ארה"ב עיגנה את תמיכתה בישראל בחוק
הקונגרס האמריקני אישר חקיקה שהופכת את ישראל לשותפה אסטרטגית במעמד מיוחד. הישראלים עדיין לא יזכו לפטור מוויזות לארה"ב אך ערך ציוד החירום הצבאי האמריקני המוחזק בישראל יעלה ל-1.8 מיליארד דולרים
מליאות שני בתי הקונגרס השלימו חקיקה מיוחדת ההופכת את ישראל ל"שותפה אסטרטגית" של ארצות הברית. החקיקה החדשה תונח לחתימתו של הנשיא ברק אובמה וכך תזכה ישראל למעמד מיוחד מעוגן בחוק. בשל התנגדות הממשל, לא נכללה ישראל בין המדינות שאזרחיהן פטורים מהוצאת ויזות כניסה לתחומי המדינה.
עוד חדשות בעולם
דווקא עכשיו, חופשה בצפון קוריאה?
ללא עזרה מחברים: סיני בנה בעצמו צוללת
זעם ב-NY: שוטר שחנק למוות שחור לא יואשם
38 מדינות, מרביתן חברות באיחוד האירופי, נכללות בתוכנית המאפשרת לאזרחיהן להיכנס לארה"ב למשך 90 יום תוך הצגת דרכון, בלי צורך בוויזה. צ'ילה היא המדינה האחרונה שצורפה לתוכנית לאחר שעמדה בדרישות. הממשל סירב לכלול את ישראל ברשימה משום שאינה עומדת בדרישת הסף של פחות מ-3% סירוב לבקשות של ישראלים לוויזות.
אחוז הסירובים לבקשות ישראליות מגיע ל-10%. הסיבה לכך היא מספר גדול של צעירים בני 26-22 שמגיעים לארה"ב עם ויזות תייר, אך נשארים לעבוד בה בצורה בלתי חוקית, לרוב בעגלות בקניונים.
בעקבות מחאות בקונגרס על אפליה לרעה של ישראל ויצירה כביכול באופן מלאכותי מספר גדול של סירובים, הודיע מזכיר המדינה ג'ון קרי על כינון קבוצת עבודה משותפת של שתי המדינות לקידום הנושא. עד היום כונסה הוועדה לפגישה אחת בלבד.
ישראל
היא כיום בעלת ברית מרכזית שאינה חברה בנאט"ו. מעמד שממנו נהנות מדינות נוספות במזרח התיכון כמו מצרים, ירדן ובחרין. החקיקה החדשה, תעניק לישראל מעמד ייחודי בקבלת עודפי נשק כתוצאה מפינוי הכוחות האמריקניים מעיראק ואפגניסטן, תגדיל את מספר המדינות שישראל תוכל לייצא אליהן ייצוא ביטחוני ותמסד שיתופי פעולה בתחומי רבים בין שתי המדינות.
באופן מעשי מגדילה החקיקה החדשה את ערך ציוד החירום הצבאי האמריקני המוחזק בישראל ל-1.8 מיליארד דולרים. בכך, היא מעגנת בחוק את השמירה על היתרון האיכותי של ישראל, שהיה עד כה נתון לרצון טוב של הממשל והקונגרס. החקיקה מקדמת גם שיתוף פעולה אמריקני-ישראלי בתחומי אנרגיה, מים, ביטחון העורף ולוחמת סייבר. המעמד החדש, יאפשר לישראל לייצא ציוד ביטחוני לרשימה מורחבת של 34 מדינות.