כמה כסף עבר להתנחלויות? מהיום קל לדעת
איך תפח תקציב החטיבה להתיישבות, המשמשת צינור כספים להתנחלויות, ב-800% לעומת התקציב המקורי שאושר בתחילת השנה? וכמה כסף איבדו הכוללים, עד שהמפלגות החרדיות מוכנות לעשות הכל כדי להפיל את הממשלה? אתר "פותחים את התקציב", שעולה היום, יספק כמה תשובות
הנה כמה נתונים שמסבירים מדוע כדאי למפלגות מסוימות לשבת בממשלה, מה ערכו האמיתי של כיסא יו"ר ועדת הכספים ומדוע המפלגות החרדיות כל כך נחושות למוטט את הממשלה הנוכחית.
- תקציב החטיבה להתיישבות זינק ב-600% מינואר
- תקציב ההתיישבות מוסתר "מחשש לבג"ץ"
- יש עתיד חזרה בה ומיליונים יעברו להתיישבות
החטיבה להתיישבות היא גוף שפועל במסגרת ההסתדרות הציונית ומקבל את תקציבו כחלק מתקציב משרד ראש הממשלה. החטיבה פועלת להקמה וביסוס של ישובים כפריים בישראל ופועלת באופן רשמי ביהודה ושומרון. ככזאת, היא נחשבת לבבת עינה של הציונות הדתית וכצינור מרכזי להעברת כספים להתנחלויות.
אף על פי כן, ולמרות שבראש ועדת הכספים יושב נציג מפלגת הבית היהודי, תקציבה של החטיבה להתיישבות היה צנוע בשנתיים האחרונות, ולא גדל בשקל אחד בין שנת 2013 לשנת 2014. הוא נותר כשהיה – 58.203 מיליון שקל. בכל זאת, הצליחה החטיבה לסיים את שנת 2013 עם תקציב של 614.5 מיליון שקל – גידול של 955% לעומת התקציב המקורי שלה. את שנת 2014 היא סיימה עם תקציב של כ-525 מיליון שקל – גידול של 803% לעומת התקציב המקורי.
זה קרה בזכות סדרה של העברות תקציביות שאותן ביקש אגף התקציבים במשרד האוצר ואישרה ועדת הכספים בכנסת. ב-13 באוקטובר, למשל, אישרה ועדת הכספים ביום אחד העברה של למעלה מ-200 מיליון שקל לתקציב החטיבה להתיישבות. חודש לאחר מכן, הועברו קרוב לרבע מיליארד שקל לתקציב החטיבה.
חלק מההעברות הכספיות כללו מיליוני שקלים שהועברו באופן רשמי ומוצהר לפיתוח ישובים ביהודה ושומרון, כמו ישובי הר חברון ובית אל. חלק מהכסף הועבר למטרות כלליות כמו פיתוח תשתיות, שאינן מסווגות לפי מיקום הישובים או אופי האוכלוסייה שגרה בהם. חלק ניכר מהכסף הועבר גם להקמה ופיתוח של כפרי סטודנטים.
את הפער העצום בין גודלו המקורי של תקציב החטיבה להתיישבות לגודלו האמיתי היה קשה לתאר עד כה. הנתונים הסתתרו בתוך רשימה ארוכה של העברות תקציביות, כאשר כל העברה כללה קבוצה גדולה ומגוונת של נושאים שונים שנגעו לגופים שונים ולאינטרסים שונים. למבקש להתחקות אחר התפתחות התקציב של גוף ממשלתי אחד, למן קביעת גודלו המקורי של התקציב ועד להיקפו הסופי – היה קשה עד בלתי אפשרי להפריד בין שברי הנתונים ולחברם לתמונה קוהרנטית אחת.
החל מהיום זה נעשה קל יותר, בזכות עבודתם המשותפת של מתנדבי הסדנא לידע ציבורי ופקידי אגף התקציבים אשר השיקו אתר חדש שמאפשר לכולנו - עיתונאים, כלכלנים ואזרחים מודאגים – להתבונן בתקציב המדינה מזווית אחרת. אתר "פותחים את התקציב" הוא היוזמה השלישית של הסדנא לידע ציבורי, עמותה של אנשי תוכנה, עיצוב ותוכן הפועלים בהתנדבות להגברת מעורבות הציבור בחברה ובמדינה. קדמו לו התקציב הפתוח, שמציג את תקציב המדינה לאורך השנים, בחלוקה למשרדים וסעיפי תקציב ואתר כנסת פתוחה החושף את ההעברות התקציביות בוועדת הכספים.
"תקציב המדינה הוא סיפור"
"בארבע השנים האחרונות אנו עובדים על הנגשת ופתיחת תקציב המדינה", אמר המתכנת הראשי של הפרויקט, אדם קריב. "במהלך העבודה הבנו שהתקציב שהממשלה מציגה לציבור ומביאה לאישור חברי הכנסת מרוקן ממשמעות לאורך השנה על ידי כמות עצומה של העברות תקציביות. מיד לאחר אישור התקציב מתחילות מידי שנה בוועדת הכספים סדרה של העברות אשר מהר מאוד הופכות את התמונה התקציבית על פיה ומחלקות באופן שונה לגמרי את העוגה.
"אתר 'פותחים את התקציב' מפנה זרקור אל הפרקטיקות שמאפשרות לתקצב מחדש ולשנות במחשכים את חלוקת המשאבים במדינה, ומהווה כלי מרכזי ביכולת של חברי כנסת וגופי חברה אזרחית לפקח ולבקר את התנהלות הממשלה ולגלות באמת איפה הכסף".
האתר שהושק היום מציג את תקציב המדינה לפי חלוקה לנושאים ולא למשרדים, וכך מאפשר לגולש לבדוק על מה הוציאה הממשלה כסף ולא רק איזה משרד הוציא כמה. בנוסף, מאפשר האתר להשוות בין גודלה של ההוצאה על כל נושא בתחילת השנה, לגודלה בסוף השנה לאחר ההעברות התקציביות בוועדת הכספים. כך ניתן לראות, למשל, כמה כסף הוסיפו לאורך השנה לתקציב החטיבה להתיישבות.
כמו כן, מאפשר האתר להשוות בין התקצוב של נושאים שונים על פי היקף התקצוב וגם על פי היקף ההעברות בוועדת הכספים, להשוות בין היקף ההעברות בשנים שונות, ואפילו לדעת מי היו ראש הממשלה, שר האוצר ויו"ר ועדת הכספים שבמשמרתם הועברו הכספים. "תקציב המדינה הוא לא ספר וגם לא עוד אוסף של טבלאות ומספרים, הוא סיפור", אומר המעצב הראשי של האתר, מושון זר אביב. "זהו הסיפור על האופן שבו הממשלה מוציאה את המסים שלנו, על הדרך שבה מדיניות מתממשת, סיפור שנוגע לכל אחד ואחת מאיתנו.
"הבעיה היא שהסיפור הזה אף פעם לא נכתב בשפה שהציבור או אפילו חברי הכנסת היו מסוגלים להבין. מה שאנחנו עושים ב'פותחים את התקציב' זה לעזור לציבור לפענח אותו. בנינו ממשק גרפי נוח עם בועות צבעוניות וצירי זמן מפורטים שמאפשרים לבחון ולבקר את תקציב המדינה: גם כהצעה וגם לאור מאות ואלפי השינויים שהוא עובר לאורך השנה, דרך ההעברות התקציביות. הוספנו גם מימד השוואתי: איך סעיף בתקציב עומד ביחס לשנים קודמות וביחס לסעיפים אחרים, מי נהנה מהתמיכות המצורפות לסעיף וגם איך נראה הסעיף בסוף השנה לעומת בתקציב שאושר בתחילתו".
אחד הנושאים שניתן לבדוק את תקציבו, למשל, הוא הכוללים שמתוקצבים דרך משרד החינוך. עיון בהיקף התקצוב של מוסדות החרדים לימוד תורה מגלה מדוע המפלגות החרדיות זועמות כל כך על הממשלה הנוכחית ונחושות בדעתן להפילה. בשנת 2012, כאשר המפלגות החרדיות היו בקואליציה ויו"ר ועדת הכספים היה ח"כ משה גפני מיהדות התורה, עמד תקציבם השנתי של הכוללים על סכום של 909.4 מיליון שקל. במהלך השנה נוספו לו עוד קרוב ל-90 מיליון שקל, עד שהגיע לרמה של קרוב למיליארד שקל.
בשנת 2014, לעומת זאת, תקציב הכוללים בקושי עבר את הרמה של חצי מיליארד שקל, לאחר שבסיס התקציב עמד על 420.9 מיליון שקל ובמהלך השנה נוספו לו עוד כ-101 מיליון שקל. כלומר, הישיבה באופוזיציה ואובדן הכסא של יו"ר ועדת הכספים, חתך בחצי את תקציב הכוללים.