשות הליכוד, אבל השאלה הגדולה נוגעת לסוף מרס, אז יידע נתניהו אם החלטתו לפטר השאירה אותה על כיסא הראש, או - כמו ב-1977 וב-1999 - הייתה הסנונית שמבשרת את המהפך.