שתף קטע נבחר
 

הצעת חוק: יוגבלו העמלות בתביעת קצבאות ביטוח לאומי

ע"פ הצעת החוק שאושרה הערב לקריאה שנייה ושלישית יוגבל שכר הטרחה ל-13% מגובה הקצבה או פחות. ארגון זכותי: "לא נוכל לחיות עם פחות מ-20% רווח". לבנת פורן: "העשירים ישלמו יותר ויקבלו פחות, והעניים פשוט לא יקבלו"

ועדת העבודה, הרווחה והבריאות אישרה הערב פה אחד לקריאה שנייה ושלישית הצעת חוק לפיה יוגבל שיעור שכר הטרחה שגובים עורכי דין וגופים מתווכים עבור טיפול בתביעה לגמלה מול המוסד לביטוח לאומי. ההצעה אושרה בתום מרתון דיונים שהחל בשעה שמונה בבוקר והסתיים בשמונה וחצי בערב.

 

כתבות נוספות בערוץ הכלכלה :

סופית: שכר המינימום יעלה, השביתה בוטלה

מחירי הדירות עלו: אז מאיפה הכסף?

מדד השחיתות: ישראל ירדה למקום ה-37

 

על פי ההצעה, שיזמו חברי הכנסת מיקי רוזנטל, חיים כץ, קארין אלהרר ואילן גילאון, דמי פתיחת תיק יעמדו על 1500 שקל. בנוסף, בתביעה לקצבה שסכומה נמוך מ-1,200 שקל בחודש, יוגבל שכר הטרחה של החברות ל-13% מהקצבה שיקבל הלקוח, וגבייתו לא תוכל להימשך מעבר ל-60 חודשים.

 

בתביעות גדולות יותר יוגבל שכר הטרחה של החברות ל-10.75% ול-60 חודשים. עורכי דין יהיו רשאים לגבות עד 15% מתביעות לקצבה של פחות מ-1200 שקלים בחודש אשר כרוכות בייצוג בוועדות הרפואיות של הביטוח הלאומי. עבור תביעות גדולות יותר יוכלו לדרוש עד 13%, בייצוג בבית דין 23%, ועבור ייצוג בבית דין לתביעות קטנות 24%.

 

עבור מענקים המתקבלים רטרואקטיבית יגבו 35% מהסכום החד פעמי, ועוד 25% על קצבאות שיתקבלו לאחר מכן. במקרים בהם נפטר הזכאי תופסק הגבייה, אלא אם מדובר בנפגע תאונת עבודה שבן או בת הזוג זכאים לחלק מקצבתו.

 

רו"ח יהודה מלול, אשר התבקש על ידי הכנסת לנתח את העלויות הנדרשות לטיפול בתביעה לגמלה בפני המוסד לביטוח לאומי, ציין בדיון כי כיום משקיעות החברות למימוש זכויות רפואיות בייצוג לקוח 8,000 שקל בממוצע, ורווחיהן עומדים על 20% עד 30% ללקוח.

 

יו"ר הוועדה ח"כ חיים כץ, אמר ביום הדיון: "זוהי סיומת נאותה לתום קדנציה קצרה אך פוריה במיוחד בוועדת העבודה, הרווחה והבריאות של הכנסת. פעלנו נגד העוול שנגרם לזכאים לקצבאות מהביטוח הלאומי והותרנו רווח הוגן בידי החברות ועורכי הדין". ח"כ מיקי רוזנטל: "הרפורמה תסייע לעשרות אלפי זכאים לקבל את מירב כספם. היום שמנו קץ לתופעה מכוערת של מתווכים שגזלו לעיתים רבע מקצבתו של נכה. בנוסף, פרשנו רשת ביטחון גם למי שאין בידם אמצעים לשלם למאכערים".

 

ארגון זכותי: "לא נוכל לחיות עם פחות מ-20% רווח"

מנכ"ל המרכז למימוש זכויות רפואיות, לבנת פורן, אמרה בסיום הדיון: "אני נסערת. המפסידים הגדולים מהצעת החוק הן האוכלוסיות החלשות שמתקשות להתפרנס. לאף גוף מקצועי רציני לא ישתלם ללוות אותם בנבכי הביורוקרטיה של הביטוח לאומי. העשירים ישלמו יותר ויקבלו פחות, והעניים פשוט לא יקבלו. אגף התקציבים וביטוח לאומי הם המנצחים הגדולים והם ייהנו מכך שאי מיצוי הזכויות על ידי אזרחים והרבה יותר כסף יישאר בקופות.

 

"לא נוכל לחיות עם פחות מ-20% רווח, ואתם מציעים לנו הרבה פחות", הוסיף יו"ר דירקטוריון זכותי, יניב גוזלן. גם עו"ד גלעד מרקמן מלשכת עורכי הדין הזהיר מפני ההחלטה ואמר כי הצעת החוק "אינה מידתית ואינה חוקתית, ויש בה טעויות חישוב".

 

במהלך הדיון, אמר יו"ר הוועדה ח"כ כץ למנכ"ל המוסד לביטוח לאומי, שלמה מור יוסף: "הצעת החוק הזאת היא למעשה תעודת עניות לתפקוד שלכם. אתה מנצח על תזמורת שאין בה כלים". מור יוסף השיב: "אנחנו לא מושלמים, ועלינו לצמצם את הפער. עם זאת, אנחנו משלמים מדי שנה 18 מיליארד שקלים על נכויות מכל הסוגים, ומטפלים ב-130 אלף פונים לוועדות רפואיות. אנחנו בתהליך הוצאת ועדות הערר מהמוסד לביטוח לאומי ומספקים מזה שנתיים שירות מיצוי זכויות ללא תשלום. אין לי שום תמריץ לא לשלם לאזרח".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: כפיר זיו
לבנת פורן. "אגף התקציבים וביטוח לאומי הם המנצחים הגדולים"
צילום: כפיר זיו
מומלצים