סופרמן - גיבור העל היהודי
קפטן אמריקה נולד כדי להשפיע על דעת הקהל האמריקאית להילחם בנאצים, סופרמן הגיע מהשטעטעל ל"עולם החדש", ואקס-מן נלחם על זכויות המיעוטים. "הקומיקסאים שיצרו את עולם גיבורי העל היו יהודים שבסך הכל חיפשו פרנסה", אומר יונדב אנגלברג בראיון לערוץ 20
הידעתם? "סופרמן" הוא היהודי שיצא מ"קריפטון" – היא השטעטעל המזרח-אירופית – לעולם החדש. כוחות העל שלו נוצקו בכלל כדי להיאבק בפורעים האנטישמים. לא מאמינים? היוצר, ג'רי סיגל, סיפר כי האנטישמיות שחווה על בשרו הולידה את הדמות. תעשיית הקומיקס הייתה זירה יהודית מראשיתה – אי-אז בשנות ה-30 של המאה הקודמת, ויוצריהם של מרבית גיבורי העל היו יהודים מניו-יורק.
<<הכל על העולם היהודי - בפייסבוק של ערוץ היהדות. היכנסו >>
"בתקופת השפל הגדול באמריקה, התקשו יהודים להיכנס לתעשייה, ונאלצו למצוא רעיונות מקוריים וחדשניים לפרנסה", אומר חוקר הקומיקס, יונדב אנגלברג-ברבירו לערוץ 20 ול-ynet. "גיבור העל הראשון והמצליח בכל הזמנים - סופרמן - נוצר על ידי ג׳רי סיגל וג׳ו שוסטר, בנים למהגרים יהודים, בשנת 1938, והופיע לראשונה בחוברת Action Comics".
עוד בערוץ היהדות - קראו:
הבסיס לספרי הקומיקס החל כבר ב-1830 באירופה, עם פריחתן של הקריקטורות הפוליטיות. בהמשך נוצרו רצועות קומיקס בנות ארבעה ריבועים שיועדו לילדים ומבוגרים, אך ללא הצלחה גדולה. באמצע שנות השלושים החליט יהודי בשם מקס גיינס לאסוף רצועות קומיקס ממקורות שונים, לחוברת שהוקדשה כולה לקומיקס, וכונתה "מצחיקים מפורסמים" (Famous Funnies). עם הזמן צצו חוברות קומיקס נוספות.
הופעתו של סופרמן בישרה את תחילת תור הזהב של הקומיקס, תעשייה יהודית משגשגת, ששאבה – ובפרט לעולם גיבורי העל – יהודים נוספים. ב-1939, שנה בלבד מפרסומו הראשון של סופרמן, הופיע באטמן - האביר האפל של הקומיקס. יוצריו היו היהודים בוב קיין - בן למהגרים מאירופה - וביל פינגר.
"דבר אפל נוסף הקשור לדמותו של באטמן", כך אנגלברג-ברבירו, "היה הנישול של ביל פינגר מהקרדיטים ליצירה, למרות שחלקו ביצירת הדמות ובעיצובה היה גדול". רק בשנת 2007 הכירה "די סי קומיקס", באופן רשמי, בתרומתו העצומה של פינגר ליצירת באטמן.
אנטישמיות באצטלה של חינוך
"קפטן אמריקה" נולד כמה שנים אחר כך, בעיצומה של מלחמת העולם, בשעה שארה"ב ישבה על הגדר, ולא ראתה מחויבות להילחם בנאצים. אנגלברג-ברבירו, שאף כתב לאחרונה על תולדות הקומיקס במגזין "סגולה", מספר כי היהודים ג׳ו סיימון וג׳ק קירבי כתבו את "קפטן אמריקה" במטרה אחת ברורה: לתמוך בכניסת ארצות הברית למלחמה. "על הכריכה של החוברת הראשונה רואים את קפטן אמריקה נותן אגרוף להיטלר", הוא מוסיף.
התפתחותה של תעשיית הקומיקס מתפתחת במקביל לשתי תעשיות "יהודיות" אחרות:
הוליווד וברודווי, וגם עליה לא פסחה האנטישמיות. כשהסתיימה מלחמת העולם השנייה והלוחמים שבו לביתם, נמצא זמן לטפל ב"השתלטות היהודים" על מחלבת המזומנים - הקומיקס. פעילים חברתיים החלו לצאת נגד החוברות הצבעוניות בטענה שהן משחיתות את בני הנוער, ותופעת שריפת החוברות החלה לצבור תאוצה.
"החברות שיצרו אותן תויגו ובצדק כחברות יהודיות", מציין אנגלברג-ברבירו. "בתחילת שנות החמישים, כשעידן המקרתיזם שטף את ארצות הברית, הפכו חוברות הקומיקס טרף קל, והמכירות ירדו מאוד. חוברות קומיקס רבות הפסיקו לצאת לאור, ואלו ששרדו למרות הכל, התרכזו יותר בסיפורים מציאותיים: בילוש, רומנטיקה ומלחמה, ופחות בגיבורי על".
לדבריו, פסיכולוגים אף הוציאו מאמרים "מדעיים", כביכול, נגד חוברות הקומיקס - והיחידים ששרדו את התקופה האפלה היו גיבורי העל המיתולוגיים. "רצחו את תעשיית הקומיקס. במשך שנים לא יצאה סדרה חדשה שעסקה בגיבורי על חדשים. היחידים ששרדו היו הסדרות שבהן הופיעו סופרמן, באטמן וונדר וומן - גיבורת העל הפופולארית שהפכה בשנות השבעים לסדרת הטלוויזיה 'אשת חיל'. היא, אגב, היחידה משלושת גיבורי העל שיוצריה אינם יהודים, אבל בימים אלה מגולמת בידי יהודיה כשרה, גל גדות", אומר אנגלברג-ברבירו בחיוך.
והגיבור הכי יהודי הוא...
חברות הקומיקס ניסו לרכך את דעת הקהל הציבורית והממשלתית בדרכים שונות, העיקרית שבהן – "קוד הקומיקס", מעין תעודת כשרות. הן התאגדו והקימו ועדה שנועדה לבדוק את תכני החוברות, כדי להתאימן לקוד האתי.
"הכוונה הייתה להרגיע את ההורים ולשכנעם כי החוברות שילדיהם קוראים אכן מתאימות לנפשם הרכה, אך זה לא עזר", מבהיר אנגלברג-ברבירו. רק בשנות החמישים והשישים חזרה התעשייה לאופנה, עם פנים חדשות, ועם הזמן הצטמצמה ההשפעה היהודית עד לאחוזים בודדים של יהודים בתעשייה כיום.
אז מי גיבור העל הכי "יהודי" בקומיקס?
"עד שנות ה-70 היה מאוד קשה להכניס כל דבר שהוא לא אמריקאי לחלוטין. יהדות, אם הייתה,
אז רק מתחת לשולחן. אבל יש דמויות שהן נורא יהודיות". אנגלברג-ברבירו מביא לדוגמה את אקס-מן שכתב היהודי סטן לי, שאף יצר את ספיידרמן, והמאייר ג'ק קירבי שהביא לעולם את קפטן אמריקה.
"בשנות השבעים קיבל הסופר כריס קלרמונט לידיו את אקס-מן שהיה כוכב על בדעיכה, והפך אותו לקומיקס שאנחנו מכירים כיום, עם מטאפורה מאוד ברורה על זכויות מיעוטים". מחבורה של ארבעה גברים ואישה נוצרים ולבנים, מקבלים הקוראים בחור מקנדה, בחורה רוסייה - זה צעד נועז ומהפכני באותן השנים, אישה שחורה מאפריקה ואת קיטי פרייד - נערה יהודיה בת 14. "כנראה שזה קומיקס גיבורי העל הכי יהודי".
עוד בערוץ 20 - היכנסו לשידור החי ולעמוד ה-VOD